Dinimizde Kadınlara Ait Haller Nelerdir?
Dinimizde Kadınlara Ait Haller Nelerdir? İslamda kadınlara ait birtakım haller mevcuttur. Bu halleri bilmek ve ona göre hareket etmek dinin gerekliliklerinden biridir. Zira bu hallerden herhangi birini yaşayan kadın, dini açıdan ne yapması gerektiğini bilmiyorsa günah işlemiş olur. Türk Toplumunda Kadının Yeri ve Önemi nedir?
Çünkü dinimizde kadınlara ait haller meydana geldiğinde (istihaze hariç) artık o kimse temizlenene kadar hiçbir şekilde ibadet edemez, namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kuran’ı Kerim okuyamaz, Kur’an-ı Kerim’e el süremez, kâbeyi tavaf etmesi ve câmiye girmesi de mümkün değildir. Ayrıca eşi ile cinsi yaklaşımda da bulunamaz. Ancak temizlendikten sonra orucunu kaza edip Kuran’ı Kerîm’i okuyabilir. Adet halindeki bir kadının ayrıyeten namazını kaza etmesine gerek yoktur. Çünkü Allahu Teala bunu farz kılmamış ve kadınlara bu konuda kolaylık sağlamıştır. Kadınlara ait bu halleri kısaca şöyle anlatmak mümkündür:
Hayız
Kadının döl yatağı adı verilen rahminden, bir hastalık ya da çocuk doğurma nedeni olmadan yalnızca belirli günler içinde gelen kan hayız halidir. Böyle gelen kana da hayız kanı denilir. Halk arasında bu durum adet olarak da tabir edilir. Adet gören kadın ise ‘Hâiz’ olarak ifade edilir. Adet bitiminden sonra gusül abdesti almak farzdır.
Nifas
Çocuğun doğumundan sonra kadınlardan gelmiş olan ya da çocuğun bedeninin birçoğu meydana çıktıktan sonra gelen kana nifas adı verilir. Bu haldeki bir kadın ise ‘Nüfesa’ şeklinde tabir edilir ki bu söylem, lohusa anlamına gelmektedir. Lohusalık süresi 40 gün olarak belirlenmiştir.
İstihaza (İstihaze)
Kadının rahminden değil de bir damardan gelerek tenasül organı aracılığıyla akan kokusuz kana istihaze adı verilir. Bu durumda olan kadın ise ‘Müstehaze’ olarak tabir edilir. Müstehaze olan kadın, namazlarını kılıp oruçlarını tutabilir. Çünkü bu durum âdet ve lohusalık halinden değil mazeretten sayılmaktadır.