Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Göz Sağlığınızı Korumak İçin En Faydalı 8 Besin Maddesi

Göz Sağlığınızı Korumak İçin En Faydalı 8 Besin Maddesi
Göz Sağlığınızı Korumak İçin En Faydalı 8 Besin Maddesi
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Göz Sağlığınızı Korumak İçin En Faydalı 8 Besin Maddesi

Göz Sağlığınızı Korumak İçin En Faydalı 8 Besin Maddesi nelerdir? Gözler beş duyu organı içerisinde en çok farkında olunan organdır. Göz sağlığı ile genel sağlığının birlikte ele alınması gerekir.

Genel vücut sağlığı için tükettiğiniz birçok besin maddesi, aynı zamanda göz fonksiyonlarınızı koruyabilmeniz açısından da oldukça önemlidir. Bu besin maddeleri, gözlerinizin zararlı ışığa karşı korunmasını sağlar. Ayrıca, bunlar yaşa bağlı dejeneratif hastalıkların gelişimini de azaltır. Peki; Göz Migreni Nedir?

Göz Hastalıkları İçin En Faydalı Besinler

İleri yaşlarda çeşitli göz problemleri yaşama riskiniz daha fazla olur. En yaygın göz hastalıkları arasında katarakt, glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenerasyonu gibi problemler sıralanabilir.

Birçok göz hastalığına yakalanma riskiniz her ne kadar genlerinize bağlı olsa bile, tükettiğiniz besinler ve beslenme tarzınız da bu konuda ciddi bir faktördür. İşte, göz hastalıkları için faydalı besinler:

A vitamini

A vitamini eksikliği dünya genelinde görülen körlük problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu vitamin, gözlerde bulunan ve fotoreseptörler şeklinde adlandırılan ışığa karşı duyarlı hücreleri korumayı sağlar.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Yeterince A vitamini tüketmiyorsanız, eksikliğin ciddiyetine göre kuru göz sendromu ve gece körlüğü gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

A vitamini sadece hayvansal gıdalar içerisinde bulunur. En zengin A vitamini kaynakları arasında yumurta sarısı, karaciğer ile süt ve süt ürünleri yer alır.

Ayrıca, bazı meyve ve sebzelerde yüksek miktarlarda bulunan ve provitamin A karotenoidleri olarak adlandırılan antioksidan bitki bileşiklerinden de A vitamini almanız mümkündür. Provitamin A karotenoidleri, A vitamini gereksiniminizin yaklaşık yüzde 30’unu karşılar. Ispanak, lahana ve havuçta bol miktarlarda bulunan beta-karoten sayesinde bu ihtiyacınızı rahatça karşılayabilir.

Lutein ve Zeaksantin

Lutein ve zeaksantin adı verilen besin maddeleri, maküler pigmentler şeklinde bilinen sarı karotenoid antioksidanlardır. Birlikte değerlendirilen bu iki besin maddesi, göz kürenizin arka duvarında yer alan ışığa duyarlı hücrelerin bir tabakası olan retinanızın orta kısmında yoğunlaşır.

Lutein ve zeaksantin, vücutta doğal bir güneş kremi fonksiyonu görür. Bu besinler, gözlerinizin zararlı mavi ışığa karşı korunmasında oldukça önemli bir rol oynar. Araştırmalar, lutein ve zeaksantin besinlerini almanın retinadaki seviyeler ile doğru orantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Ayrıca, araştırmalar yüksek seviyede lutein ve zeaksantin besini alan bireylerin daha düşük maküler dejenerasyon riskine sahip olduğunu göstermiştir.

Lutein ve zeaksantin, çoğunlukla gıdalardan elde edilir. Pazı, ıspanak, maydonoz, lahana, bezelye ve antep fıstığı en iyi Lutein ve zeaksantin kaynakları arasında yer alır. Ayrıca, tatlı mısır, yumurta sarısı ve kırmızı üzüm de lutein ve zeaksantin bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir.

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri göz sağlığı için çok faydalıdır. Göz fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olan bu besin bebeklik döneminde beyin ve göz gelişimi için de çok önemlidir.

Ayrıca, omega-3 takviyeleri almak gözyaşı sıvısını artırır. Bu yüzden, omega-3 kuru göz sendromu yaşayanlar için oldukça etkili bir besindir.

Gama-Linolenik Asit

Gama-linolenik asit (GLA) sağlıklı bir öğünde az miktarda bulunan bir omega-6 yağ asidi türüdür. GLA, diğer pek çok omega-6 yağ asidinin aksine, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Gama-linolenik asit daha çok çuha çiçeği yağı ve yıldız çiçeği yağında bulunur. Bazı araştırmalara göre, çuha çiçeği yağı alımı kuru göz sendromu belirtilerini azaltabilir.

C vitamini

Gözleriniz için antioksidan önemli bir ihtiyaçtır. En iyi antioksidan kaynağı vitaminlerden biri de C vitaminidir.

C vitamini, gözünüzde bulunan sıvı içerisinde bol miktarda bulunur. C vitamini seviyeleri, aynı zamanda beslenme tarzınızla doğru orantılıdır. C vitamini takviyeleri alarak ya da C vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketerek C vitamini konsantrasyonunu önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Araştırmalara göre, C vitamini takviyesi alan veya C vitamini açısından zengin gıdalar tüketen kişilerin katarakt olma olasılığı daha düşüktür. Biber, narenciye, lahana ve brokoli gibi birçok sebze ve meyvede yüksek miktarda C vitamini bulunur.

E Vitamini

E Vitamini, yağda çözünebilen ve yağ asitlerini zararlı oksidasyona karşı koruyan faydalı bir antioksidan grubudur. Göz retinasında da bol miktarda yağ asitleri bulunduğu için optimal göz sağlığı açısından yeterli oranda E vitamini almanız oldukça önemlidir.

Çok ileri seviyede E vitamini eksikliği körlük veya retinal dejenerasyona neden olabilir. Ancak, günlük tükettiğiniz gıdalardan E vitamini almanız bu problemlerin önüne geçebilir. Badem yağı, keten tohumu yağı ve ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar E vitamini bakımından zengin kaynaklardır.

Çinko

Gözlerinizin yüksek miktarda çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko, antioksidan özelliklere sahip birçok temel enzimin bir parçasıdır.

Çinko, retinadaki görsel pigmentlerin oluşumunda çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, çinko eksikliği gece körlüğü sorununa yol açabilir.

Bazı araştırmalar, çinkonun maküler bozulmayı yavaşlatığını göstermiştir. Doğal çinko kaynakları arasında et, kabak çekirdeği ve yer fıstığı bulunur.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmek, birçok kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Yukarıda listelenen besinlerden yeterince almak, çeşitli göz hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltır.

Bu besin ve vitaminleri almak için en etkili yol doğal yiyecekleri tercih etmektir. Ayrıca, gözlerinizin sağlığı için en uygun beslenme şeklini öğrenmek için mutlaka bir göz doktoruna danışmalısınız.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap