Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir; Mesleki yeterlilik belgesi kişinin mesleğini yaptığı ve mesleğiyle ilgili yeterli şartlara ve kapasiteye sahip olduğunu kanıtlayan resmi bir belgedir. Belgelendirme sınav ya da belgelendirme sürecin MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülür. Bu nedenle adaylar mesleki yeterlilik belgesi için sınav başvurularını belge almak istediği yetkili kuruluşlara yapmak zorundadır. Ulusal yeterlilikte yapılan sınavlar tamamen teorik ve performansa dayalı olarak yapılıyor ve sınavlarda başarılı olan bireylere Mesleki yeterlilik belgesi ve aynı formatla taşınabilir cüzdan şeklinde Mesleki Yeterlilik kartı verilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Niçin Gereklidir
İş dünyasını yakından ilgilendiren Mesleki Yeterlilik Belgesi iş ve işçi sağlığı ve güvenliği uygulamalarını tamamlayan en önemli niteliktir. Günümüzde bireyler mesleği acısında yeterli kriterlere sahip olduğunu işverene ispatlamak için gerekli olan zorunlu ve resmi bir belgedir. Çok riskli ya da çok tehlikeli işler kapsamında bulunan ve resmî gazetede tebliğ yayınlanan mesleklerde çalışan bireyler için bu belge iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu gereğince olması zorunlu hale gelmiştir. 04.01.2005 tarihinde Mesleki Yeterlilik kanunu gereğince yapılan değişiklikler ile bazı meslek ya da meslek guruplarına bu belgenin olması zorunlu hale gelmiştir. Ancak teknik lise ve üst seviyede eğitim almış veya çıraklık eğitim merkezinden almış olduğu ustalık belgesi olanlar mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutuluyorlar.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Olan Meslekler
- Elektrik pano montajcısı
- Elektrik dağıtım şebekesi işletmesi bakım görevlisi
- Elektrik dağıtım scada operatörü
- Elektrik pano montajcısı
- Frezeci
- İletme elektrik bakımcısı
- Köprülü vinç operatörü
- Liman Kuru Yük Operasyon Elemanı (Puantör)
- Liman Pompa ve Tank Saha Operatörü
- Liman Rtg Operatörü
- Liman Ssg Operatörü
- Mobil Vinç Operatörü (Mhc, Sahil ve Gemi Vinci)
- Nc/Cnc Tezgâh İşçisi
- Nc/Cnc Tezgâh İşçisi
- Orman Üretim İşçisi
- Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi
- Otomasyon Sistemleri Montajcısı
- Otomotiv Elektrikçisi
- Otomotiv Gövde Onarımcısı
- Otomotiv Gövde Onarımcısı
- Otomotiv Ön Düzen ve Balansçısı
- Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı
- Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı
- Plastik Profil Üretim Operatörü
- Plastik Şişirme Film Üretim Operatörü
- Tornacı
- Röle Görevlisi
- Liman Operasyon Planlamacısı
- Bitim İşleri Operatörü
- Boyama Operatörü
- Ön İplik Operatörü
- Ön terbiye operatörü
Mesleki Yeterlilik Belgesi Geçerlilik Süresi Var Mıdır
Mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi ulusal yeterliliklere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Belgenin büyük bir bölümünün geçerlilik süreleri 5 yıl olarak düzenleniyor. Bilişim sektöründeki mesleklerde 4 yıl kaynak mesleklerinde ise 2, 3 veya 6 yıl olmak üzere farklılık gösterebiliyor.
Belge Zorunluğu Olmayan Meslekler Mesleki Yeterlilik Belgesi Alabiliyor Mu
Zorunlu olmayan meslekler için de bireyleri bu belgeyi alabilme hakkına sahiptir. Belgeye sahip olmak bireylerin teşvik ve desteklerden yararlanabilme avantajı sağlamaktadır. Ancak iş kanunu kapsamında bazı mesleklerde ya da teknik lise ya da üst seviye eğitim almış bireyler için herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.