Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

insan hafızasının sınırı var mı

insan hafızasının sınırı var mı
insan hafızasının sınırı var mı
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

insan hafızasının sınırı var mı

insan hafızasının sınırı var mı; Günümüzde gelişen teknoloji ve teknolojik cihazların kullanımının fazlalaşmasıyla birlikte ortaya çeşitli hafıza sorunları çıkmaya başladı. Telefonlarımızın, tablet veya bilgisayarlarımızın hafızalarının 10 yıl öncesine göre çok fazla arttığını ve artmaya devam ettiğini görmekteyiz. Peki ya insan beynini ele alırsak hafızamızın bir kapasitesi var mıdır?

insan Beyni ve Hafıza

Beynin kapasitesi yıllardır üzerine araştırmalar yapılan ve merak edilen bir konu olmuştur. Nörologlar bu konuyla ilgili çarpıcı araştırmalar ve deneyler yapmışlardır. Bunun yanında hafızanın sınırlarını zorlayan pek çok dahi mevcut. Örneğin, Çinli üniversite öğrencisi Çao Lu, 2005’te Pi sayısının 67.980 hanesini ezberleyerek bir dünya rekoruna imza atmıştır.

Hafıza kapasitemiz beynin nörolojik yapısına bağlıdır. Beyin 100 milyar sinir hücresinden oluşur. Bunlardan 1 milyarı hafızada rol alan sinir hücreleri yani piramidal hücrelerdir. Bir nöronun 1 birim doping hafızaya denk düştüğü düşünüldüğünde beynimizin tamamının dolmuş olması gerekmez miydi?

Bu yüzden araştırmacılar, hafızanın sinir hücreleri arasındaki bağlantıyla ilgili olduğunu düşünerek, her nörondan çıkan ağ şeklinde bağlantılar sayesinde tonlarca alana sahip olmuş bulunuyoruz.

Bağlantılı Düşünme

Sydney Üniversitesi’nden Allen Snyder’e göre insan beyni küçük ayrıntılarla değil de, bağlantılı düşünme vasıtasıyla hareket ediyor. Peki nedir bu bağlantılı düşünme?

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Yapılan bir deneyde, deneklerden yalnızca otomobil parçalarından oluşturulan bir alışveriş listesini ezberlemeleri istenmiş, onlara ‘otomobil’ kelimesinden hiç söz edilmemiş olmakla birlikte tüm denekler ona ‘otomobil’ kelimesini kullanmıştı. Snyder bu durumu ‘Parçaları birleştirerek bütünü oluşturdular.’ şeklinde açıklıyor.

Veri İndirme Hızı

Snyder bilgiyi hatırlamada beynin hangi kısmının işlev gördüğünü anlamaya çalıştı. Sol kulağın üzerindeki ön şakak lobu buna adaydı. Snyder deneklerin beyninde bu bölgedeki nöral aktiviteyi bir süreliğine engellediğinde sayma, yanlışları bulma gibi becerilerde artış görüldüğünü kaydetmiştir.

Son dönemlerde popüler olan bu alanda Nortwestern Üniversitesi’nden Reber bu konuyla ilgili şöyle bir benzetmede bulunmuştur: “İnsan hafızasının sınırı bilgisayarın sabit disk kapasitesiyle değil, veri indirme hızıyla ilgilidir. Sorun beynin dolması değildir; ona gelen bilgi hızının hafıza sistemine kaydetme hızından çok daha fazla olmasındandır.”

 

İlginizi çekebilir; Alzheimer hastalığı nedir?

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
Spor Salonuna pandemi döneminde gidilmeli mi

Yorum Yap