Bipolar Bozukluk Nedir, Belirtileri Nedenleri Nelerdir?
Bipolar bozukluk nedir? Belki de adını ilk defa duymuş olabilirsiniz. Ama bu hastalığı yaşayanların sayısı günümüzde çok fazladır. Bipolar bozukluğun genel tanımı iki uçlu duygu durum bozukluğu şeklindedir. Aynı zamanda manik- depresif, olarak tanımlanabilir. Yani bireyin enerjisinde, duygu durumunda enerjisinde ya da sosyal aktivitelerinin tamamlama kabiliyetinin bozulmasına neden olan bir tür psikolojik sorundur. Bipolar bozukluk yaşayan kişiler günlük hayatın iniş çıkışlarına yani okul hayatı, iş hayatı, arkadaş ilişkilerinde ya da sosyal çevresinde sorunlar yaşayabilir. Psikoloji uzmanları bu konuda bireyleri uyarmakta ve bu hastalığın üzerine gidilmesi ve zamanında tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıklar arasında yer aldığını bilmenin daha doğru olacağını ifade etmektedir.
Peki Nedir, Bu Hastalık
Bipolar bozukluk olan kişilerin ruh halinde çarpıcı değişiklikler meydana gelir. Örneğin; duygu durumlarında alçalma ya da yükselme dönemleri ile depresif ve manik ataklar oluşmaktadır. Bu durumda bazı kişilerde manik atakları ya da depresyon meydana gelirken bazılarında ise belirti olarak iki uç duygu durum arasında inişli çıkışlı durumlar meydana gelmektedir. En önemlisi de toplumumuzda neresinde her yüz kişiden birinde bipolar bozukluk adı verilen psikolojik sorun meydana gelmektedir. İşin en kötü yanı ise bu hastalık daha çok genç erişkinlerde yani 15 ile 35 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Hastalık kadın ve erkek fark etmeksizin eşit oranda görülmektedir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir
Çağın korkutucu hastalıklarından birisi olan bipolar bozukluk belirtileri şunlardır;
- Uyku sorunları kişinin uyku ihtiyacında büyük ölçüde azalma meydana gelebilir
- Çok yüksek seviyeli duygu durum bozukluğu ya da değişikliği
- Konsantrasyonda azalma ve dikkat eksiliği
- Çok fazla para harcama ya da alışveriş yapma isteği
- Cinsel istek artışı
- Bireyin kabiliyeti konusunda gerçek dışı inanışlar sahip olması
- Yargılama ya da eleştirme kapasitesinde azalma meydana gelmesi
- Konuşma ya da düşünme içeriğinde artış
- Uygun olmayan tahrik edici davranışların artması
- Alkol benzeri zararlı madde kullanımından artış
Eğer siz ya da yakınızı yukarıdaki saydığımız belirtilerinden bir ya da birkaçını bir hastadan veya daha fazla yaşıyorsa mutlaka uzman bir hekimden yardım alınması gerekmektedir. Çünkü mâni dönemi aniden başlar ve tedavi edilmediği sürece günler hatta haftalar boyu sürer. Ayrıca kişi mâni dönemi yaşıyorsa bunu fark etmez dolayı ile hastalığını da kabullenip tedaviye olumlu yaklaşmaz.
Bipolar Bozukluk Nedenleri
Bipolar bozukluk nedenleri saptamak için yapılar araştırmalara göre bu hastalığı çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır. Yani bipolar bozukluk hastalığına genetik yatkınlığı olan kişilerin yaşantısında yaşadığı stres travma benzeri durumlar hastalığı tetiklemektedir. Aynı zamanda beyin gelişimi ile beyin hücrelerin arasında iletişim sağlayan bazı sistemlerinde bu hastalığına neden olduğu düşünülüyor. Eğer ailesinde bipolar bozukluğu olan bireylerde bipolar bozukluğu hastalığını ortaya çıkma ihtimali de çok yükselir. Bunla birlikte bipolar gelişiminde rol alan risk faktörleri ise şunlardır;
- Yeteri düzeyde bedensel aktiviteler yapamam
- Sigara veya madde kullanımı
- Kötü ve kalitesiz beslenme alışkanlıkları
- iş hayatında arkadaş çevresinde ya da sosyal yaşantısında yaşadığı sorunlar
- Stresli bir yaşam tarzını olması
- Maddi sorunlar yaşaması
- Son olarak da suç oranı yüksek bir bölgede ikamet ediyor olması