Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Beyin Tümörü Nedir

Beyin Tümörü Nedir
Beyin Tümörü tanısı Nedir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Beyin Tümörü Nedir

Beyin Tümörü Nedir? Pek çok hastalıkla aynı belirtileri gösteren beyin tümörü dünya üzerinde oldukça yaygın olan bir rahatsızlıktır. Vücudumuzda bulunan hücrelerin DNA’sının bozulması ile tümör sorunları meydana gelmektedir. Beyin boşluğunda bulunan hücrelerin DNA sistemindeki bozulmalar sonucu meydana gelen bezelere ise beyin tümörü denilmektedir. Beyin tümörü rahatsızlığı olması ölümcül olduğu anlamına gelmemelidir. Beyin tümörünün ve diğer tüm tümör çeşitlerinin kötü huylu kanser yapıcı etkiye sahip olanları olduğu gibi iyi huylu olanları da vardır. Ancak iyi huylu da olsa mutlaka tümör ciddiye alınmalı ve doktor kontrolünde olmalıdır.

Erkeklerde kötü huylu beyin tümörü görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazladır. Hayat kalitesini oldukça düşüren belirtiler ile kendini belli eden tümör DNA’sı bozulmuş beze veya dokulardan oluşmaktadır. Beyin tümörünün tam olarak neden kaynaklı olduğu bilinmese de yapılan araştırmalar stres, depresyon, çevre kirliliği, çok fazla radyasyona maruz kalma, genetik geçiş, sağlıksız beslenme gibi durumların tetiklediğini öne çıkarmaktadır.

Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?

İyi veya kötü huylu her tümör durumunda çeşitli semptomlar gelişmektedir. Beyin içinde büyüyen beze veya dokular başta sinir sistemi olmak üzere beyin içinde bulunan tüm mekanizmayı sıkıştırıp baskı uygulayarak etkilemektedir. Bu etkilenme sonucunda ise pek çok belirti ortaya çıkar. Beyin tümörü belirtileri ise şu şekilde sıralanır;

• Beyinde bulunan mekanizma sıkışması maruz kaldıkça hareketlerde zorlanma ve azalma meydana gelir.

• Vücudun dengesi rahatsızlık nedeniyle bozulmaya başladıkça bulantı hissi ve kusma gibi şikayetler meydana gelmektedir.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

• Başın çeşitli bölgelerinde özellikle de yan kısımlarında şiddetli ağrı oluşur.

• Ani duygu değişimleri gözlemlenebilir.

• Bulanık görme sorunu meydana gelir.

• Yaşam kalitesini düşüren en önemli belirtilerden biri de günlük yapılacak olan işleri, önemli günleri unutkanlık başlar.

• Ayaklarda ve ellerde doku bozulmaları meydana gelebilir.

• Hesaplama yaparken zorlanma, yazı yazmadan güçlük çekme gibi belirtiler görülür.

Bu belirtilerin yoğunluğu ve şiddeti hastalığın seyri ve türüne göre değişebilir. İlerlemiş olan beyin tümörü sorunlarında ve kötü huylu olan türünden belirtiler daha fazla görülmektedir. Bu veya benzeri belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır. Her hastalıkta olduğu gibi beyin tümöründe de erken teşhis önemlidir.

Beyin Tümörü Tanı ve Tedavisi

Beyin tümörü belirtileri ile hastaneye başvuran hastalara öncelikle gerekli MR çekilmektedir. MR sonucuna bakarak tümörün boyutu, türü saptanır. Kötü huylu bir tümör ise en kısa sürede ameliyat ile alınmaktadır. Ameliyat ardından ise tekrar beze oluşmaması için kemoterapi uygulanır. Tümör iyi huylu ise büyüklüğüne, kaç adet beze veya doku olduğuna, takip edilerek büyüyüp büyümediğine bakılır. Takip sonrasında eğer doku veya bezeler büyümeyip sabit kalıyorsa ilaç tedavisi uygulanarak süreç takip edilir. Ancak iyi huylu bile olsa bezeler giderek büyüyor veya çoğalıyor ise mutlaka ameliyat ile alınmalıdır. Büyüyen bezeler beyin içindeki baskıyı artırarak belirtileri şiddetlendirmektedir. Bu yüzden büyüyen beze veya dokular alınmalıdır.

Dikkatinizi çekebilir; Serebral palsi nedir

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap