Ayak Bileğinizdeki Şişlik Kolesterolün Habercisi Olabilir
Ayak Bileğinizdeki Şişlik Kolesterolün Habercisi Olabilir. Kolesterol insan kanında bulunur. Karaciğer başta olmak üzere neredeyse tüm hücreler tarafından doğal olarak mumsu yapıya sahip, bir yağ türüdür. Vücut sağlıklı hücrelerin oluşturabilmek için hücre zarlarının dışında bazı hormonlarla D vitaminin oluşması için bir miktar kolesterole ihtiyaç vardır. İyi kolesterol ve kötü kolesterol olmak üzere farklı çeşitlere sahiptir. Kötü kolesterol yüksek çıktığında vücut için tehlikeli durum olur. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına neden olan yüksek kolesterol sindi seyreden ve hızla ilerleyen bir hal alır.
Ayak Bileklerindeki Şişliğe Dikkat
Yukarıda kolesterolün sinsi bir şekilde ilerlediğinden bahsetmiştik. Bunun dışında fiziksel belirtiler ile de ortaya çıkmaktadır. Kötü kolesterolü yüksek olan kişilerde genellikle ayak bileklerinde ayaklarında ve ellerinde şişlikler olur. Çok yağlı besinler tükettiğinde baş dönmesi gibi sorunlar yaşar. Böyle durumlar ile karşı karşıya kalıyorsanız vakit kaybetmeden kan tahlili yaptırarak kolesterol değerlerinizi ölçtürebilirsiniz.
Yüksek Kolesterolün Belirtileri Nelerdir
İnsan vücudunda bulunan kötü kolesterolün yüksek değerlerde çıkması ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kandaki seviyesinin normalinden fazla yükselmesine neden olan birtakım semptomların yanı sıra neden olduğu bazı hastalıklar ile de belirtiler göstermeye başlamaktadır. Bu belirtilerin en yaygın görülenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz
- Ayak bileklerinde ayaklarda ve ellerde şişlik
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ayaklarda ve bacaklarda ağrı ya da uyuşma
- Baş dönmesi ve göğüs ağrısı
- Ciltteki yaraların geç iyileşmesi ve cildin solgun görünmesi cildi lekelenmesi
- Deri atlında yağ birikmesi
- Vücudun bazı yerlerinde morarmalar
Yüksek kolesterol sessiz ve sinsi ilerleyen bir hastalıktır ve hastalık tablosu gelişinceye kadar belirgin bir semptom ortaya çıkarmayabilir. Ancak rutin kontroller ile kolesterol değerlerinin ölçülmesi sonucu öğrenilebilir. Bu nedenle en az 20 yaş üzeri bireylerin belirli aralıklar ile kan tahlili yaptırtarak kolesterol seviyelerini ölçtürmesi gerekir.
Kimler Risk Altındadır
Yüksek kolesterol 20 yaş üzeri her bireyde görülebilir. Ancak risk gurubunda olan kişiler şu şekilde sıralanabilir.
- Çok kilolu ya da obezler
- Hazır ve yağlı gıdaları çok fazla tüketenler ve sağlıksız beslenme alışkanlığı olanla
- Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak
- Ailede yüksek kolesterolü bulunan kişilerin olması (genetik faktörler)
- Diyabet hastalığı olanlar
- Böbrek hastaları
- Hipotiroidzm hastaları
- Sigara ve tütün ürünleri kullanalar
- Hipertansiyonu olanlar
- Bel çevresi kalınlığı erkelerde 100 kadınlarda 89 cm olması
Kolesterolü Nasıl Düşürülür
Sağlıklı bir beslenme tarzına sahip olmak kolesterolün yükselmesini önleyebilir. İster istemez çok fazla yağlı ve hazır gıdalar tüketebiliyoruz. Bol sebze ve meyveli beslenme tarzına sahip olup çok fazla kilo almamaya dikkat edersek yüksek kolesterol diye bir durumla karşılaşmaz ve uğraşma çabası içinde olamayız.Yüksek kolesterolü düşürmek için yapılması gerekenler şunlardır;
- Düzenli fiziksel aktivite hızlı tempolu koşu ve egzersiz yapılmalı
- Sigara ve türün ürünlerini kullanılmamalı
- Kolesterol diyeti yapılmalıdır
Kolesterol Diyeti Nedir
Doktorun tavsiyelerine uyarak, diyetisyenin hazırlamış olduğu bir beslenme programı ile diyet yaparak vücuda aldığınız kolesterol miktarını azaltabilirsiniz. Yüksek kolesterol hayvansal besinler nedeni ile meydana gelmektedir. Bu nedenle kolesterol diyetinde hayvansal besinlerin porsiyonları azaltılmalı ya da bir süre bu besinler hiç tüketilmeden bol sebze, meyve ve yeşillik ağırlıklı beslenilmelidir. Süt ve süt ürünlerinde bile tam yağlı olanlar değil de yağsız ya da yarım yağlı olanları tercih edilmelidir. Kırmız et olarak mutlaka haşlama ya da ızgara şeklinde tüketilmesi gerekir. Kuyruk yağı tereyağı gibi hayvansal yağlar yerine zeytin yağı gibi hafif yağlar tüketilmelidir.