Glokom Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Glokom Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? Glokom veya göz tansiyonu, gözün arkasında bulunan ve bu sinirin yaralanmasının görme kaybına yol açabileceği, bilginin gözden beyne iletilmesinden sorumlu olan optik siniri etkileyen bir grup göz hastalığının genel adıdır.
Glokomdan muzdarip bir kişi ilk başta, göz kenarlarında görme alanında azalma hisseder ve glokom tedavi edilmezse, görme kaybı giderek kötüleşebilir ve bu da zamanla tamamen görme kaybına neden olabilir.
Üç tip glokom vardır:
- Geniş açılı glokom / Açık açılı glokom
- Dar açılı glokom veya kapalı açılı glokom
- Konjenital glokom
Glokom Belirtileri Nelerdir?
Bir kişinin açık açılı glokomu varsa, muhtemelen sahip oldukları tek semptom görme kaybı olacaktır. Açık açılı glokom kötüleşmeden ve görme kaybı ciddi hale gelmeden bunu fark etmeyebilirsiniz. Çevresel görüş (doğrudan gözün önünde olmayan şeyleri görme yeteneği) genellikle merkezi görüşten (doğrudan merkezi görüşe düşen ışık ışınlarının neden olduğu görüş) önce zarar görür.
Açık açılı glokomun semptomları, zaman zaman ve kısa bir süre için hafif bulanık görme gibi hafif semptomlardır. Ancak dar açılı glokomu gösteren daha şiddetli semptomlar, daha uzun süre bulanık görme, etrafında ağrıyı içeren semptomlardır. Göz ve çevresinde haleler görmek, güçlü ışık, kızarmış gözler, mide bulantısı ve kusma bu belirtiler içerisinde yer alır.
Konjenital glokom semptomları genellikle bulutlu görme ve ışığa karşı aşırı duyarlılığı içerir ve çocuklarda sürekli kaşıntı, şaşılık veya çoğu zaman gözleri kapatma gibi başka ek semptomlar olabilir.
Glokomun Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?
Optik sinir hasarına genellikle göz içindeki yoğun basınç neden olur. Bu, gözün kendisi aşırı sıvı ürettiğinden veya drenajla ilgili bir sorun olduğu için göz içinde aşırı sıvı biriktiğinde meydana gelebilir. Ancak gözün ürettiği sıvı glokomun oluştuğu ve göz içindeki yüksek basıncın neden olmadığı durumlar vardır. Bu durumlarda glokomun nedenini belirlemek mümkün değildir.
Glokom ayrıca bir göz yaralanması, göz ameliyatı veya gözdeki kanserli bir tümör sonucu da ortaya çıkabilir ve glokoma yol açabilecek çeşitli diğer hastalıkları tedavi etmek için kullanılan kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar vardır.
Glokom Komplikasyonları Nelerdir?
Komplikasyonlar şunları içerir:
- Kronik kornea ödemi
- Merkezi veya yan görüş kaybı
- Görme kaybı veya görme değişiklikleri
Glokom Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor, hastaya semptomları hakkında sorular soracak ve ardından tam bir fiziki muayene yapacaktır. Ardından doktor bir kişinin glokom olduğundan şüpheleniyorsa, muayeneleri tamamlaması için onu bir göz doktoruna muayeneye yönlendirecektir. Bir göz doktoru veya optometrist glokomu teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Ancak bir optometrist glokomu teşhis ve tedavi etmeye yetkili değildir.
Görüş alanında siyah noktaların ortaya çıktığını veya uzun süre devam eden ve giderek kötüleşen görme sorunları ve güçlükleri fark eden biri varsa, konunun aydınlatılması için hemen bir doktora başvurmalıdır. Kişi, aile bireylerinde daha önce meydana gelen yaralanmaları, herhangi bir aile öyküsünü bilir ve ailesinde daha önce açık açılı glokomlu, 70 yaş ve üzerindeyse veya şeker hastasıysa olan bir birey varsa doktoruna anlatmalıdır.
Glokom Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu durumda glokom göz damlası gibi ilaçlarla tedavi edilir. Damlaların beklenen şekilde etkili olabilmesi için günlük ve tutarlı bir şekilde kullanılması vurgulanmalıdır ve ömür boyu ilaç tedavisi gerekebilir. Dahası, lazer tedavisi veya cerrahi tedavi gerektirebilir.
Yaşlılar için tedavi, kaybettikleri görüşü geri getiremez, ancak statükoyu korumalarına yardımcı olabilir. Tedavi, göz içindeki basıncı azaltarak optik sinirin tahrip olma sürecini durdurmayı amaçlar. Glokomu olduğunu kanıtlayan teşhisin sonuçlarını alan bir kişi, özellikle bu süre zarfında görme yeteneğini daha fazla kaybetmiş olabileceğinden, ciddi bir psikolojik etkiye sahip olabilir.
Basılı harfleri büyütmek için gözlük veya TV izlemek için gözlük vb. gibi farklı gözlükler kullanabilir. Bu yöntemlerin tümü glokom karşısında yardımcı olabilir.
Glokom Nasıl Önlenir?
Glokom aşağıdakiler tarafından önlenebilir:
- Genişlemiş gözler için düzenli göz muayenesi yaptırın.
- Ailenizin göz sağlığı geçmişi hakkında bilgi edinin.
- Reçete edilen göz damlalarını düzenli olarak alın.
- Göz koruması kullanın.