Bebeklerin Erken Konuşmasını Engelleyen Faktörler Nelerdir?

Bebeklerin Erken Konuşmasını Engelleyen Faktörler Nelerdir

Bebeklerin Erken Konuşmasını Engelleyen Faktörler Nelerdir?

Bebeklerin Erken Konuşmasını Engelleyen Faktörler Nelerdir? Anne ve babalar hatta bir bebeğin çevresinde bulunan herkes bebeğin bir an önce konuşmasını ister. Fakat bazen bebekler bazı sebeplerden ötürü geç konuşur. Bebeklerde geç konuşmanın sebebi nedir?

Bebeklerde Erken Konuşmayı Engelleyen Bütün Faktörler

  1. Bebeğin uzun süreli bir şekilde televizyon izlemesi veya telefonla aşırı yakın olması
  2. Bebeğe farklı dil birden öğretilmeye çalışılması
  3. Genetik faktör
  4. Bebeğin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen sorunlar
  5. Bebekle iletişimin eksik olması

Bebeğin Uzun Süreli Bir Şekilde Televizyon İzlemesi

Bir bebek televizyon izlerken ya da telefon başında vakit geçirirken içe kapanmaya başlar. İçe kapanma sonucu bebeğin konuşması gecikir. Bu bazen bebeğin kendi seçimi bile olabilir. Bebeğin kendi seçimi olmadığı zamanlarda ise bu bebeğin televizyon dışında bir sosyal aktivitesi olmadığı içindir. Eğer bebeğin geç konuşan bir bebeğin ise televizyondan uzak tutup onun başka aktiviteler yapmasını sağlayın. Özellikle telefon konusunda çok kararlı olun. Bebeğinizin yanında mümkün oldukça telefon ile uğraşmayın. Bebeğin telefonu unutmasını sağlayın. İlginizi çekebilir; Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir?

Bebeğe İki Dil Birden Öğretilmeye Çalışılması

Eğer evde iki farklı dil konuşuluyorsa bu durumda bir bebek evinde tek dil konuşulan bir bebeğe göre daha geç konuşur. Bu bebeğinizde bir akıl geriliği olduğu için değil bebeğin kelimeleri öğrenmeye çalışmasından ötürü olur. Fakat siz bebeğiniz akıl gelişiminde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız bir doktora gidin. Eğer böyle bir düşünceniz yok ise bu geç konuşma gayet normaldir. Bir ila iki sene içinde bebeğiniz her iki dili birden konuşmaya başlayacaktır.

Bebeğin Psikolojisini Olumsuz Yönde Etkileyen Sorunlar

Bebekler sandığımızdan çok daha zekilerdir. Etrafında olan her şeyi algılama ve anlama yetisine sahiptir. Yanında huzursuz ve sinirli bir insanı da algılar, mutlu ve sakin bir insanı da algılar. Ev içinde olan bağırma veya şiddetleri de anlayabilir. Yapılan testlere göre ev içinde kavga ve gürültünün olduğu ortamda yaşayan bir bebek, ev içinde sakin ve mutlu bir yaşantının olduğu eve göre daha geç bir zamanda konuşmaya başlar. Fakat bazı anne ve babalar bebek nasıl olsa anlamaz diye bebeğin yanında kavga eder. Bu durum bebeğin psikolojisini olumsuz yönde etkiler ve bebek içe kapanık olur. Bu bebeğin geç konuşmasının sebebidir.

Bebeğin psikolojisini olumsuz etkileyen bir diğer sebep ise bebeğin şiddet görmesidir. Şiddet gören bir bebek çok geç konuşur. Şiddet sadece fiziksel değildir. Bebeğe bağırılması bile bir bebek için şiddettir.

Aile içi şiddet bebeğin konuşmasına engeldir.

Bebekle Az Zaman Geçirilmesi

Bir bebeğin ihtiyacı olan tek şey beslenip altının değiştirilmesi değildir. Her insan gibi bebeklerde ilgiye ihtiyaç duyar. Bu ilgi sadece sevmek değildir. Bebeklerin hafızası süzgeç gibidir. Bir bebekle ne kadar konuşur ve vakit geçirirseniz bebek o kadar fazla kelime öğrenir ve hızlı konuşur.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık