Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler nelerdir? Diyet yapmak anlaşılanın aksine bir liste oluşturup bu listeye göre diyet süresince devam etmek değildir. Diyet sağlıklı besinler tüketerek yaşama biçimidir. Yani öncelikle kafanızda oturtmanız gereken durum bu diyetin sadece kilo verinceye kadar değil, hayatınız boyunca devam ettirilmesi gerektiğidir.

Bunu sağlayabilmenin en önemli yollarından biri ise diyete bir ayda 5-6 kilo vereceğim diye bakmayıp bir iki sene içerisinde 20-30 kilo vereceğim diye bakılması gerekir. Bu da diyet sürecinde daha dirençli olmanızı sağlayacaktır.

Bol Su İçin     

Diyet sırasında metabolizmanızı hızlandıracak en büyük etkenlerden biri sudur. Su diyet sırasında veya hayatınızın herhangi bir zamanında vücudunuz için en gerekli içecektir. İnsanların vücudunda birçok sistem bulunur. Bu sistemler dolaşım sistemi, sindirim sistemi ve solunum sistemi gibi birçok sistem sayılabilir.

Bu sistemlerin doğru ve dengeli şekilde çalışabilmesi için gerekenlerden en önemlisi sudur. Suyun olmaması durumunda bu sistemlerde problemler ortaya çıkacaktır. Türlü hastalıkları da beraberinde getirecektir.

Bu hastalıklardan biri de obezite dir. Yani metabolizmam yavaş diye yakınıyorsanız öncelikle günde 2-3 litre arasında su İçmeye dikkat edin.  Bu şekilde hem metabolizmanızı hızlandırır hem de vücudunuzdaki fazla suyu dışarı atmış olursunuz. Ayrıca suyun bir diğer özelliği ise vücudunuza aldığınız gıdaların hızlıca vücuttan atılmasını sağlar. Bu şekilde vücutta yağ birikimini engellemiş olur.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Düzenli Bir Hayat Yaşayın

Nasıl Hızlı Kilo Verebilirim? Fazla kilolarla mücadele eden birçok insan, hızlı bir şekilde kilo vermeyi hayal eder. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, hızlı sonuçlar vaat eden çeşitli diyetlerin büyük popülaritesi ile kanıtlanmıştır. Ancak, hızlı kilo kaybı mümkün mü?

Birçok kilo veren kişi nasıl hızlı kilo vereceğini merak eder. Sıkı bir meyve suyu diyeti fazla kilo verir mi yoksa düşük karbonhidratlı bir diyet izlemeye mi başlamalısınız? Kotiliesi, beslenme uzmanı Hanna Partase’ye hızlı kilo vermenin mümkün olup olmadığını sordu.

Partanen, diyetin gerçekte ne olduğunu belirterek başlıyor:

“Kilo vermek, tartının okuduğunu değil, yağ dokusunu azaltmak anlamına gelir.” Bu çok önemlidir, çünkü sıkı bir diyete başlayanların çoğu, diyetin ilk haftasında iki veya üç kilo kaybettiklerini söyler. Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler nelerdir? Ancak, sadece yağ dokusunun azaltılması ile ilgili değildir.
“Çoğu zaman, kilo verme döngüsünün başında çok fazla sıvı vücudu terk ettiğinde ağırlık o kadar radikal bir şekilde düşer. Bu sizi daha hafif hissettirebilir, ancak bu kilo vermekle ilgili değil,” diye açıklıyor Hanna Partanen.

Yağ kütlesi hızla kaybolmaz

Hızlı bir şekilde yağ kaybetmek aslında hiçbir şekilde mümkün değildir.

“Aşırı diyetlerde günde yaklaşık 200 gram veya haftada 1-1,5 kilo yağ yakabilirsiniz. Sonra sık sık aynı anda kas kütlesi kaybedersiniz.” Dikkatli olmazsanız, hızlı kilo vermenin bir sonucu olarak, diyet yapanın vücudu yağ kütlesinden daha fazla kas kütlesi kaybettiğinde, hızlı bir diyet istenmeyen kilo kaybına neden olabilir.

“Birçoğu, kilo verdikten sonra kiloların kilolarla birlikte geri geldiğini söylüyor. Bunun nedeni genellikle kas kütlesi kaybının temel metabolizmayı etkilemesi ve dolayısıyla tüketimin azalmasıdır. Ek olarak, kasları vücuda geri almak yağdan daha zordur.” Hızlı kilo kaybı ideal olmasa da, bir sağlık uzmanının hastayı vücudundaki yağ kütlesini hızla atması için teşvik etmesi gereken özel durumlar vardır.

Partanen bir örnekten bahseder:

“Aşırı kilolu bir hasta ameliyat oluyorsa ve ameliyat masası hastanın ağırlığını taşıyamıyorsa, kilo vermek zorunda kalıyor. Hastaya, vücudunda çok fazla yağ olsa bile, cerrah organları göremediği için güvenli bir şekilde ameliyat edemeyecek kadar kilo vermesi söylenebilir.”

Bu gibi durumlarda VLCD yöntemine yani ENE diyetine yani çok düşük enerjili diyete başvurulur.

Diyette gıda ürünleri torbalardan alınır ve günlük enerji alımı 800 kilokalorinin altında kalmalıdır. Diyet takviyelerine ek olarak, hasta sadece orta derecede düşük kalorili sebzeler yiyebilir.

Kabul etmek gerekir ki, Käypä hoito tavsiyelerine göre yetişkinlerde obezite için bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, Hanna Partanen de ENE diyetinin kullanımından tamamen memnun değil.

“ENE diyetinin kullanılması utanç verici, çünkü diyetten bu kilo verme yöntemiyle bile kiloların diyetten sonra geri geldiğine dair araştırma kanıtları var. Daha iyi yollar bulunmalı, ancak şu anda hastanın ameliyat için hızlı bir şekilde hazırlanması gerekiyorsa bu en uygun maliyetli yol.”

Anahtar, kilo verdikten sonra kiloyu koruyan yeni yaşam tarzlarını öğrenmektir.

Hızlı bir şekilde verilen kilolar genellikle geri gelir, ancak yavaş yavaş verilen kilolar bile kalıcı olmayabilir. Hanna Partanen, bunun büyük ölçüde diyet yapan kişinin kişiliğine bağlı olduğuna ve hangi diyet tarzının birine uygun olduğuna inanıyor.

“Bazıları için daha yavaş kilo vermek uygun olabilir, diğerleri için bir seferde 5-10 kilo hızlı bir kurs. Anahtar, nasıl kilo verileceği değil, diyet yapan kişinin kilo verdikten sonra kiloyu koruyan bir yemek yolu bulup bulmayacağıdır.”

Kilo yavaş yavaş verilirse, yeni yaşam tarzları genellikle diyet sırasında öğrenilir. Odak noktası, diğer şeylerin yanı sıra, makul porsiyon boyutlarını ve düzenli bir yemek ritmini öğrenmektir.

“Öte yandan, örneğin ENE diyeti sırasında, kilo veren kişi sadece bir çantadan besin ürünü yediğinde, bu beceriler öğrenilmez ve kurstan sonra tamamen öğrenilmesi gerekir. Bunun kendine özgü bir zorluğu var”, diye yansıtıyor Hanna Partanen.

Diyet yapma ve kilo verme sırasında düzenli bir hayat yaşamak önemlidir. İnsan vücudu programlanmayı ve programlı yaşamayı sever. Ayrıca düzensizlikten hoşlanmaz. Örnek verecek olursak; her sabah saat sekizde kahvaltı yapan bir kişiyi düşündüğümüzde bu kişinin vücudu saat sekizde yemek yemeye alışmış ve ona göre ayarlanmıştır. Vücut bu gelecek besine hazırlıklı olduğundan dolayı bu besinler düzensiz olan kişilerle karşılaştırıldığında daha az yağ depolarlar. Fakat çok düzensiz yaşayan kahvaltısını bir gün saat 7’de bugün saat 12’de yapan biri kişi için ise vücudun bir periyodu oluşmaz ve bu durumda vücut tamamen hazırlıksız olduğundan gelen besinlerin çoğu yağ olarak depolanır.

Diyet İçerisinde Bol Bol Yoğurt Tüketin

Diyet listenizde yoğurda fazlasıyla yer verin. Yoğurt hem fermente bir ürün olduğundan dolayı bağırsaklarınızı çalıştıracak ve metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ayrıca diyet sırasında verilen kilolardan dolayı vücutta sarkmalar meydana gelir. Yoğurdun bu sarkmaları engellediği bilinmektedir. Vücudun sıkılaşmasını sağlar. Bu yüzden diyet listenizde her gün en azından bir kâse yoğurt olmalıdır.

Tuzla Gazetesi

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
SMA Hastalığı Nedir

Yorum Yap