Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Daha ilk kez kurban kesecek olan vatandaşların en çok ettiği konularından birisi de kurbanlık alırken nelere dikkat etmeli sorusu olmaktadır. Daha önce kurban kesmiş olanlar az da olsa bu konu hakkında bilgi sahibidirler. Ama yine de vatandaşı bilgilendirmek adına kurbanlık seçimi konusunda bilgiler vereceğiz. 2021 yılı Kurban Bayramı ne zaman?

Allah’ın emrine uymak için maddi gücü yeten herkesin kesmekle sorumlu olduğu kurban, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan olması gerekir. Ama hayvanın türü ve cinsine uygunluğu dışında kurban olabilmesi için bazı şartları karşılaması gerekmektedir. İşte kurbanlık seçimi ve kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler ….

Hangi Hayvanlar Kurban Olur

Kurban kesmek için koyun, keçi, koç gibi küçükbaş hayvanlar ile inek, sığır, manda, tosun, ve deve gibi büyükbaş hayvanlar tercih edilebilir. Bunların dışındaki hayvanlar kesinlikle kurban olarak tercih edilemez. Dört ayaklı hayvanlar kurban olur ama kanatlı ya da iki ayaklı hayvanlar kesinlikle kurbanlık olamaz. Kurbanlık olacak hayvanlarında belli bir şartlara uygun olması gerekmektedir. Örneğin yaşını dolmuş olması gerekmektedir. Deve 5, inek sığır manda tosun gibi hayvanlar ise 2, koyun keçi koş gibi hayvanlarda 1 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Ayrıca 6 aylık koyun iri ve ağırlığı bir yaşındaymış gibi görünüyorsa kurban edilmesinde sakınca yoktur. Aynı zamanda bu hayvanların kurban olabilmeleri için hayvanların süt dişlerini çıkarmış olmaları gerekmektedir.

Kurbanlık Hayvanlarda Aranan Nitelikler

Kurbanlık hayvanlarda aranan nitelikler şu şekildedir;

  • Kesinlikle hayvanın   hasta veya gebe olmaması gerekmektedir.
  • Hasta zayıf, düşkün olmaması gözünün kör kulağının ya da kuyruğunun eksik olmaması gerekmektedir.  Hayvanın iç ve dış organlarını komple sağlıklı olması gerekmektedir. Hayvanın besili ve sağlıklı olması hem ibadet hem de sağlık açısından son derece önemlidir.
  • Ayağının topal ya da kırık olması bir ayağını veya bacağını olmaması gibi durumlar olmamalıdır.
  • Hayvanın boynuzlarını birisini ya da ikisinin kökünden kırık, dili, kulağı veya memesini yarık veya kesik olması, dişlerini yarısı ya da tamamının dökük olması gibi nitelikleri taşıyan hayvanlarda kurban edilemez.
  • Kurban alırken özellikle gözlerini gördüğünden emin olun ve aşısı yapılmış hayvanları almaya özen gösterin.

İyi Bir Kurbanlık Nasıl Anlaşılır

Kurbanlık alırken etli ve besili olması konusunda seçim yapmakta özgürsünüz. Zaten kesilecek hayvanın cansız ve güçsüz olması gerekmemektedir. Tam etli hayvanlar iri butları dolgun olur ve  dışa doğru bombeli olur. Derisi parlar. Belinin çukur bölümü ve kemikleri belirsizdir. Elinizle bastırdığınız zaman hayvanın kaburgalarını hissedemezsiniz. Bel ve sırt kasları geniş olup, sağrı düzgündür. Boyun kalındır vücut ile bağlantısı güçlüdür karın ise aşağı doğru sarkık değil ya da yanlara doğru şişiktir. Bazı kişiler kurbanlık alırken özellikle büyük baş hayvanlarda karın kısmına bakılır ve bu da yanıltır. Kurbanlık alırken arka ve ön bacaklarına boynuna ve sırt kısmına bakmanız gerekmektedir.

Kurbanlık En Geç Ne Zaman Alınmalı

Kurbanlık hayvanlar genellikle bayrama bir iki ay kala almaya başlanır. Ama kurbanlık hayvanın ne zaman alınacağı ile ilgili kararı siz kendiniz verebilirsiniz. İster arefe günü alın. İster bir aya kala isterseniz de 6 ay öncesinde alın. Bu tamamen sizin kararınıza kalmış bir durumdur. Kurban eti nasıl dağıtılmalı?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık