Omad Diyeti Nedir?
Omad Diyeti Nedir? Omad diyeti özünde bir tek öğün yemeyi kapsar. Bu diyet türünde ne kadar yemek yediğinizin bir önemi yoktur. Önemli olan sizin gün içinde yalnızca bir kez yemek yemenizdir. Diyetin uygulanma şekli ise 23 saat açlıktan sonra 1 saat yemek yeme biçimindedir. Ülkemizde bu diyet tarzını oruç tutmaya benzeten birçok araştırmacı bulunmaktadır. Oruç tutmanın metabolizma için son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte son günlerde çok popüler olan bu diyetin herkes için uygun olmadığı görüşünde olanlar oldukça fazla sayıdadır. Diyet Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler nelerdir?
Günde bir kez yemeye dayanan bu diyet yağ oranı yüksek olan kişilerin, yemek yemekten çok hoşlanmayanların ya da yoğun bir çalışma düzenine tabi olanların bir uzmana danışarak uygulanabileceği bir çeşit oruçtur. Omad diyetinin sadece 1 saat yemek yemeye izin vermesi nedeniyle açlığa dayanamayacağını düşünenler için ise yapılan açıklama 1 saat içinde tükettiğiniz besinlerin siz enerjiye ihtiyaç duyduğunuz anda yakılarak enerji ihtiyacınızın karşılanacağı yönündedir. Sonuç olarak tek öğün yemek şeklinde beslenmek metabolizma ve kilo kaybetme anlamında oldukça etkilidir. Sürekli diyet yapan ama istediği kilolara ulaşamayan ya da kilosunu sabit bir değerde tutamayanlar için yeni bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu diyeti yapmaya karar verdiniz diyelim. Peki Omad diyetini nasıl uygulayabilirsiniz? İşte cevabı…
Omad diyeti nasıl yapılır?
Hepimiz için sağlıklı olmak çok önemlidir. Bunun için de öncelikle beden sağlığımızı korumamız gerekir. İlk olarak günde tek bir defa yiyebileceğiniz için bu tek seferde besleyiciliği yüksek olan ürünler tüketmenin faydanıza olacaktır. Ancak bu diyet size ne yiyeceğinizi söylemez dolayısıyla seçim sizindir. Besleneceğiniz zaman olarak genel olarak gün içinde aktif olmanız gereken öğle saatleri önerilmektedir. Ara öğünlerde sıvı besinler tüketerek bağırsakların çalışmasını sağlamanız gerekmektedir.
Kahvaltı olarak içecekler serbesttir ancak sıvı olmayan her şey için beslenme saatinizi beklemek zorundasınız. Bu diyet şeklinde menünüzde protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin dengesini sağlamanız çok önemlidir. Omad diyeti nasıl yapılacağına dair bir menü örneği vermek gerekirse 1 kase sebze çorbası, 1 tabak tavuk ya da et yemeği (yoğurt veya ayran ile beraber), salata ve tam tahıllı bir ekmek örnek olarak verilebilir. Bunun yanı sıra belirlediğiniz saatlerde ve düzenli olarak spor yapmanız da kilo verme sürecinize katkıda bulunacaktır. Omad diyetine başlamadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerektiğini unutmayın lütfen…
Omad diyetinin zararları
Omad diyetinin herkes için uygun olmadığını yazının başında da belirtmiştim. Özellikle şeker, kalp gibi hastalıkların varlığında uzman bir hekim kontrolünde kilo vermeniz sağlığınız için çok değerlidir. Ayrıca diyet süresince işlenmiş ürünlerden uzak durmanız tavsiye edilmektedir. Omad diyetinin zararlarına bakacak olursak tek öğün beslenmenin faydaları olduğu gibi birtakım zararlarından da bahsedilmektedir. Öncelikle tek öğün beslenmeye alışan metabolizma bir noktadan sonra güçsüzleşebilir. Zira vücut tüm gün alması gereken vitaminden mahrum kalmaktadır.
Uzun süreli açlık durumlarında baş dönmesi, bilinçle bulanıklık ve performans düşüklüğü söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte diyet programına sebze ve meyveler yeteri kadar dahil edilmediğinde ortaya çıkan bu belirtiler ileride ciddi dağlık sorunlarına yol açabilir. Omad diyeti kişinin 23 saat boyunca katı hiçbir besin tüketmemesi üzerine kurulu olduğundan önemli yeme bozukluklarına neden olabilme kapasitesine sahip bir diyet türüdür. Yeni bir diyet şeklinin olan Omad diyetini pek çok ülkede yine pek çok kişi tarafından tercih edildiği söylenebilir. Ancak bu diyet şeklinin faydaları ve zararları ile ilgili birçok görüş bulunmakla beraber araştırmalar devam etmektedir.