Göbek Düşmesi Neden Olur

Göbek Düşmesi Neden Olur

Göbek Düşmesi Neden Olur?

Göbek Düşmesi Neden Olur? Halk arasında göbek kayması, göbek kaçması olarak da bilinmektedir. Eskiden bu yana göbek düşmesi için pek çok alternatif yol denenmiştir. Bardak çekme, göbeğe ip bağlama, hacamat bunlardan sadece birkaçıdır. Ancak uygulanan bu yöntemler kısa süreli iyi geliyor olsa da iç organlara ciddi hasarlar vermektedir. Bu yüzden bu sorunla karşı karşıya kalan kişiler mutlaka tıbbi yolları denemelidir. Göbek düşmesi doğumsal bir sorundur. Ancak ağır kaldırma, stres ve ani korku gibi nedenlerden dolayı gün yüzüne çıkmaktadır. Anatomik bir durum olan göbek düşmesinin en etkili ve kesin çözümü ise cerrahi olarak müdahale edilmesidir.

Göbek Düşmesinin Nedenleri

Göbek düşmesi doğumsal anatomik bir sorun olduğu düşünüldüğü için tam olarak neden olan etmenler yoktur. Sadece tetikleyici birkaç faktör bulunmaktadır. Ağır kaldırma, ani ve çok hızlı hareket etme, korku, stres, hamilelik gibi durumlarda göbek düşmesi sorunu meydana gelebilir. Kadınlarda erkeklere göre görülme sıklığı daha fazladır. Aynı zamanda çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlılarda çok nadir görülmektedir. Daha çok orta yaş sınırında sıklıkla meydana gelir. Aynı zamanda göbek düşmesi anatomik bir sorun olduğu için genetik yatkınlık da sebeplerden biridir. Birinci ve ikinci derece akrabalarda göbek düşmesi görülmüş ise bu sorunla karşı karşıya kalma ihtimali daha yüksek olur.

Göbek Düşmesi Belirtileri ve Zararları Nelerdir?

Göbek düşmesinin birkaç tane belirtisi bulunur. Hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunudur. Bu yüzden belirtilerin var olduğu kişiler mutlaka gerekli muayeneyi olarak tedaviye başlanmalıdır. Göbek düşmesi belirtileri arasından bazıları şunlardır;

• Halsizlik ve yorgunluk

• Özellikle yemek sonrasında oluşan midede yanma, bulanma, batma hissi

• Göbek çevresinde ağırlık ve ağrı

• Dikkat eksikliği

• Baş dönmesi

• Göbeğin başka yerde atması

• Sırt ve belde oluşan ağrı

• Dik durmaya çalışıldığında ağrı ve kasılma oluşması

Bunlar göbek düşmesinin en çok bilinen belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler ile karşı karşıya kalan kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır. İhmal edilen göbek düşmesi sorunlarında ise sinir, sindirim, solunum ve dolaşım sistemi sorunları oluşmaya başlar. Görülen tüm bu etkiler neticesinde kişi psikolojik olarak da kendini kötü hissetmeye başlar. Hayat kalitesini oldukça fazla etkileyen göbek düşmesi ihmal edilmeden tedavi edilmelidir.

Göbek Düşmesi Tedavisi

Göbek düşmesi sorununun tespiti için doktor elle ve ultrasonla muayene sağlamaktadır. Daha sonra ise kesin tanı koyulur. Ancak göbek düşmesinin ilaçla tedavisi pek mümkün değildir. Kalıcı tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Göbek düşmesine neden olan patolojik sorun tespit edilerek ona göre bir tedavi yöntemi ve cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Doğru bir cerrahi müdahale ile hayat boyu bu sorundan kurtulmak ve rahatlamak mümkündür.

Tuzla Gazetesi

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık