Eve Gelen İcra Memuru Nelere El Koyabilir?

Eve Gelen İcra Memuru Nelere El Koyabilir

Eve Gelen İcra Memuru Nelere El Koyabilir?

Eve Gelen İcra Memuru Nelere El Koyabilir? Bir kişinin, bir kişiye veya bir kuruma borçlu olması durumunda, borcunu ödememesinden dolayı sahip olduğu mal ve mülke el konulmasıdır. Bu süreç, ödeme işleminin kesinleşmesiyle gerçekleşir. Yani alıcı böyle bir karara varıp işlem başlatır. İcra işlemi de böylece başlar. Borçlunun bu karara itiraz etme hakkı vardır. Ancak itiraz etmemesi ve borç ödemesini sürekli ertelemesi durumunda icra gerçekleşme yoluna girer. Borçlu icra takibinin gerçekleşmesiyle birlikte 7 gün içerisinde itirazını vermelidir. Aksi takdirde haciz işlemi onaylanır. İcra sürecinin başlaması için belirli adımlar ve kanunlar vardır. İlk önce ödenmeyen bir borç durumu olmalıdır. Bu olayda iki taraf olmalıdır. Bunlar; borçlu ve alıcı şeklindedir.

Borçların Ödenmemesi Durumda İcra İşlemleri 

Borçlu şahısın, alıcıya yüklü bir borcunun olması ve uzun süreli ödememe durumu olmalıdır. Böyle bir durum sonucunda alıcı bunu davaya taşımalıdır. Davanın onaylanmasıyla işlemler tek tek gerçekleşmeye başlar. İcra talebi yürürlüğe girer. Borçlu bu durumdan haberdar edilir. Borçlunun bu süreçte itiraz etme hakkı vardır. İtiraz etmezse veya borcunu ödememeye devam ederse icra memurları harekete geçebilir. Borçlunun önceden tespit edilen mal varlığı veya değerli eşyalarına el konur. Eşyaların, mal ve mülklerin alınmasıyla birlikte satışa çıkarılırlar. Elde edilen ücret alıcıya verilir. Böylece borçlunun, borçları da kapanarak son bulur.

Borçlunun itiraz kararının dikkate alınmaması borçlunun mağdur edilmesi gerekir. İtiraz kararı direkt olarak reddedilmemelidir. Öncelikle reddetme nedenine bakılmalıdır. Bu durum borçlu ile konuşulmalıdır. Borçlarını ödemek için kaynakları bulunuyor mu? Ödeme işlemini nasıl gerçekleştirecek? Ne kadar sürede borcunu ödeyebilir? Bu sorulara cevap aranmalıdır. Ancak borçlu icra kararı ile iletişim halinde değilse veya kurmak istemiyorsa mal, mülk ve eşyalarına haciz getirme kararı vermek zorunludur. Aynı şekilde borçlunun ödemek için kaynağının olduğunu iddia etmesi ve kaynağının aslında var olmaması durumunda haciz gerçekleşir. Borçlunun icrayı oyalaması durumu suç teşkil eder. Bu yüzden ayriyeten cezalara maruz kalabilir. Borçlu taraf en doğru şekilde hareket etmeli ve kendini suçlu durumuna düşürmemelidir

İcra Memuru Kimdir?

Maliye bakanlığı himayesinde çalışan, icra kararı sonucunda borçlu kişilerin mal ve mülküne el koymaktan ve bu mal, mülkü alacaklıya veren sorumlu kişidir. Bu kişiler devlet kontrolünde olan kişilerdir. Yani bireysel hareket edemezler. Mahkeme kararı sonucunda icraya el atabilirler.  İcra sürecindeki belgeleri ve işlemleri icra memuru düzenleyip takip eder. Haciz işlemi sonrasında malların satışından da aynı şekilde icra memuru sorumludur. İcra memurunun aslında birçok görevi vardır. Taraflar arasındaki iletişimi de sağlar. Yani alıcı da borçlu da herhangi bir konuda icra memuruna danışabilir ve iletişim kurabilir. Alıcı ve borçlu arasındaki iletişim bağı niteliği taşır.
İcra memuru, herhangi bir güvenlik sorununda güvenlik görevlilerini çağırabilir. Çünkü icra davalarında gerginlikler ve şiddetler olabiliyor. Bu gerginlikler kimi zaman alıcı- borçlu arasında kimi zaman da borçlu, alıcı ve icra memuru arasında da olabiliyor. Bu durumlar göz önünde bulundurulur ve icra memurunun güvenliği sağlanır. Böyle işlemler devlet gözetiminde olduğu için insan güvenliğine önem verilir.

Çünkü herhangi bir sorunda iş daha büyük boyutlara çıkabilir. Tarafların ve memurların hasarsız ya da en az hasarla işlerini halletmeleri gerektir. Bunun için böyle bir yol izlenmiştir. İcra memuruna böyle bir hak sağlanmıştır. İcra işlemi gerçekleşirken veya daha öncesinde güvenlik görevlilerini yanında bulundurabilir. İcra memuru, maruz kaldığı herhangi bir şiddet veya baskıda yargıya başvurabilir. Çünkü memurlar işlerinin gereğini yapmak zorundadırlar. Borçlular veya alıcılar buna engel olamazlar. Memurun görevini engellemek veya zarar vermek büyük suç teşkil eder. Ayriyeten, icra memurunun gerçekleştireceği herhangi yasadışı bir durum da suç teşkil eder. Bunun için taraflar şikayet edebilirler. Her şeyden önce devlet kişilerin güvenliğini ve haklarını savunmak durumundadır. Eğer hak ve güvenlik sağlanmasa hiçbir iş yürümez. Dolaylı olarak alıcı zarar edebilir. Bu da başka kapılara yol açar ve başka haksızlıklara neden olur.

İcra Memuru Nelere El Koyabilir?

Haciz memuru işlemi gerçekleştirirken borçlunun da haciz işleminin gerçekleştiği yerde bulunmalıdır. Haciz işlemi, borçlunun haberi olmadan veya izinsiz şekilde gerçekleşemez. Çünkü bu borçlunun haklarının ihlali demektir. Alıcının haberdar olması gibi borçlunun da haberdar olma hakkı vardır. Borçlunun bu süre zarfında haberdar edilmemesi durumunda, icra memurlarına dava açma durumu olabilir. Bu yüzden icra memurları buna dikkat ederek hareket etmelidir. Borçlunun da bir muhatap olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı icra memuru, alıcı ve borçlu arasındaki arayı bulmalıdır. Yani bu durumda icra memuru, aracı rolünde olur.

İcra memuru evdeki eşyalara el koyma hakkına sahiptir. Ancak bilindiği üzere insanın kişisel ihtiyaçları ve gereksinimleri vardır. Bunun için çeşitli aletlere, materyallere, eşyalara ve ürünlere ihtiyaç duyarız. Ev eşyaları da bunların başında gelmektedir. İcra kararları da buna göre hazırlanmıştır. Alıcının hakkının aranması gibi borçlunun da haklarına saygı duyulmalıdır. Netice olarak karşıdaki de haklarını savunabilen ve bunları koruyabilen bir bireydir. Bunu için icra durumunda kişilerin hakları gözetlenerek gerçekleşir. İcra gerçekleştiğinde borçlunun ihtiyaç duyacağı ve ihtiyacını karşılayacağı eşyalara el konulmaz. Bu eşyaların alınması durumunda borçlu hem mağdur edilir hem de yaşamını devam ettirmekte zorlanır. Bu ev eşyalarının kullanım alanları birden çok fazla yerdedir. Yemek yapma, bulaşık yıkama, hijyen, temizlik, medya takibi vb. alanlarda kullanıldıkları için hayati önem taşırlar.

İcralık Durumlarda Neler Yapılabilir?

Genel olarak baktığımızda; buzdolabı, yatak, koltuk, fırın, çamaşır makinesi ve kilim gibi eşyalar insani ihtiyaçlar oldukları için el konulmuyor. Ancak maliyeti yüksek olan ev eşyaları ve satımı kolay olabilecek eşyalara el konulabilir. Buna örnek olarak televizyonlar, kurutma makinesi gibi eşyalar alınabilir. Ev eşyaları haricinde borçlu kişiden gayrimenkul, arsalar veya araziler, değerli antika ve taşlar, altın, gümüş gibi lüks sayılan eşyalara haciz işlemi gelebilir. Çünkü evin alınması durumunda borçlu geçici olarak bir yerde barınabilir. Süs eşyaları ve antikalar yaşamını devam ettirmesi için gerekli bir şey değildir. Ayrıca bu nesneler satışı kolay eşyalardır. Özellikle altın ve gümüş her an her yerde satılabilecek kapasiteye sahiptir. Değerli süs eşyaları ve taşlarda açık arttırma ve antikacılara satılabilirler. Arazi ve menkuller de kolay satılabilirler. Bu mülkler kimi zaman devlet tarafında, kimi zaman kişiler tarafından, kimi zamanda şirketler tarafından kolayca alıcı bulabilirler.

İcra Neden Yapılır?

Bu durumda borçlunun yapacağı ilk iş evrakları incelemektir. Çünkü günümüzde yasadışı icra evrakları da hazırlanmaktadır. Bu durum dolandırmaya kadar varabilmektedir. Bu yüzden borçlu evrakların gerçekliğine emin olmalıdır. Aynı zamanda kimi borçlular bazen bu durumda umursamaz davranabilirler. Daha sonrasında icra durumu ilerleyince bunu farkına varabiliyorlar. Evraklardan emin olduktan sonra borçlu bir avukata başvurmalı ve bu konu hakkında bilgi almalıdır. Avukatın borçluya çözüm önerisinde bulunması gerekir. icra Borcunu Yapılandırmak? Bu çözüm öneriler sonucunda ilerleme sağlanabilir. Bir sonraki adım ise itiraz kararını vermektir. İtiraz kararı sonucunda, karar kabul edilebilir veya edilmeyebilir. Her iki durumda da borçlu ve avukat süreci dikkatli takip etmelidir. Eğer itiraz kabul edilirse gerekleri yerine getirilmelidir. Kabul edilmez ise borçlu karar saygı duymalı, icra işlemine karşı olmamalı ve karar uymalıdır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık