Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?
Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu?

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu? Çocuklarla iletişim kurabilmek bazen oldukça zorlaşır. Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız? Ne o sizi dinlemek ister ne de siz onun yaptığı yaramazlıklara anlam verebilirsiniz. Çocuk sonuçta ağlar ağlar susar ya da çocuk sonuçta, yaramazlık yapar deyip geçmemeliyiz.

Tabi ki yapabilirler ama bireyler çocukluk dönemini ne kadar güzel ve sağlıklı bir şekilde geçirirse ileriki yaşlarında da bu dönem onların üzerinde etkili olacaktır. Hiç düşündünüz mü psikologlar neden hep çocukluğumuzu sorarlar?

Belki karşısında otuz yaşında bir adam var ama ısrarla çocukluk merak edilir. Çünkü çocukluk dönemi ileriki yaşlarımız da nasıl davranacağımızın ve kişiliğimizin oluşmasında en önemli yapı taşlarından biridir. Peki, bu evrenin en sağlıklı şekilde geçmesini ve çocuğunuzun sizi dinlemesini sağlamak için neler yapmalısınız?

Çocuğunuzun sizi dinlemesini sağlamak için neler yapmalısınız?

  • Çocuğunuz ile sağlıklı iletişim kurabilmenin ilk yolu onunla aynı seviyeye eğilip o şekilde iletişime geçmektir. Bu yöntem oldukça etkilidir. Eğilin ve göz teması kurarak dikkatini çekin. Çünkü çocuğunuzla yüz yüzeyken göz teması kurmanız önemlidir. Onu dinlediğiniz ve dikkatinizi ona verdiğinizi hissedecektir.
  • Söylemek istediklerinizi açık, basit ve sakin bir şekilde söyleyin.  Konuşmayı çok fazla uzatmamaya dikkat edin. Çünkü bir konu üzerinde çok uzun müddet durursanız çocuğunuzun dikkati dağılacaktır.
  • Seçenekler sunabilirsiniz. Çocuklara seçenek sunmak iyidir fakat sunduğunuz seçeneklerin hepsinin, aklınıza yattığından emin olun ve iki tanesine bağlı kalın.
  • Söylediğiniz cümlelerde net olun. Tehditkâr bir tavır asla takınmayın ve tutamayacağınız sözler vermeyin. Aynı şekilde eşiniz de bu kurallara uyup saygı duymalı ki böylece ikinizden biri diğerini zor durumda bırakmasın.
  • Çocuğunuzun uyku vaktinin geldiğini haber verdikten sonra ışığı açıp kapatmakta iyi bir taktiktir. Mesela yastığı silkeleyin, örtüsünü açın ve yatağını hazırlayın. Sözlü açıklama yapmanızın yanı sıra fiziksel ipuçları da fayda sağlayacaktır.
  •  Gerçekçi görevler verin fakat bunu yaparken emir cümleleri ve yüksek ses tonu kullanmayın. Emirlerinizi bağırarak söylemek belki sonuç verebilir fakat çocuklar bu durumdan zevk almaz hatta korkuya sebep olabilir. Şarkı söyleyerek ve yumuşak bir ses tonu ile isteğinizi söylerseniz size uyum sağlama ihtimalide artmış olacaktır.

Kurallara uymayan çocuğa nasıl davranmalı

  • Bir yetişkini nasıl dinliyorsanız çocuğunuzu da dikkatlice dinlemeyi alışkanlık haline getirin. Sizinle konuşurken yüzüne bakmayı unutmayın ve kibarca cevap verin. Konuşmasını bölmemeye özen gösterin ve bitirmesine izin verin
  • Çocuğunuzun olumsuz davranışlarını sürekli vurgulamak yerine yaptığı olumlu şeyleri de söyleyin. Onunla gurur duyduğunuzu ona hatırlatın.
  • Çocuklarınız, sizin sözlerinizden ziyade davranışlarınızı gözlemleyerek öğrenirler. Onlara rol model olmalısınız. Mesela kitap okumasını istiyorsanız çocuğunuzun sizi görebileceği şekilde kitap okumalısınız.
  • Olumlu yönlerini öne çıkararak takdir etmelisiniz. Bu sayede çocukta yerleşmesi istenen doğru davranışların alışkanlık haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Yaptığı olumlu davranışın devamlılığı için ise onunla gurur duyduğunuzu söyleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuz ile iletişim kurarken olabildiğince olumlu kelimeler seçin. Örneğin “koşma” yerine “içeride yürüyoruz, bahçeye çıktığında koşabilirsin” demelisiniz.
  • Bir konu hakkında konuşmadan önce fiziksel olarak çocuğunuzun yanına gidin. Mesela, çocuğunuza diğer odadan “kapat artık şu televizyonu” demek yerine onun yanına gidin. Onunla birlikte biraz izleyin. İzlediği şey reklam arası verdiğinde televizyonu kapamasını isteyin. Bu şekilde çocuğunuz sizin kararlı olduğunuzu fark edecektir.

Çocuğunuzu Kurallara Uymuyor mu?

  • Çocuğunuzun ile konuşurken, onun gelişimine uygun bir dil kullanın unutmayın. Örneğin çocuğunuz 3 yaşında ise “neden böyle yaptın?” sorusunu yöneltmemelisiniz. Yetişkinler bile bu sorunun cevabını veremeyebiliyor. Bu nedenle çocuğunuza daha basit bir şekilde “ biraz önce olanlar hakkında konuşalım” demeniz daha iyi iletişim kurmanızı sağlayacaktır .
  • Çocuğunuz ile sağlıklı iletişimler kurabilmek için ifadelerinize dikkat etmelisiniz. Cümlelerinizde lütfen, teşekkür ederim gibi ifadeler kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz konuşma becerilerini sizinle ile pekiştirecektir bundan dolayı ona iyi örnek olmanız önemlidir.
  • Çocuğunuz ile konuşurken duygu durumunu kontrol edin ve duygusal durumunun stabil olmasına özen gösterin.
  •  Açık uçlu sorular yöneltin. Çocuğunuz ile konuşurken “evet/”hayır” sorularından uzak durmalısınız. Onun, sizinle olan paylaşımlarını arttırmaya yönelik sorular sormayı tercih edebilirsiniz.
  •  Onun çocuk olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ondan, yetişkin bir birey gibi davranmasını beklemek hem yanlış olacaktır hem de iletişiminizde kopukluklara sebep olur.

Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu? Çocuğunuzun sizi dinlemesini sağlamak için, yukarıda sıralamış olduğumuz maddeleri dikkate alarak kendinizde ki eksiklikleri düzeltebilir ve daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
Asrın mucizesi zeytin, zeytin yaprağının faydaları nedir, Evde zeytin nasıl yapabiliriz,

Yorum Yap