Hamilelikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
Hamilelikte Doğru Bildiğimiz Yanlışlar; Özellikle yeni anne olacaksanız ve o büyük günü dört gözle bekliyorsunuzdur. Hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için hamilelik döneminde beslenmenizden giymenize kadar tüm gereksinimlerinize özen gösteriyor ve dikkat ediyorsunuz. İlk defa anne olan bir hamile kadın bu konuda acemi olduğu için çevresindeki söylenenleri de uygulamaya gayret eder. Ama ne yazık ki, günümüzde halk tarafından hamilelik ile ilgili doğru bilinen yanlışlar vardır. Bizlerde bu noktada geniş araştırma yaptık ve yeni bebek sahibi olmak isteyen tecrübesiz annelere nasıl bir hamilelik geçirmesi gerektiği ve hamilelikte doğru bilinen yanlış konusunda bilgileri bir arada topladık. Bu yazımız size hamileliğinizde yardımcı olacak en önemli rehberinizin olacaktır. İşte hamilelik hakkında bilmeniz gerekenler….
Hamilelik 9 Ay Sürer
Toplum olarak insanlarda gebeliğin dokuz ay sürdüğüne dair gezen bir kanı vardır. Bilinenin aksine hamilelik son adet döneminin son adet gününe göre hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün ekleyin aydan 3 gün çıkartıp, 40 hafta olarak hesaplayın. Bu tahmin sonucunda doğum tarihinin tutmak olasılığı %70 civarındadır. Fakat bazı annelerin erken doğum yapma ihtimali %10 olasılığındadır.
İki Kişilik Beslenmesi
Hamilelikte beslenme önerileri nelerdir? Halk arasına hamile kadınlara iki kişilik ye diye bir söylem vardır. Fakat uzmanlar bunu son derece yanlış bir düşünce olduğunu vurguluyor. Son derece hatalı bir beslenme davranışının olduğunu belirten uzmanlar, annenin çok beslenmesi gerektiği değil, sağlıklı ve dengeli beslenmesini gerektiğini belirtiyor. Anne adayının hamilelik süresi boyunca 9 ile 16 kilo alması gerekiyor. Anne çok fazla yemek yerse bebeği beslemez sadece kilo alır.
Bebeğin Saclı Olması Hamilelikte Bulantı Yapar
Bebeğin saclarını anne karnında çıkması hamilelikte bulantıya neden olur, düşüncesine tamamen yanlıştır. Hamilelikte bulantı olmasının en önemli nedeni bebeğin mide ile diyaframa baskı yapması ve bu dönemlerde annenin çok fazla yemesi ile ilgilidir. Bu dönemlerde anne adayları az ve sık beslenerek uykuda yüksek yastık kullanarak ve doktorun verdiği mide koruyucu ilaçlar ile reflü ve benzeri mide şikayetlerini önleyebilirsiniz.
Hamileler Uçakla Seyahat Edemez
Hamilelik dönemi rahat geçiyorsa seyahat etmenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Bebek ve anne sağlığını korumak adına annenin uzun yolculuklar yapmaması gerekir. Araba ile iki saat sürecek seyahatleri tercih etmenin hiçbir sakıncası yoktur. Aslında uçak yolculuğu daha kısa mesafeli olacağı için daha faydalı olacaktır.
Erken Doğan Bebek Yaşamaz veya Sağlıksız Doğar
Uzmanlar erken bebeğin yaşamaz ya da sağlıksız olur düşüncesini de son derece yanlış buluyor. Söylenenin aksine erken doğan bebeğin yaşama sansının daha yüksek olduğunu dile getiriyor. Erken doğan bebek iyi bir bakımla yaşıtlarının gelişim düşeyini yakalayabileceğini dile getiren uzmanlar sadece erken bebeğin bakımını diğer bebeklere göre biraz daha zor olduğunu belirtiyor.
Hamilelikte Akciğer Filmi Çekilmez
Akciğer filmi çekerken cihazı yaydığı radyasyon düşük seviyede ise ve bütün güvenilir önlemler alınmışsa annenin hamilelik döneminde akciğer filmi çektirmesinde hiçbir sakınca yoktur.
Hamilelikte Kadın Aşerdiğini Yemezse Bebeğin Bir Uzvu Eksik Olur
- Aslında hamilelikte aşermek psikolojik bir durumdur. Anne sağlıklı ve dengeli beslendiği takdirde bebeği de dünyaya sağlıklı gelecektir. Bebek sağlığı için dengeli beslenmeliyiz.
- Aynı zamanda hamileyken spor yapılmaz, Hamilelikte sac boyatmak ve makyaj yapmak bebeğe zarar verir,
- Hamilelikte anne güzelleşirse bebeğin cinsiyeti erkek, çirkinleşirse de kız olur, gibi düşünceler tamamen yanlıştır ve tıpta geçerli bir hükmü bulunmamaktadır.
Sağlıcakla Kalın….
Zübeyde OLÇOK
Tuzla Gazetesi.