Arabaş çorbası nasıl yapılır
Arabaş çorbası nasıl yapılır; Konya başta olmak üzere İç Anadolu mutfağının yöresel tatlarından birisi olan Arabaş çorbası büyük küçük herkesin severek tükettiği nefis tatlardan biridir. Kış aylarında içinizi ısıtacak şifa deposu bir lezzet arıyorsanız Arabaş çorbası tam size göre bir seçenek olacaktır. Hafif acılı ve ekşili çorbayı hamuru ile buluşturarak afiyetle tükettiğiniz çorba için çeşitli hikayelerde mevcuttur. Birlik ve beraberliği sağlayan eşi dostu bir araya toplayan Arabaş Çorbası tarifi ve malzeme listesi şu şekildedir;
Arabaş çorbası için Malzemeler
Hamuru için
- 6 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- Aldığı kadar tuz
Çorbası için
- 2 adet bütün tavuk
- 2 çorba kaşığı un
- 1.5 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
- Çorba kaşığı biber salçası
- 1 litre sıcak su
- Pul biber tuz,
Arabaş Çorbası Tarifi
Lezzeti şahane yapımı kolay arabaş çorbasının yapımına hamurundan başlanır. Hamurunun iyi donması ve kıvamına gelmesi için bir gece öncesinden yapıp hazırlamanız gerekir. Çorbanın hamuru için;
- Genişçe bir tencere alın ve bir su bardağı unu içine eleyin.
- Daha sonra yavaş yavaş 6 su bardağı suyu ilave ederek, pürüzsüz bir karışım olana kadar güzelce karıştırın
- Tuzunu da ilave ettikten sonra ocağın altın yakın ve karıştırarak pişirin.
- Hamuru için hazırladığınız sıvı karışım kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Bu arada karıştırmaya devam edin.
Kısık ateşte göz göz oluncaya kadar pişirin ve muhallebi kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp, büyük bir tepsiye döküp tepsinin tamamına yayarak, donması için soğuk bir yerde kapatın
- Çorbası için büyük bir tencereye iki tavuğu bütün halde koyup, iki litre kadar su ilave edin ve kaynamaya bırakın
- Haşladığınız tavuklar soğuyunca etleri didikleyin. Etleri ne çok ufak olacak ne de çok büyük olacak şekilde, orta büyüklükte didikleyip, bir kenara koyun.
- Bir tavaya bir yemek kaşığı tereyağı ilave edin. Tereyağı eridikten sonra 2 çorba kaşığı unu ilave edip, kısık ateşte nar gibi kızarıncaya kadar kavurun ve soğumaya bırakın.
- Bir tencere içerisine 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin ilave edin. İçerisine bir yemek kaşığı domates salçasını ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
- Bir kap içerisine haşlanmış tavuğun suyu ile kavrulmuş unu ilave edip, pürüzsüz bir hale gelinceye kadar karıştırın ve bu karışımı tencereye ilave edin.
- Salçalı tavuk suyunu 5-10 dakika kaynattıktan sonra didiklediğiniz tavuk etlerini ilave edip, 5 dakika kadar kaynatın.
- Pul biberi ve tuzu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Arabaş hamuru donduktan sonra baklava dilimleri halinde kesip, servis tabaklarına koyarak çorbanın yanında servis yapın.
Arabaş Çorbası Püf Noktası;
Arabaş çorbasını hamurunu tam kıvamında olması gerekir. Pişirme sırasında karıştırmayı ihmal etmeyin. Aksi halde hamurun dibi tutacağı için yerken acımsı ve yanıksı bir tat alabilirsiniz.
Dikkatinizi çekebilir; Mutfakta hayat kurtaracak pratik bilgiler