Çok Fazla Süt Tüketmenin Yol Açabileceği Sağlık Problemleri 

Çok Fazla Süt Tüketmenin Yol Açabileceği Sağlık Problemleri 

Çok Fazla Süt Tüketmenin Yol Açabileceği Sağlık Problemleri

Çok Fazla Süt Tüketmenin Yol Açabileceği Sağlık Problemleri  nelerdir? Yeterince süt ve süt ürünü tüketmek sağlığınız için çok faydalı olabilir. Ancak, bu yiyecekleri çok fazla tüketmek sağlık açısından tehlikeli sonuçlara yol açabilir.

Hemen herkes erken çocukluktan beri süt içmenin önemi anlatılarak büyür. Bu nedenle, süt günlük beslenmemizin bir parçası haline gelmiştir. Süt, kalsiyum bakımından zengin bir gıdadır. Bu muhteşem içecek, fiziksel gelişiminize katkı sağlamanın yanı sıra kemiklerinizin güçlenmesine, beyin fonksiyonlarının uygun bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Peki, sağlığınız için pek çok faydası bulunan sütün çeşitli sağlık sorunlarına yol açma ihtimali olabilir mi? Evet, bu mümkün. Her ne kadar faydalı olsalar da sağlıklı yiyeceklerin de sınırlı tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde olumsuz etkileri olabilir. Bu durum süt ve süt ürünleri için de geçerlidir. Süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda tüketmek sağlığınız için çok faydalı olmasına rağmen, bu gıdaları aşırı miktarda tüketmek sağlığınız açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yazıda, çok fazla su tüketmenin sağlığınız açısından hangi risklere yol açabileceği ile ilgili ipuçları bulabilirsiniz.

Aşırı Miktarda Süt Tüketmenin Yan Etkileri

Pek çok gıda maddesi gibi sütün de iyi ve kötü tarafları vardır. Süt tüketimi konusunda yapılmış birçok araştırma vardır. Bu araştırmalar, süt tüketmenin avantajlarının yanı sıra dezavantajlarını da ortaya koyar. Kramplar, şişkinlik ve ishal gibi çeşitli sindirim sorunları aşırı süt tüketiminden kaynaklanabilecek komplikasyonlardır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde herhangi bir enzim bulunduğunda, sindirim kanalında ilerler. Ardından bağırsakta yer alan bakteriler tarafından daha fazla parçalanır. Aşırı miktarda süt tüketimi, bu bileşenin yanlış sindirilmesine ve dolayısıyla sindirim sorunlarına yol açar.

Ana galaktoz kaynağı olan süt, sağlık açısından çok tehlikeli olabilir. Özellikle inek sütü yüksek miktarda galaktoz hormonu içerdiği için, ineklerin çoğuna hızlı büyüme ve süt verimini artıran bu hormon enjekte edilir. IGF1 (Büyüme Faktörü Hormonu) olarak bilinen bu hormon çeşitli kanserlerin oluşumuna da katkı sağlar. Sütün içerisinde bulunan şeker, doymuş yağlar ve protein gibi çeşitli bileşenler, çocuklarda diyabet, obezite ve kardiyovasküler risklerin nedeni olabilir. Araştırmalar, aynı zamanda sivilcelerin, içinde insülin hormonunun bulunması nedeniyle aşırı süt tüketimiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. O halde, çok fazla süt içmenin yan etkileri ve sağlık riskleri hakkında bilgi edinmek için lütfen okumaya devam edin.

Sindirim Problemlerine Yol Açabilir

Süt, yalnızca laktoz intoleransı bulunan kişiler için problem oluşturmaz. Süt, aynı zamanda diğer kişiler için de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çok fazla süt tüketmek ishal, şişkinlik, mide ağrısı, karın kasılmaları ve kramplar gibi bazı sindirim sorunlarına neden olabilir. Aşırı süt tüketimi, aynı zamanda kusma gibi sorunlara yol açabilir.

Aşırı ya da çok hızlı süt tüketimi vücudun laktozu gerektiği gibi parçalamasını engeller. Laktozu parçalayamama durumu, sütün sindirim sisteminize gitmesini ve ardından bağırsak bakterileri tarafından parçalanmasına yol açar. Bu nedenle çeşitli sindirim problemleri ortaya çıkar.

Kalp Sağlığına Zarar Verebilir

Aşırı süt tüketimi doğrudan ölümcül  kanser türleri gibi hastalıklara yol açmasa da çok fazla süt ve süt ürünü tüketmek, kalp sağlığını bozarak eşitli kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Süt ve süt ürünleri insan vücudu için önemli bir doymuş yağ asidi kaynağıdır. Bu nedenle, bazı araştırmalar süt ve süt ürünlerinin inme ve koroner kalp hastalığı gibi çeşitli kardiyovasküler rahatsızlıkları tetikleyebileceğini ortaya koymuştur.

Kanser Riski Oluşturabilir

Besleyici ve çok vitaminli bir gıda olan sütün kanser riskini artırabilmesi oldukça şaşırtıcı olabilir. Ancak, çok fazla süt tüketmek, prostat ve meme kanseri gibi belirli kanser türlerinin arkasında gizli nedenlerden biri olabilir. Süt ve süt ürünleri, kanser riski oluşumuna ve ilerlemesine neden olabilecek çeşitli biyoaktif ve mikro besinler içerir. Aşırı süt tüketimine bağlı olarak tetiklenebilecek kanser türleri arasında prostat kanseri ve meme n yanı sıra mide kanseri ile kolorektal kanseri sıralamak mümkündür.

Obeziteye Neden Olabilir

Ebeveynlerin tüm çocuklukları boyunca çocuklarını o bardak sütü bitirmeye zorladıkları yerde, bu kalsiyum açısından zengin sütün aşırı tüketiminin aslında çocuklarında obezitenin nedeni olabileceğini öğrenmelerinin zamanı gelmiştir. Doymuş yağ kaynağı olan süt, çocuğun obez olmasına katkıda bulunur.  Fiziksel aktivitelerin bu kadar sınırlı olduğu ve hatta küçük çocukların hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olduğu bir dünyada, yağ içeren sütlerin aşırı tüketimi, onların sağlığına ve vücuduna herhangi bir yarardan daha fazla zarar verebilir. Bu çocukların fiziksel aktiviteleri çok sınırlı olduğu için tüketilen enerji azdır ve bu nedenle süt ve diğer süt ürünlerinin aşırı tüketimi obeziteye katkıda bulunur.

Akne Oluşumunu Tetikler

Süt ve süt ürünlerini seven biriyseniz, sivilcelerinizin sütten kaynaklanabileceğini de mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Aşırı süt tüketimi, içerisinde IGF bulunması nedeniyle pek çok araştırmacı tarafından sivilcelerin büyümesiyle ilişkilendirilir. Sütte büyüme hormonları bulunduğundan, vücudun insülin seviyelerini bozarak sivilcelerin artmasını tetikleyebilir.

İdeal Süt Tüketim Miktarı

Süt; kalsiyum, fosfor ve amino asitler gibi bazı temel besinleri ve mikro besinler bakımından zengin olduğundan, süt ve süt ürünlerini tamamen kesmek doğru bir seçenek değildir. Ayrıca, süt çeşitli vücut fonksiyonlarının devamı açısından da oldukça faydalıdır. Bu nedenle, süt ve süt ürünlerinin kullanım miktarı kişinin yaşına ve fiziksel aktivitelerine göre değişebilir.

• 1 Yaşından Küçük Bebekler: 1 yaşın altındaki bebeklere genelde annelerinin sütü verilmesi önerilir. Çünkü, bu yaşta bebeklerin büyümesi ve gelişmesi gerçekleşir. Dolayısıyla, bebeklerin kemiklerinin oluşumu ve vücudun fiziksel gelişimi açısından yeterli anne sütü tüketimi çok önemlidir.

• Yetişkinler: Bir yetişkinin beslenme ihtiyaçları, bir bebeğinkine kıyasla çok daha farklıdır. Bu nedenle tükettikleri yiyeceklerin de farklı olması gerekir. Bebeklerin, çoğu zaman sütle hayatta kalabilmeleri mümkünken, yetişkinlerin günlük yaşam faaliyetlerini yapabilmek için farklı besinlere de ihtiyacı vardır. Bir yetişkinin günlük süt ihtiyacı yaklaşık 250 – 300 mililitredir. 300 ml süt ihtiyacını, sütün kendisini veya diğer süt ürünlerini tüketerek elde edebilirsiniz. Yetişkin bireylerin genellikle bazı mide ve sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalma olasılıkları bulunduğu için, sağlık durumlarına bağlı olarak tükettikleri süt miktarının doktora danışılarak ayarlanmasında yarar vardır.

Gördüğünüz gibi, çok faydalı olan süt ve süt ürünlerinin kullanımı zaman zaman sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, gerektiğinde doktorunuza danışarak ve dikkatli kullanmanız oldukça faydalıdır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık