Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Hormon Dengesizliğiniz Olduğunu Gösteren 17 İşaret

Hormon Dengesizliğiniz Olduğunu Gösteren 17 İşaret
Hormon Dengesizliğiniz Olduğunu Gösteren 17 İşaret
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Hormon Dengesizliğiniz Olduğunu Gösteren 17 İşaret

Hormon Dengesizliğiniz Olduğunu Gösteren 17 İşaret nedir? Hormonlar, çalışmanızdan istediğiniz verimi alamamanıza ya da kendinizi sinirli ve/veya şişkin hissetmenize yol açabilir. Hücrelerinizin ve organlarınızın düzgün işlemesini sağlayan kimyasallar hormonlar tarafından vücuda yayılır.  içerirler. Adet döneminizde, adet döneminizden önce, sonra ya da menopoz döneminizde hormon seviyelerinizde çeşitli değişimler yaşarsınız. Bunlar doğaldır.

Fakat bazen de yaşadığınız çeşitli sağlık problemleri ya da kullandığınız ilaçlar hormonlarınızda uygun olmayan bir şekilde düşme ya da yükselme yaşamanıza sebep olabilir. Hormon tedavisi nedir?

İştah Ve Kilo Alımı

Menapoz döneminde yaşadığınız hormon değişimlerine paralel olarak kilo alabilirsiniz. Aslında hormon değişiklikleri direk olarak kilonuzu etkilemez. Fakat bu dönemde yaşam tarzınızda meydana gelen değişiklikler ya da yaşlanma kilo almanızı destekleyebilir.

Bir örnek vermek gerekirse  östrojen seviyeniz düştüğünde, kendinizi hırpalanmış hissettiğinizde normalden daha fazla yemek yemek isteyebilirsiniz. Bu tip durumlarda açlığınızı gideren bir hormon olan leptin salınımı da etkilenebilir.

Ani Kilo Kaybı

Vücudunuzda bulunan tiroid bezi vücudunuzun yediklerinizi enerjiye çevirme hızını , kalp atış hızınızı ve vücut sıcaklığınızı kontrol etmeye yardımcı olur. Tiroid bezi çok fazla ya da gereğinden az çalıştığında kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Çok fazla hareket etmediğiniz ya da beslenme düzeyinizi değiştirmediğiniz halde 10 kilo veya daha fazla zayıfladıysanız, bir doktora görünmelisiniz.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Adet Dengesizliği Yaşamak

Doğal süreçte 21 ila 35 günlük peridolarda bir regl olmanız gerekir. Eğer regl dönemleriniz birkaç ay atlama gösteriyorsa bu durum östrojen ya da progesteron gibi bazı hormonlarınızın normalden düşük ya da yüksek salındığı anlamına gelebilir. Menopoz öncesi yaşlardaysanız bu durumun nedeni perimenopoz olabilir.

Bunun dışında düzensiz adet dönemleri polikistik over sendromu (PCOS) vb. çeşitli sağlık sorunlarının da bir işareti olabilir. Regl düzensizlikleri doktorunuzla konuşmanız gereken önemli bir konudur.

Uyku Sorunları

İyi bir uyku uyuyamıyorsanız, bu durumun sorumlusu hormon dengesizliği yaşamanız olabilir. Progesteron yumurtalıklar tarafından salınan bir hormon olup, düzeli ve derin bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Östrojen seviyenizin düşük olması halinde rahat bir uyku uyumanızı önleyen sıcak basmaları ve gece terlemeleri yaşayabilirsiniz.

Kronik Akne

Regl döneminize doğru ya da tam bu dönemde akne oluşumunda artış yaşayabilirsiniz. Fakat hiç geçmeyen inatçı sivilceleriniz varsa, hormon dengesizliği yaşıyor olabilirsiniz. Sözgelimi aşırı androjen salgılanması yağ bezlerinizin aşırı çalışmasına neden olur. Bunun dışında androjen hormonu  saç kökleri etrafında bulunan cilt hücreleri üzerinde de etkili olur. Her iki halde de cilt gözeneklerinin tıkanması nedeniyle sivilce dökebilirsiniz.

Kuru Cilt

Hormonlarınız da yaşayabileceğiniz değişiklikler cildinizin kurumasına yol açabilir. Özellikle cildinizin doğal olarak incelmeye başladığı ve eskisi kadar nem tutamadığı menopoz döneminde ciltte kuruma sık görülür.

Tirod bezi çalışmasında sorun olduğunda da cildinizde kuruma yaşayabilirsiniz. Cildinizde kuruma varsa bir dermatologdan yardım alabilirsiniz. Fakat eğer cilt kuruluğu yanı sıra daha başka belirtiler de yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

Beyin Sisi

Konu üzerinde araştırma yapan uzmanlar hormonlarınızın beyninizi nasıl etkilediği konusunda kesin bir görüş belirtemiyorlar. Ama progesteron ve/veya östrojen seviyelerinde değişim yaşadığınızda beyniniz puslu (sisli) hissederek hafıza sorunları yaşayabileceğinizi belirtiyorlar.

Bilim insanları nörotransmitter olarak adlandırılan beyin kimyasallarının östrojen seviyesinden etkilenebileceğini düşünüyorlar. Perimenopoz ve/veya menopoz döneminde dikkat ve hafıza sorunlarının yaygınlaşması bu teoriyi destekliyor gibi görünüyor.

Bunun yanı sıra tiroid hastalığı gibi hormonlarla ilgili diğer durumlar da beyin sisine neden olabiliyor. Eğer düşüncelerinizi toparlamakta zorluk çekiyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz.

Göbek Çevresi Yağlanması

Bağırsaklarınızda östrojen ve progesteron hormonlarına yanıt veren ve reseptör olarak adlandırılan küçük hücreler bulunur. Bahse konu hormonların normalin üzerinde ya da altında salınması sonucunda ishal, mide ağrısı, şişkinlik  ve mide bulantısı şikayetlerinizde artış hissedebilirsiniz.

Sivilce ve yorgunluk gibi sorunların yanı sıra sindirim sorunları da yaşıyorsanız, hormon seviyelerinizde düşme olabilir.

Sürekli Yorgun Hissetmek

Yorgun hissetmek, hormon dengesizliği yaşandığında en sık rastlanan belirtidir. Progesteronun aşırı salgılanması uykunuzun gelmesine yol açabilir. Tiroid bezinin az hormon üretmesi sonucu enerji düzeyinizde düşme hissedebilirsiniz. Basit bir kan testi ile bu hormonun düşük olup olmadığını anlayabilirsiniz.  Böyle bir durumda doktor kontrolünde tedavi olmanız gerekebilir.

Gece Terlemesi

Östrojen seviyenizde düşme, gece uykunuzda aşırı terlemenize yol açabilir.  Gece terlemesi özellikle menopoz dönemi başlangıcında pek çok kadın tarafından sıklıkla rastlanan bir sorundur. Gece terlemesi başka hormonların az ya da çok salgılanması nedeni ile de olabilir.

Duygu Durumunda Değişimler Ve Depresyon

Bilim insanları hormonlarda yaşanacak düşüş ve yükselmelerin ruh halinizde karamsarlığa ve/veya depresyona neden olabileceğini belirtiyorlar.

Östrojen, serotonin, dopamin ya da nörepinefrin gibi bazı hormonlar beyinde salgılanan temel kimyasalları etkileyebilir.

Saçlarda İncelme Ve Dökülme

Östrojen gibi hormonların seviyesi düştüğünde vücudunuzda bulunan testeron gibi diğer hormonların etkisi yükselir. Bunun sonucunda saçlarınızda incelme ve/veya dökülme yaşayabilirsiniz. Özellikle hamilelik döneminde, menopoz döneminde ya da doğum kontrol hapları kullanmaya başladığınız dönemlerde bu tür şikayetleriniz olabilir.

Baş Ağrısı

Özellikle kadınlarda östrojen seviyesinin düşmesi, baş ağrılarını tetikleyebilir. Östrojen düşmeden hemen önce ya da sonrasında baş ağrısı hissedilebilir. Genellikle her gün aynı saatlerde yaşanan baş ağrıları hormon seviyelerinizde değişim olduğunun işaretleri olabilir.

Vajinal Kuruluk

Zaman zaman bu sorunun yaşanması normal olabilir. Fakat sıklıkla vajinal bölgenizi, kuru ya da tahriş olmuş gibi hissediyorsanız östrojen salınımınızda düşüş yaşanıyor olabilir. Hormonların yeteri kadar salgılanması vajinal dokunun nemli kalmasını sağlar. Herhangi bir nedenle östrojen seviyesinde düşüş yaşanması vajinal sıvıların salgılanmasını azaltarak, dokuda gerginlik yaşanması sebep olabilir.

Libido Kaybı

Eğer vücudunuzda salgılanan testeron seviyesi normalden düşük olursa, seks yapmaya duyduğunuz ilgi azalabilir.

Memelerde Değişiklikler

Östrojende düşme olması meme dokunuzun yoğunluğunu azaltabilir. Hormonlarda yaşanan bu değişimler meme dokusunda kalınlaşmaya neden olabilir. Hatta bahse konu hormondaki artış yeni topaklar oluşumuna ya da kistlere neden olabilir.

Başka hiçbir şikayetiniz olmasa da meme dokusunda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Susuzluk Hissedilmesi

Östrojen ve/veya progesteron seviyeleri değiştiğinde (tıpkı adet öncesi ya da sonrasında olduğu gibi) kendinizi aşırı susamış hissedebilirsiniz. Susuzluk vücudunuzun sağlıklı miktarda su tutmasını sağlayan anti-diüretik hormonun (ADH) yeterince salgılanmadığının da bir işareti olabilir.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap