Baykar Savunma
Baykar; Bayraktar Kardeşler’in kısa hali olarak bilinen Baykar Makine 1984 yılında Özdemir Bayraktar tarafından kurulmuştur. Şirketin genel merkezi İstanbul şehrinde bulunmakta ve güncel çalışan sayısı 800 kişi olmaktadır. Yönetim kurulu başkanı aynı zamanda kurucu olan Özdemir Bayraktar olmaktadır. Kurumun esas amacı otomotiv sanayisinde yerlileşme olarak özetlenebilmektedir. Kurum %100 yerli sermaye ile kurulmuştur ve motor, pompa ve dişli gibi parçaların üretimini ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yerli araç ve imkanlara sahip olması amaçlamaktadır.
2000 yılı ve sonrasında ailenin genç mühendislerinin de kuruma katılması ile kurumun faaliyet sektörü genişlemiş ve havacılık ve savunma alanlarında çalışmalara başlanmıştır. Bu ikinci nesil mühendisler başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Selçuk Bayraktar olmak üzere Haluk ve Ahmet Bayraktar olmaktadır. Bu mühendislerin katılımı ile özellikle insansız hava sistemleri alanında ar-ge faaliyetleri başlamıştır. Bu ar-ge faaliyetleri bünyesinde uçuş kontrol sistemleri, bilgisayar sistemleri, otomatik iniş ve kalkış sistemleri ve elektrikli güç birimleri gibi farklı sistemler incelenmekte ve yerli olarak üretilmeye çalışılmaktadır. Şirket Kale- Bayraktar Mini İHA ile ilk yerli üretim insansız hava aracı haber alma ve istihbarat toplama alanlarında üretilmiştir. Bu üretim ile adından söz ettirmeye başlamış ve üretimlerini Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na satmayı başarmıştır.
Baykar savunma
2007 yılında Bayraktar Mini İHA, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından satın alınmış ve envantere kaydedilmiştir. 2012 yılında bu araç Katar Silahlı Kuvvetlerine satılmış ve ilk kez yurtdışına ihraç edilen milli bir savunma sistemi aracı olmuştur. Baykar Makina şirketi 2010 yılında İHA sistemlerine yönelik yürüttüğü ar- ge çalışmaları ile 9. Teknoloji ödülüne layık görülmüştür. Ardından 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği Teknolojinin Yıldızları yarışmasında Proje Yıldızı ödülünü kazanmıştır. 2014 yılında şirketin ürettiği İHA’nın 24 saatlik uçusu ülke tarihe geçmiş ve milli üretim olan bir araç il gerçekleşen en uzun uçuş olmuştur.
Yine 2015 yılında 2 tane Roketsan MAM-L füzesi yüklü şekilde yapılan testlerde %100 isabetli atış hedefine ulaşılmıştır. Bu gösterge keşif ve gözlem sırasında radara gelen bir hedefin eş zamanlı olarak vurulabileceğini göstermekteydi. Baykar savunma güncel olarak Taaruzi İnsansız Hava Aracı olan TİHA’yı geliştirmektedir. Bu TİHA’nın adı Bayraktar Akıncı olmaktadır. Bu araç ilk test uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirmiştir. Bu ilk test uçuşunda 16 dakika havada kalmaya başarmıştır. 10 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirdiği test uçuşunda ise havada kalma süresini 1 saat 6 dakikaya çıkarmıştır.
Baykar Makine
Baykar Makine şirketinin öncelikli vizyonu %100 yerli ve milli sermaye ve imkanlar ile Türk Silahlı Kuvvetlerine silah sağlamaktır. Bu amaçla ulusal ve uluslararası alanda güncel teknolojik gelişmeleri takip etmekte ve çeşitli araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmektedir. Şirketin amaçlarından biri de alanında dünya çapında bir savunma sanayii şirketi olabilmektir. Şirket ayrıca İstanbul Teknofest’ in paydaşlarından biri olmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda ulusal alanda pek çok üniversite ve kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmakta ve birlikte ar- ge faaliyetleri yürütmektedir. TÜBİTAK kurumunun sanayi danışmanlarından biri olarak yer almaktadır.
Alanında çalışmalar yürüten pek çok lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine teknik destek imkanı sunmakta, projelerine yardımcı olmakta ve çeşitli burslar ile onları desteklemektedir. Bu bağlamda yeni projelerin önünü açmakta ve sanayi de millileşme yolunda başarılı öğrencilerin projelerini hayat geçirmeye çalışmaktadır. Şirket ayrıca milli yazılım ve donanım faaliyetleri ile uğraşmaktadır. Bu bağlamda üretilen İHA ve benzeri araçların bu milli yazılım ve donanımlara sahip olması amaçlanmaktadır.