Dişeti Hastalıklarının Oluşum Sebebi Nedir?
Dişeti Hastalıklarının Oluşum Sebebi Nedir? İlk olarak insanların tümünün dişleri üzerinde, dişlerinin aralarında ve dişle dişeti arasındaki birleşimde, yumuşak bakteri tabakası yani mikrobiyal dental plak birikimleri görülmektedir.
Bu plaklar eğer diş fırçası veya diş ipleri tarafından temizlenmezse, zaman içerisinde giderek çoğalarak zararlı bakteri türlerinde artış gösterebilecek bir ortam oluşturabilmektedir. Bu bakterilerin üretmiş oldukları zararlı maddeler ise diş etlerinde iltihap oluşumunu tetiklemekte ve aynı zamanda da diş minesinin erimesine yol açabilmektedir.
Bununla beraber bahsi geçen bu plaklar ilerleyen zamanlarda sert bir yapı halini alarak diş taşlarına dönüşebilmektedir. Diş taşları da üzerlerinde daha fazla plak biriktirerek diş eti hastalıklarının önünü oldukça hızlı bir şekilde açabilir.
Dişeti Hastalıkları Neler?
Öncelikle, dişeti hastalıklarının başlangıçta oluşumunun ilk kısmı gingivitis, yani dişeti iltihabı olarak bilinmektedir. Bu dişeti iltihabı şayet tedavi edilmezse, zamanla birlikte çene kemiklerinde erimeye ve dişlerin sallanarak kaybedilmesine, şiddetli dişeti enfeksiyonlarının oluşumuna kadar ağır boyutlara ulaşabilmektedir.
Bu enfeksiyon hastalığı yani periodontitis ile birlikte diş etleri zamanla şişer, kızarır, kanar ve en sonunda da çekilmek zorunda kalmaktadır. Dişlerin boylarında uzamalar, aralanmalar, yer değiştirmeler, ağızda koku ve çeşitli sallanmalar ortaya çıkabilir.
Bunların dışında eğer sigara içiyorsanız, nikotinin tetiklemesiyle beraber damarlar üzerinde kanama daha az hissedileceğinden dolayı, hastalığın gizlenerek bir anda ortaya çıkabilmesine sebep olabilmektedir.
Dişeti hastalıklarına genellikle stres, sigara kullanımı, yaşam şartlarındaki kötü durumlar, düzensiz beslenme, özensiz diş bakımı, ilaç kullanımları, vitamin eksikleri ve şeker hastalıkları gibi tetikleyici unsurlar neden olmaktadır. ilginizi çekebilir; Ağız Kokusu Neden olur?
Tedavi Yöntemleri Neler?
Dişeti hastalıklarının tedavisi, diğer bir adıyla periodontal tedavi dişleri çevreleyen tüm dokuları etkileyen hastalıkların düzeltilmesini ve bu hastalıkların ağızda oluşturmuş olduğu tahribatların onarılmasını hedef olarak görmektedir.
Bu adımların başında hastanın kendi kişisel ağız ve diş bakımını özenle yapması ve bir hekim tarafından gerekli özel aletler dahilinde detaylı ağız temizliğinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Şayet kaybedilen kemik veya dokular varsa bunları, bölgeye lokal anestezi altında yapılan cerrahi işlemler yani periodontal operasyon sayesinde düzeltmek mümkün olabilmektedir.
Bu operasyonlar sadece dişetlerini veya dişetlerini çevreleyen dokuların tamamını da kapsayabilir. Ameliyat sonrası birkaç ay hastanın kontrolleri yapılarak olası bir enfeksiyon oluşumu için gerekli önlemler alınmakta ve hastanın memnuniyeti sağlanmaktadır.