Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kortizol (Stres Hormonu) Nedir

Kortizol (Stres Hormonu) Nedir
Kortizol Stres Hormonu Nedir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kortizol (Stres Hormonu) Nedir

Kortizol (Stres Hormonu) Nedir; Sağlık sektöründe sıklıkla karşılaştığımız bir kavramdır. Birçok kişi bu kavramın ne anlama geldiği hakkında hiçbir bilgi sahibi değildir. Kortizol aslında bir tür hormondur. Aynı zamanda stres hormonu da denilmektedir. Vücut için çok sayıda önemli görevleri vardır. Peki kortizol ne işe yarar, vücut için işlevi nedir, kortizol yüksekliği nedir gibi soru başlıklarını bulabileceğiniz bu yazımızda bu hormonun vücut için ne kadar önemli olduğunu da öğrenmiş olacaksınız.

Kortizol Ne İşe Yarar

Kortizol hormonun vücut için görevi, baskı ya da tehlike gibi olumsuz durumlardan dolayı oluşan zihinsel, fiziksel ya da ruhsal strese karşı vücudun savunma mekanizmalarını hareket geçiren bir hormondur. Herhangi bir tehdit anında beyinde bulunan hipotalamusunu anında hareket geçirerek, hipofiz bezi ihtiyaç duyulan oranda kortizon üretimi yapılabilmesi için kimyasal hormonu salgılayarak böbrek üstü bezlerini tetiklemektedir. Böylece vücudun tehlikeye karşı savunma, savaş açma ya da donma gibi tepkilere yanıt vermesini sağlar.

Kortizol Hormonu Vücutta Nerelerde Üretilir

Kortizol hormonu ya da stres hormonu böbrek üstü bezlerinde salgılanır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini baskılayıcı ve vücutta iltihaplanmayı azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Koruyucu bir hormon olarak bilinir. Fakat kortizol hormonu fazla ya da az salgılandığında vücut için tehlikeli durumlar oluşturmaktadır. Bu nedenle kortizol hormonu düzenli olarak kontrol ettirmeli ve kortizol seviyesi yüksek olanlar iç gerekli tedavileri yaptırması gerekir.

Kortizol Yüksekliği Nedir, Neden Olur

Kortizol yüksekliği bu hormonun vücut için gereğinden fazla salgılanması durumudur. Böyle bir durum söz konusunda kişinin vücut sağlığı ve yaşam kalitesi bir hayli tehlikeye girer. Aşırı stresten ya da yüksek dozda kullanılan kortizol ilaçları, doğum kontrol haplar bu stres hormonun yükselmesinin ana temelidir. Eğer tümörleri tiroid hormonun fazla salgılanması ya da adrenal bezleri ile ilgili hastalıklarınız bulunuyorsa kortizol hormonu seviyesinin yükselmesi kaçınılmazdır. Kortizol yüksekliği ile meydana gelen hastalıklar ise şunlardır;

  • Hızlı kilo alımı
  • Kronik komplikasyonlar
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • Beyin fonksiyonlarını zayıflaması
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Cushung sendromu

Bunların dışında vücudunuzdaki hücre ver dokular ile bağışıklık sisteminiz de çok hızlı çalışır ve vücudu hasarlara karşı duyarlı hale getir. Aynı zamanda erkeklerde iktidarsızlık, cinsel isteği azaltma, kadınlarda ise adet düzensizliği gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Kortizol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir

Kortizol yüksekliği belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak bu hormon tedavisi açısından son derece önemlidir. Çünkü kendini herhangi bir ağrı ya da acı ile belli etmez. Stres hormonu belirtileri;

  • Karın ve çevresinde kilo alımı
  • Hızlı iyileşmeyen ince ve kırılgan bir cilt
  • Kadınların yüz bölgesinde aşırı kullanma

Benzeri belirtiler baş göstermektedir. Beyin üzerinde de oldukça olumsuz etkileri bulunan kortizol eksikliği kemik erimesi, kas güçsüzlüğü, anksiyete ya da depresyon gibi hastalıklara da neden olmaktadır.

Kortizol Tedavisi Nedir

Kortizol yüksekliği tedavisi için yaşam tarzı çok önemlidir. Yani sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel egzersiz yapma, kaliteli bir uyku ile sosyalleşme çok önemli bir faktör olmaktadır. Aynı zamanda streste baş etme yollarını bulmanız gerekir. Eğer yaşam tarzını değiştirmenize rağmen kortizol hormonu seviyeniz normale dönmüyorsa, doktor bunun için size ilaç tedavi uygulayacaktır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap