Yılanların Şahı Şahmeran Efsanesi

Yılanların Şahı Şahmeran Efsanesi

Yılanların Şahı Şahmeran Efsanesi

Yılanların Şahı Şahmeran Efsanesi; Şahmeran efsanesi Tarsus’ta gerçekleşmiş gerçek kesitlerden bir tanesidir. Bu efsane hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz ama bir gün Şahmeran’ın ölümünü öğrenen yılanlar bu şehri istila edeceği rivayet edilmektedir. Aynı zamanda lokman Hekim efsanesi ile de ilişkilendiriliyor. İyiliğin kötülükle karşı bulduğu şahmeran efsanesinin nasıl gerçekleştiği detayına geçelim. İşte o hikâye… …

Efsanenin Kahramanı Şahmeran Kimdir

İran -Pers mitolojisine göre şahmeran, belden yukarısı genç güzel bir kız, belden aşağısı ise yılan suretinden olan bir canlı yaratıktır. Büyük olasılıkla kadın olduğuna inanılan Şahmeran Farsçada yılanları şahı manasındadır. Şahmeran’ın en belirgin özeliği ise hiç yaşlanmıyor olması ve öldüğün tüm özelliklerinin kızına geçmesidir. Fakat şahmeran ile alakalı tüm efsanevi kayıtlar ya da bilgiler varlık dışıdır. Şahmeran Akdeniz’in Tarsus bölgesinde yaşadığına inanılıyor.

Yeraltı ülkesinde yılanlar ile yaşar buna benzer bir hikâyede Mardin ilinde de geçer. Şahmeran ile yaşayan ilk insan bazı kaynaklarda Cemşab, bazı kaynaklarda ise Belkıya olarak geçer. Fakat kimi kaynaklarda ise şahmeran ile ilk tanışan insanın Lokman olduğu anlatılır. Ayrıca Şahmeran’ın öldürülmesi ile gerçekleşen olay tüm farklı efsanelerde ortak sorun olarak karşımıza çıkar. Tüm şahmeran hikayelerden Şahmeran’ın öldürülmesini tek nedeni bir insana sağlık ve şifa vermesidir. Hatta bazı söylencelerde Lokman hekimin şahmeran ile karşılaştığı uzun uzun anlatılıp, Lokman Hekime şifa veren otları Şahmeran tarafından söylendiğine inanılır. Şahmeran aynı zamanda Meran adı verilen yılanları başı olarak görülüyordu. Şimdi gelelim şahmeran efsanesinin hikayesine…

Şahmeran Efsanesi Nasıl Gerçekleşti 

Meran ismindeki yılanlar çok akıllı ve şefkatliydi. Binlerce yıl önce Tarsus’ta yaşadığı iddia edilen bu yılanları barış içinde yamayı severlerdi. Bu yılanları şahı Şahmeran ise daha güzel ve genç bir kadındı. Hikâyeye göre şahmeran ile ilk karşılaşan Cemşab ise geçimini odun satarak sağlayan fakir bir ailenin oğluydu. Cemşab ile arkadaşlar bir gün dolaşırken bal dolu bir mağaraya yolları kesişir. Balı çıkarması için Cemşab’ı aşağı gönderen arkadaşları kendilerine daha çok bal düşmesi için onun orada bırakıp kaçarlar. Cemşab ise mağaradan bir deliğin içinden ışık sızdığını görür ve deliğin içine kendini salar.  Karşısında ömründe göremeyeceği güzel bir bahçe çıkar. Bu bahçeye giren cemşab burada hiçbir yerde eşi benzeri olmayan çiçekleri ve yılanlarla dolu bir havuz görür. Havuzun başında oturan süt beyaz vücutlu güzel bir yılan oturmaktadır. Bu yılan ise Şahmeran’dır. Kısa sürede onun güvenini kazanmış ve birlikte yaşamışlar. Ama Cemşab  bir süre sonra ailesini yanına dönmek için Şahmeran’dan izin istemiş.Şahmeran ise yerini kimseye söylememesi için söz vermesini istemiş ve bu söz üzerine Cemşab’ı serbest bırakmış.

Şahmeran hikayesi

Aradan uzun zaman geçmiş ve ülkenin padişahı hastalanmış Padişahın veziri ise hastalığın Şahmeran’ın etini yiyerek geçeceğini belirtip, bu her yere haber salmış. Daha sonra ülkenin vezirin tüm halkı tek tek hamama sokmuş. Sıra Cemşab’a geldiğinde onun derisindeki pullar görmüş ve açıklamasını istemiş. Cemşab canını kurtarmak için Şahmeran’ın yerini vezire göstermiş.  Şahmeran’ı kuyudan dışları çıkarmayı başarınca şahmeran cemşab’a başını kaynatıp suyunu padişaha, gövdesinin suyunu vezire, kuyruğunu da kaynatıp suyunu kendisinin içmesini söylemiş.  Böylece Şahmeranın kafasının  suyunu içen padişah iyileşmiş, gövdesini suyunu içen vezir ölmüş ve kuyruğunun suyunu içen Cemşab’da lokman hekim olmuş. Anlatışa göre bir gün Şahmeran’ın öldürüldüğünü onunla yaşayan yılanlar hala bilmemektedir. Bu yılanlar Şahmeran’ın öldürüldüğünü öğrendiği zaman Tarsus’u istila edeceği rivayet edilmektedir.

ilginizi çekebilir; Sarıkız efsanesi nedir

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık