Bebeklerde ek gıdaya geçiş
Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Bebeğinizin beslenme yöntemini ilk etapta anne sütü olarak belirlemelisiniz. Bu süreç 0-6 aylık dönem olarak yeterli görülmektedir. Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi yeterli ise 6 aya kadar beklemeniz çok iyi olacaktır. Bebek sağlığı başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz. Bir bebek 4 aylık iken ek gıdaya sindirim sistemi olarak hazır haldedir fakat hekiminiz gerekli görmüyorsa 6 aylık olmasını beklemekte fayda vardır.
Ek gıdalara başlarken önemli olan dil, damak ve tat gelişimini desteklemeyi sağlamak amaçlandığı için bu doğrultuda ilk besinler annenin bebeğe vermeyi yavaşlattığı vitaminler tercih edilmelidir. Bu besinlere örnek olarak demiri ve çinkoyu verebiliriz.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı
Bebekler ilk olarak tattığı besini çok seve de bilir veya reddedebilir. Bu gibi durumlarda annelerin sakin ve sabırlı olması gerekmektedir. Çünkü bu dönem ek gıdaya alıştırma dönemidir. Bebekler ilk kez bir şey deniyor ise yüzleri buruşa bilmektedir. Bu durum siz anneleri yanıltmamalıdır. Çünkü bu durum bebeğin o besini sevmediğini göstermez. Bebek yeni ve farklı tatlar hissettiğinde bunu yapacaktır. Bu gayet normal bir durumdur.
Bebeğiniz ilk olarak hangi besinleri almalıdır sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz. Bu besinler; patates, kabak balkabağı, havuç, bezelye ,brokoli ,pırasa, taze fasulye ,semizotu, tatlı patates, elma ,armut ,şeftali, muz, ayva ,kayısı, avokado, pekmez, pirinç, yulaf, irmik, tam pirinç unu, kefir, yoğurt, labne, ilikli kemik suyu, yumurta sarısı gibi besinleri sayabiliriz. Bir dipnotta bulunmak gerekirse annelerin yoğurdu evde yapması tavsiye ediliyor. Protein olarak da tavuk, yumurta, balık ve kırmızı et verilebilir.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş listesi
ilk zamanlarda meyve ve sebzelerin püre yapılıp 1-2 tatlı kaşığı verilmesi yeterli olacaktır. Bebeğinizin istek durumuna göre daha az veya daha çok olarak bu miktarı belirleyebilirsiniz. ilk zamanlarda ek gıdaya geçişte öğünlerin günde 1 kez olması önerilmektedir ilerleyen günlerde ise yine bebeğin isteğine göre 2 kez veya 3 kez olarak öğünlerinizi belirleyebilirsiniz.
Bebeğinizin en hızlı büyüdüğü dönem 7 aylık iken başlamaktadır. 7 aylık ve 9 aylık dönemlerde Bebeğinizin kilosunun doğum kilosunun iki katına çıkmış olması ve günde iki veya üç öğün ek besin alması gerekmektedir.
Başka bir önemli durum ise bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bebeğinize bazı yiyecekler uygun değildir. Bu yiyecekler; baharat ,çiğ et ,küflü peynir, fıstık, ceviz ve benzeri kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri ,bal olarak sıralayabiliriz. Böğürtlen, Çilek, dut, kivi ve narenciye türünde meyveler bazen alerjik etkiler gösterebilmektedir. Fakat bu sıralamış olduğumuz meyveler C vitamini açısından çok zengindir bu yüzden bu meyveleri kontrollü bir şekilde vermekte fayda vardır. Ek gıdaya ilk kez geçecek olan anneler için bu temel bilgiler yardımcı olacaktır.
ilginizi çekebilir; Rüyada bebek görmek ne anlama gelir