Omuz Bursiti Nasıl Teşhis Edilir ve Nasıl Önlenir?
Omuz Bursiti Nasıl Teşhis Edilir ve Nasıl Önlenir? Bursiti, kemiğin eklem içindeki hareket yeridir. Tendonlar ve kaslar arasındaki ve kemikler arasındaki sürtünmeyi gidermek için bir yastık gibi görünen sulu bir sıvı ile doludur. Eklemi hareket ettiren doku ve organlar, kaslar, tendonlar ve bir kısmı da bu bursa içinde kemiklerle birlikte depolanır. Bu bursa vücutta çok önemlidir. Bu bursa deri altı bursa olarak adlandırılır. Akromiyon özellikle iltihaplanmaya eğilimlidir.
Omuz Bursit Belirtileri Nelerdir?
Omuz eklemi bursa bir tür yastık görevi görerek omuz ekleminin çatısında kemik ve tendonların arasına oturur. Bu, omuz eklemi kemiklerinin hareket ederken birbirine sürtünmesini engeller. Omuz eklemi Bursiti yaralanırsa, tipik iltihaplanma belirtileri ortaya çıkar. Örneğin:
- Etkilenen bölge çok şişmiştir.
- Etkilenen bölge kızarmış ve sıcaktır.
- Omuz ekleminin bursa bölgesindeki tendonun hareketi ciddi şekilde kısıtlanmıştır.
- Omuz eklemi bölgesindeki hareket genellikle zor ve ağrılıdır.
Omuz Bursiti Tehlikeli Midir?
Bakteriyel enfeksiyon Bursitide bulunursa ciddidir. Bakteri kan dolaşımı yoluyla yayılabilir ve sepsise (kan zehirlenmesine) yol açabilir. Bursit kronikleştiğinde de tehlikelidir. Kalıcı tahriş dorsal omurganın eklemlerinde kalıcı hasara yol açabilir. Sonuç şiddetli, sınırlı omuz hareketi ve kalıcı sırt ağrıdır.
Bursitin Sırt Üzerindeki Etkisi
Dorsal omurga eklemlerinin hareketi bursit nedeniyle kısıtlanır ve üzerine basıldığında sırt da şiddetli ağrıya sebep olur. Bu ağrı genellikle geceleri diğer zamanlara göre daha fazladır. Bundan sonra hasta geceleri uyanabilir ve keskin bir acı hissedebilir.
Omuz Ekleminin Kas Altı Bursiti
Genellikle omuz ekleminin kas altındaki bursa iltihaplanır ve burada yaşla ilgiliyse yaralanma normaldir. Tedavi bu konuda etkisizdir, omuz ekleminin kas altındaki iltihaplanması dokuların yırtılmasına neden olur. Eklem ve omuz ekleminin üstündeki boşluğu daraltarak tendon ve kasların yırtılmasına neden olur.
Ek olarak, omuzun submusküler bursiti tendonlarda ve eklem keselerinde kalsiyum birikiminde rol oynayabilir. İltihaplanmayı uyarır ve diğer uzun süreli semptomlara neden olabilir. Sadece güçlü analjezik tedaviler alınır. Etkili ve zararlı olmayan ilaç kombinasyonları alınır.
Omuz Bursit İçin İlk Yardım
Çoğu durumda omuz ekleminin bursiti bir süre sonra kendiliğinden iyileşir. İlk işlem olarak omuz eklem bölgesine ve sırt bölgesine de buz uygulanması önerilir. Soğutma iltihapla mücadele eder ve semptomları hafifletir. Bazı ileri vakalarda bu yeterli değildir ve omuz eklemi açığa çıkar. Risk altında, bazı ağrı kesiciler parasetamol gibi yaygın omuz eklemi bursit vakaları için çok etkili ve faydalıdır. O zaman ağrı geçene kadar tamamen hareket etmeyi bırakmalısınız.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?
Omuz eklemi bursitinin başlamasından 4-5 gün sonra omuz eklemi bölgesinde sertlik görülürse hemen ortopedi uzmanına gitmelisiniz. Genellikle burada tekrar iltihap önleyici ilaçlar kullanılır. Doktora gitmek hızlı bir iyileşme sağlar. Semptomlarda ve ortadan kaldırılmasında doktorlar genellikle omuz ekleminin hareketsiz hale getirilmesini önerir. Bu aynı zamanda omuz eklemini tekrar tamamen hareketli hale getirir.
Nadiren eklemde sıvı birikintileri oluşmaktadır. Eğer birikintiler omuz ekleminde yumuşak bir şişlik olarak açıkça hissedilebilen, ağrılı ve sıcak bir şekilde birikiyorsa, burada doktor omuz eklemindeki dokularda depolanan sıvıyı bir iğne ile çeker. Özellikle, omuz ekleminde bir bursit vakasından şüpheleniyorlarsa, durumun yaşa bağlı olarak zorluğundan dolayı bir doktora görünmelidirler.
Omuz Bursit Nasıl Teşhis Edilir?
Omuz ekleminin bursitinden şüphelenilmesi durumunda, hastanın ayrıntılı olarak açıklanan semptomları göstermesi için önce tıbbi öykü sorulmalı, ayrıca doktora başlangıçtaki stres ve hastanın uyguladığı hareketleri tam olarak sormalı ve takip etmelidir. Doktorun etkilenen vücut bölgesini yakından incelemesi için fizik muayene gerekir.
Omuz ekleminin iltihaplanmasının belirtileri genel olarak kızarık cilt ve şişmiş eklem ve ısı ise yoluyla vücut ısısı ölçülmeli ve muayene için yaralıdan kan örnekleri alınmalıdır. İlerlemiş omuz eklemi iltihabı vakalarında ve daha önce bahsedilen kan testlerinde durum görünmüyorsa, iltihabın tipini ve şiddetini belirlemek için etkilenen omuz ekleminden doku örneği (biyopsi) alınır. Omuz bursa, etken bakteri olup olmadığı belirlenirse bu durumda uygun bir antibiyotik seçilir ve semptomlar giderilir.
Omuz bursitini teşhis etmenin birçok yolu vardır. İlk olarak teşhis ve tıbbi muayene yapılır. Örneğin; bu iltihaplanma röntgen, BT taraması ve MRI gibi birçok yaygın radyografide görülür.
Uzun süreli manyetik rezonans görüntüleme veya kısa süreli manyetik rezonans görüntüleme bu durum için özellikle uygundur ve omuz bursiti durumunda değerlendirilmesi gereken yumuşak dokuların görüntülenmesi için bilgisayarlı tomografi kullanılabilir. Ayrıca ilk olarak röntgen başlangıçta kullanılabilir. Böylece röntgen sadece omuz eklemi bursitinin durumuyla ilişkili kemik yaralanmasını teşhis edebilir.
Omuz Ekleminin Bursitinin Önlenmesi
Omuz ekleminin güçlenmesi ve direnç kazanması, vücudun gücüne ve hastalıklardan kurtulmasına bağlıdır. Ancak bu genellikle vücudumuzun alışık olmadığı yeni hareket dizileriyle yeni bir aktivite veya yeni bir hobiyle mümkündür. Tenis veya kürek çekme gibi sporlarda aynı hareketi tekrar tekrar yaparak kasların ve omuz ekleminin güçlenmesini sağlar. Bu sporları ve hareketleri tekrar tekrar yaparsanız bu eklem için çok faydalıdır. Özellikle omuz ekleminde kireçlenme varsa bu nokta eklem için çok faydalıdır.
Bu, vücudun omuz eklemi iltihabını oluşmadan önce omuz eklemi Bursitiye zarar vermeden atlatmasını sağlayan tek yoldur. Burada günlük hayatta hareket etmeyen ve egzersiz yapmayan kişilerin daha fazla olduğu söylenebilir. Omuz ekleminde bursit gelişmesi muhtemeldir ve ayrıca denilebilir ki, özellikle vücut yeni ve aşırı yüklere maruz kaldığında omuz eklemi Bursitiye giderek daha hızlı iltihaplanır.