Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

Algoritma ve Programlama Nedir?

Algoritma ve Programlama Nedir?
Algoritma ve Programlama Nedir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Algoritma ve Programlama Nedir?

Algoritma ve Programlama Nedir? Algoritma ve Programlama süreci nasıl işler? Akış diyagramı nedir? Sorularına yanıt arayacağız.

Hayatımızın her alanında karşılaştığımız problemleri çözerken izlediğimiz yollar bütününe verilen isimdir. Bu herhangi bir problem olabilir. Örneğin mutfakta yaptığımız yemeğin bir malzemesi eksik çıkarsa nasıl bir alternatif yol bulabiliriz? Matematiksel bir işlemde denklem kurarken nasıl bir yol izleyebiliriz? Programlama yaparken problemi nasıl bir yol izleyerek en kısa yoldan çözüme kavuşturabiliriz?.. Bu ve benzeri problemler hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Bu sebepten aslında farkına varmadan günlük hayatta algoritma ve programlamayı sürekli kullanıyoruz. Peki tanımsal olarak algoritma ve programlama ne işe yarar kısa bir tanım yapacak olursak; Algoritma ve programlama yaşanılan bir problemi çözmek amacıyla izlenen yollara ve bu yolları somut bir halde bir bilgisayar komutuna (Programlama) aktarma ve problemi çözme işlemine verilen isimdir.

Algoritma’nın Tanımı Nedir?

Algoritma yaşanılan bir problemi, bu yukarıda bahsedildiği gibi her türlü problem olabilir, “mantıklı, en kısa yoldan, en az masrafla ve kararsızlık içermeden” çözüm planlamasını yapma ve bu planı bilgisayar dilleri ile (programlama dilleri) çözme işlemine verilen isimdir. Algoritma bizlere problem çözme sürecinde çok ama çok kolaylık sağlar. Genellikle bilişim alanında bilgisayar programcılarının sıklıkla kullandığı bu yöntem, problem çözme aşamasında, çözüme giden yolda düzenli, hatasız ve mantıklı yol izlenmesine olanak sağlar. Algoritma kurulurken “Akış Diyagramı” adı verilen bir takım semboller ve bu sembollerin bağlantıları kullanılır. Akış diyagramı geometriksel semboller ile problem çözme aşamasında algoritmanın okunabilirliğini arttırır. Algoritmada her sembolün bir anlamı vardır.

Algoritma Süreci Nelerdir?

Algoritmaların temel hedefi problemi, en kısa yoldan ve en az maliyet ile çözmektir. Bu bağlamda yukarıda bahsettiğimiz gibi akış diyagramı kullanılır. Öncelikle akış diyagramını anlatmadan önce sizlere algoritma süreci nasıl işler kısaca bahsedeyim. Algoritma kurulurken önce bir başlangıç ve bitiş noktası belirlenir. Daha sonra nizami, mantıklı adımlar ile akış diyagramı için en mantıklı yol ve an az maliyetli (maliyet sadece maddi kayıp değildir, zaman gibi kavramlar da maliyet olabilir) yol belirlenir. Daha sonra belirlenen bu yollar akış diyagramına aktarılmak için şekillerle eşleştirilir (Her şeklin genel ve sabit bir anlamı vardır). Daha sonra diyagram kurulur. Kurulan diyagram programlamaya uygun hale geldiğinde, mantık hatası içermediğinde, maliyet bakımından en kısa yol olduğu teyit edildiğinde ve hiçbir kararsızlık içermediğinden (algoritmada şansa yer yoktur) emin olunduğu takdirde, programlama aşamasına geçilir.

Kısacası algoritma 3 kısımdan oluşur bunlar: Giriş bölümü, döngüler/işlemler/veri alınması, sonuca ulaşmadır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Programlamanın Tanımı Nedir?

Tanıma geçmeden önce kısaca tüm programlama dilleri temelinde algoritma içerir. Dışarıdan gelen tüm verilere “değişken” denir. Algoritma da planlanan işlemler bu değişkenler ile yapılır. Programlamanın basit tanımı ise; Bilgisayar bilimlerinde, bilgisayara verilen komutlar bütünüdür. Algoritma planlanan bu işlemi bilgisayara programlama dilleri aracılığı ile bildirir. Bu bildirme işlemine programlama denir. Programlama algoritmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Programlama, programlama dilleri aracılığı ile yapılır. Genel olarak dünya genelinde popüler bazı programlama dilleri şunlardır: JAVA, C, C++, PYTHON…

Akış Diyagramı

Akış Diyagramı Semboller Ve Anlamları

Basit Bir Algoritma Örneği:

1.Adım: Problemi kavra ve çözüm aşamalarına kabaca kafanda planla.

2.Adım: Değişkenlere atamak üzere veri al. Bu verileri türlerine göre (sayısal veri(integer), metinsel veri(string), doğru-yanlış verisi (boolean)…) diyagramda belirt.

3.Adım: Alınan değişkenler üzerinden gerekli işlemleri planla. (Eğer/Değilse/Matematiksel işlem…)

4.Adım: İşlemleri ve verileri algoritma ile senkronize bir şekilde diyagrama aktar.

5.Adım: Diyagramı mantık hatası içermeden, kararsız kalınmadan(şans faktörü olmadan), maliyet bakımından uygunluğnu teyit ederek programlama safhasına geç.

6.Adım: Programlama işlemini birebir diyagramda oluğu şekilde tasarla ve programla, programlama işlemini yaparken ve programlama işleminin bitirdikten sonra test et. Programlama hatalarını tespit et ve gerekli çözüme ulaş.

Basit Bir Programlama Örneği (Yüzde hesaplama):

1.Adım: X isimli bir değişken oluştur. Bu değişkene yüzdesi alınacak sayıyı gir.

2.Adım: Y isimli bir değişken oluştur. Bu değişkene yüzde oranını gir.

3.Adım: X ve Y değişkenlerine birer değer ata, bu değer kullanıcıdan gelen bir sayısal veri de olabilir.

4.Adım: Alınan bu değerleri matematiksel işlem yaparak bir Z değişkenine ata.

5.Adım: Z değişkenine atamak üzere, (X*Y/100) işlemini kullan. (Bu işlem matematikte yüzde hesaplama işlemidir).

6.Adım: Z değişkenini gerekli alana yazdır.

 

Öncelikle okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu makalede Algoritma ve Programlama Nedir? Algoritma ve Programlama süreci nasıl işler? Akış diyagramı nedir? Sorularına sizlerle yanıt bulduk.

Okumaya Devam Et
Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir
Robot Süpürge fiyatları

Yorum Yap