Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Kafeinin Zararları Nelerdir?
Kafeinin Zararları Nelerdir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Kafeinin Zararları Nelerdir?

Kafeinin Zararları Nelerdir? Sağlıklı bir yaşamın temel koşullarından birisi de sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır.  Ama ne yazık ki günümüzde hiçbir sağlık sorunları ile karşılaşmayan insan yoktur. Herkesin hemen hemen bir rahatsızlığı vardır. Hastalıklar şansa kadere bağlansa da aslında insan olarak yaptığımız bazı hatalar, yaşam tarzı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları çeşitli hastalıklara yakalanmamıza sebep olur. Sağlıklı bir vücut için tüm yiyecek ve içecekleri kararında ve zamanında yenilip içilmelidir. Örneğin Türk kahvesini sevmeyeniniz yoktur. İçeriğinde her ne kadar sağlığımızı olumsuz etkileyen kafein unsuru olsa da hemen herkes güne aç karnına bir fincan kahve ile başlamadan duramaz. Türk kültüründe adet olmuş ve gelenek haline gelmiş kahve içme alışkanlığınız biraz daha azaltmanız sağlık acısında son derece faydalı olacaktır. Çünkü kahvenin içerisinde bulunan kafein çoğu hastalıkları ana sebebi olup, birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Peki o zaman kafein olmasına rağmen kahveyi bu denli sevmemizin nedenini biliyor muydunuz?

Aslında vücuda depo ettiğimiz kafein bir süre sonra vücut tarafından şiddetle isteniyor Aslında canınız kahve istemez, canınız vücuda depo ettiğiniz kafeini ister. Bu nedenle kahve içmeden duramazsınız. Tüketmeyi istemeseniz bile kahveye bağımlı hale geldiğinizi için vücut sizi tetikler ve kahve içmeye teşvik eder. Bu alışkanlığı azaltmak   ya da kahveyi tamamen hayatınızdan çıkarmak sağlığınız için çok önemlidir. Bazı faydaları vardır amam kafeinin zararları daha fazladır. İşte size kafeinin zararları…

Kafeinin Zararları

Bahse konu kafein olunca yukarıda çoğunlukla kahveden bahsettik. Çünkü kahve yüksek miktarda kafein içerdiğinden dolayı  insan olarak ilk aklımıza da kahve tüketimi geliyor. Ama kahve dışında bazı içeceklerde de bir miktar kafein bulunuyor. Çay, kola, enerji içeceğinin içerisinde kafein yer alır. Ayrıca bazı ilaçlar ve besinlerde kafein içermektedir. Örneğin; çikolata içeren gıdalarda kafeinin olmaması kaçınılmamızdır. Bunlardan bazılarında kafein doğal olarak bulunur, bazılarında ise sentetik yollarla üretilir. Özellikle mide rahatsızlarının baş kaynağı kafein içeren yiyecek ve içeceklerin aşırı miktarda üretilmesidir. Gastrit reflü ve sindirim sistemi bozukları başta olmak üzere kafenin vücuda verdiği zararları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sinirlilik hali uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkartır
  • Kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi vücut için gerekli mineralleri idrar ile dışarı çıkmasını ve vücuttan kaybolmasına neden olur.
  • Stres hormonlarını artırır.
  • Gebelik de alının aşırı kafein anne karnındaki bebeğin solunum yolları ile kalp atımlarını hızlanmasına neden olur
  • Hamile bir kadın eğer günde 150 -300 mg kafeni tüketirse bebeğin ölmesine neden olur.
  • Aşırı miktarda kafein alımı beyinde yer alan hipokampüs bölgesine hasar verip öğrenmeyi güçlendirir.
  • Göz için basınçların ortaya çıkmasına neden olur
  • Ayrıca aşırı kafein tüketimi bazı hastalıkları tetikler.
  • Migreni tetikler
  • İdrar sıklığında ve miktarında ciddi bir artış meydana getirir. Bu da bir süre sonra böbreklerin zorlanmasına ve böbrek hastalıklarına neden olur.
  • Bu nedenle kafein alırken en azında kahve çay ve benzeri içecekler tüketilirken aşırıya kaçmadan sınırlı bir şekilde tüketilmelidir. Özelikle sabah aç karnına kahve tükettikten kaçınmalısınız.

Dikkatli ve doğru bir beslenme tarzını benimseyip kafeinli içecekleri sınırlandırırsanız elbet bu maddenin yararlarını da göreceksiniz.  Ama dediğimiz gibi kafein miktarını azaltmanız gerekir. Örneğin kahveyi günlük içmek yerine iki günde ya da üç günde bir içmenizin hiçbir zararı olmaz. Keza günlük severek tükettiğiniz çayı sayışınızı azaltabilirsiniz. Bir kerede iki fincan cay içmek yerine bir fincan da bırakarak mide ve vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. Özellikle enerji içecekleri kola gibi hem asit hem de kafin içecekleri hayatınızdan çıkarmanızın yeri vardır. Özellikle büyüme ve gelişme cağındaki çocukların beslenmesine dikkat etmeli ve mümkün olduğunda kafeinli içecekler içmemesine özen göstermelisiniz.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap