Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri; Çocuklarda işitme kaybı doğumsal kaynaklı olabildiği gibi sonradan da oluşabilen sağlık sorunlarından birisidir. Çocuğun tüm hayatını ve gelişimi etkileyen işitme kaybı orta kulak ya da dış kulaktan kaynaklıysa cerrahi müdahale ve ilaç gibi tıbbı yöntemler ile tedavi edilebilir. Fakat iç kulakta kalıcı bir işitme kaybı bulunuyorsa işitme derecesi ve türüne göre işitme cihazı kullanılmalıdır. İşitme kaybı ileri seviyeye gelmişse koklear implant veya biyonik kulak ismi verilen cihazlar cerrahi operasyonla kulağa yerleştirilir. Bir tür işitme cihazı olan koklear implant diğer işitme cihazlarından farkı direkt olarak işitme sinirlerini uyarıp daha kaliteli ve yüksek ses seviyesinde duyma kapasitesi elde eder.  Aynı zamanda konuşma ve dil gelişimine de yardımcı olur. Eğer çocuk yeni doğan işitme geçmişse ve işitme kaybı ile ilgili risk barındırmıyorsa rutin bir işitme testine ihtiyaç duyulmamaktadır. Çocuklarda ilk üç yaş hem işitme hem de konuşma ve dil gelişimi acısından kritik bir dönem olduğundan dolayı aileler bu dönemde çocuklarının işitme, konuşma ve dil gelişimini yakından takip etmeli, dil gelişiminde gecikme, seslere tepki vermemesi gibi durumlarda vakit kaybetmeden KBB uzmanından yardım almaları gerekir.

Çocuklarda İşitme Kaybı Nedenleri

Çocuklarda işitme kaybı sorunlarını bir bölümü doğumsal olup, genetik geçişli olarak tanımlanır Genetik geçişli işitme kayıplarında kulağın salyangoz adı verilen bölümü az gelişir ya da iş kulağın hiç gelişmemesi veya santral sinir sistemi kaynaklı olarak farklılık gösterebiliyor. Bebeklerde yaşanan işitme kayıpları ise orta kulak iç kulak veya santral sinir sistemi kaynaklı olabiliyor. Dış kulak ve orta kulaktan kaynaklı işitme kayıplarını tedavi edilebilir. Fakat iç kulak ya da santral sinir sistemine bağlı oluşan, işitme kayıplarını tedavisi mümkün değildir. Menenjitli çocuklar hayati risk taşıdığından dolayı çoğu zaman işitme kontrolleri yapılamıyor ya da atlanabiliyor. Fakat menenjite bağlı olarak iç kulaktaki sıvı iki ay ya da bir yıl içinde kemikleştiğinden dolayı işitme kaybı sorunu ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda doktor çocuğu muayene ederken belirli aralıklarla kulak ve kulak yollarını detaylı bir şekilde muayene etmesi gerekir.

Çocuklarda İşitme Kayıplarına Neden Olan Faktörler

İşitme kaybına neden olan faktörlerin başında genetik yatkınlık geliyor. Bunun dışında;

  • Prematüre doğum
  • Kan uyuşmazlığından kaynaklanan sarılık
  • Çok sık ateşli hastalıklar
  • Beyin travması
  • Ototoksik ilaçların kullanılması
  • Menenjit
  • Annenin hamlelik döneminde ateşli hastalık geçirmesi
  • Baş ve yüz bölgesinde oluşan yapısal anomaliler

Çocuklarda İşitme Kaybının Belirtileri

Çocuklarda işitme kaybını belirtileri ona seslenildiğinde tepki vermemesi ya da tutarsız tepkiler vermesidir. Doğumdan ilk üç aydan sonra işitmesi iyi olan bir bebekte ani seste sıçrama yüksek seste ağlama tepki verme gibi eylemler gerçekleşir. Fakat işitme kaybı yaşayan bebekler tüm seslere tepkisiz kalır. Aynı zamanda bebek 6 aydan sonra etraftan duyduğu sese doğru başını çevirip bakarak ona tepki gösterir. Bir yaşına geldiğinde ise bebekler ikili kelimelerde ve otur kalk gel gibi komutları algılaması gerekir. Bu gelişme aşamalarından herhangi bir gerilik ya da aksaklık görüyorsanız mutlaka bebeği işitme testinden geçirilmeli ya da KBB’ den yardım almalısınız. Ayrıca çocuklarda işitme kaybını belirtileri olarak; Konuşma ve dil gelişiminde gerilik ya da bozukluk insan sesi ya da diğer seslerin geldiği yönü algılamıyorsa, konuşma ve dil gelişimi konusunda yaşıtlarından çok geriyse işitme kaybı yaşıyor olabilir. Çocuklarda konuşma bozukluğu nedir? Başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap