Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz Ağrısı Neden Olur; Vücudumuzun en önemli eklem yerlerinden biri olan dizler, çeşitli sebeplerden dolayı hasar alabilir, ağrı oluşabilir. Dizler vücudun bütün ağırlığını taşıyan noktaların arasında yer alır. Bu yüzden yapılan ani bir hareket bile zarar vermeye neden olabilir. Diz ağrıları pek çok nedenden kaynaklı olsa da en önemli nedeni diz içinde bulunan eklem kemiklerinin, oradaki dokunun dış etkenlerden dolayı zarar görmesi en sık rastlanan nedenidir. Dizde oluşan ağrılar hareket kabiliyetini azaltarak, yaşam kalitesini düşürür.
Bu yüzden diz ağrısının nedeni araştırılıp, mutlaka tedavi edilmelidir. Zamanında tedavi edilmeyen diz ağrıları sorunun büyümesine ve ağrının artmasına neden olur.
Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Diz ağrısı genelde yaşın ilerlemesi ile beraber daha sık ortaya çıksa da yetişkin, genç ve çocukluk dönemlerinde de verilen hasar nedeni ile oluşabilir. Vücut ağırlığını taşıyan noktalardan biri olan dizlerde oluşan yanlış bir hareket, darbe veya yanlış yapılan bir pozisyon dizde sorun yaratmaya neden olabilir. Diz sağlığını her yaşta koruyabilmek için anı hareketten, yanlış pozisyonlardan ve darbelerden korunmak gerekir.
Diz Ağrısı Tedavisi Nasıldır? Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz ağrısının pek çok nedeni bulunur. Diz ağrısı nedenleri arasından bazıları şu şekilde sıralanır;
• Kilo problemi
• Dizlerde oluşan kireçlenme (Bu soruna ileri yaşlarda daha sık rastlanır)
• Vücutta biriken toksinlerin diz ve diz kapağı, kemiği ve dokusu arasına birikerek iltihaplanmaya sebep olması
• Ani ve sert yapılan hareketlerin sebep olduğu menüsküs yırtılması (Bu sorun sporcularda daha sık görülür)
• Diz kapağı kemiğinin aldığı hasar
• Uzun süre hareketsiz kalmak ve sonrasında bilinçsiz ve düzensiz şekilde spora başlamak veya aşırı derecede diz ve vücudu yoracak aktivitelerde bulunmak
• Dizde bulunan damar ve sinirlerdeki vitamin oranındaki düşme
• Ayak bileklerinde oluşan bir sağlık sorunundan dolayı vücut ağırlığının dizlere binmesi
• Dizde bulunan eklem veya kemiklerin enfeksiyon kapması gibi sebeplerden dolayı ağrı oluşabilmektedir.
Diz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dizde oluşan ağrı sonucunda mutlaka beklenmeden ortopedi bölümüne muayene olmalısınız. Dizideki sorunun nedenini tam olarak anlayabilmek için MR çekilir. Çekilen MR neticesine göre gerekli olan tedavi uygulanır. Diz kapağında, kemiğinde veya dokusunda iltihap görülmesi durumunda genel olarak antibiyotik tedavisine başlanır. Kireçlenme gibi sorunlar için ilaç tedavisi daha uygun görülmektedir.
Dizde oluşan bir hasar nedeni ile ağrı oluşması durumunda ağrı kesici krem ve spreyler, ilaçlar verilir. Ağrıya neden olan sorun ameliyat gerektirecek bir durum ise en kısa sürede cerrahi müdahale sağlanarak diz tedavisi gerçekleştirilir.
Dikkatinizi çekebilir; Sinüzit nedir sinüzit belirtileri ve tedavi yöntemleri