Yemek Borusu İltihabı Nedir? Belirtileri Nelerdir? ve Nasıl Tedavi Edilir?
Yemek Borusu İltihabı Nedir? Hepimiz biliyoruz ki yemekleri çiğnediğimiz zaman midemize yemek borumuz sayesinde geçer. Yemek borusunun sağlıklı olması oldukça önemlidir. Fakat bazı durumlarda yemek borusu iltihap kapabilir.
Yemek Borusu İltihabının Detaylı Anlatımı
Besinler midemize geçerken kaslı bir doku şeklinde olan yemek borusunda geçer. Bu kaslı yapıda olan yemek borusunun iltihaplanmasına yemek borusu iltihaplanması denir. Yemek borusunun iltihaplanması beraberinde birçok şikâyeti getirir.
Yemek Borusu İltihaplanması Nasıl Belirti Verir Belirtiler Nasıl Anlaşılır?
- Yemek yerken yutkunma sırasında zorlanma.
- Yemekleri yutarken kişinin canının acımaya başlaması.
- Yemek yeme sırasında veya içme sırasında en çok özellikle göğüs kemiğinin arka tarafında oluşan şiddetli veya hafif şiddetli göğüs ağrısı.
- Yemek yerken sık sık yiyeceğin yemek borusunda takılıp kalması,
- Hafif veya şiddetli mide bulantısı,
- Bulantı eşliğinde gerçekleşen kusma
- Karında acı ve ağrı
- Yatarken veya normal otururken ağza mideden acımsı bir tat gelmesi
- İştah kaybı.
Bu belirtiler yetişkinlerde veya küçük olmayan çocuklarda rahat bir şekilde anlaşılır. Fakat 2 yaşından küçük bazen 5 yaşına kadar olan çocuklarda şikâyetler bilinmediği için tanı konamaz ya da hastalık anlaşılmaz. Bu yüzden küçük bir çocuk da şu belirtiler var ise doktora götürün;
- Çocuğun yemek yememesi,
- Çocuğun gelişiminde gerileme.
Yemek Borusu İltihabı Belirtileri Gösteren Birisi Ne Zaman Doktora Gitmelidir?
Bazen bazı yediklerimiz midenin PH değerinin bozulmasına sebep olacağı için gün içinde bu belirtiler gösterilebilir. Şu besinler tüketildiği zaman yemek borusu iltihabı belirtileri oluşur;
- Fazla gazlı yiyecekler tüketmek,
- Fazla yağlı yiyecekler tüketmek,
- Fazla baharatlı yiyecekler tüketimi,
- Fazla ekşi tüketimi.
Bu şekilde besin tüketimi gün içinde belirtilere sebep olur. Fakat sizin belirtileriniz sürekli ise doktora gitmeniz gerekir. Özellikle şu belirtiler var ise mutlaka bir doktora gitmelisiniz. Belirtiler şöyledir;
- Şikâyetleriniz iki günden fazla sürüyorsa,
- Reçetesiz mide yanması ilacı kullanıyorsanız ve buna rağmen geçmiyorsa,
- Yemek yerken çok şiddetli acı hissediyorsanız ve yemek yemenize engel oluyorsa,
- Şikâyetlerinize ek baş ağrısı varsa,
- Şikâyetlerle birlikte ateş ve kas ağrısı varsa,
Nefes almada zorlanma ve göğüs bölgesinde ağrı varsa direkt doktora gidin. Fakat göğüs ağrınız birkaç dakikadan daha fazla süredir var ve yemek borunuzda tıkanıklık hissiniz varsa derhal acil servise görünün.
Yemek Borusu İltihabı Tedavisi
Yemek borusu iltihap belirtileri verdiğiniz zaman doktora gittiyseniz doktor şikâyetlerinizden sonra ilk olarak kan ve idrar testi yaptırır. Çıkan test sonuçlarınıza göre ve şikâyetlerinize göre doktorunuz size bir ilaç verir ve uzak durmanız gereken yiyecekleri söyler. Bazen kan testleri sonrası doğru tanıyı koymak için doktorunuz size endoskopi hatta gerekirse kolonoskopi yaptırmanızı söyler. Çıkan bütün sonuçlar sonucunda doktor tedaviye uygun ilaçları size verir. Burada önemli olan doktorun dediklerine harfiyen uymak ve tedavi sürece ilaçları aksatmamaktır.