Acının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Acının Faydaları ve Zararları Nelerdir

Acının Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Acının Faydaları ve Zararları Nelerdir? Birçok insan acı yemekten hoşlanır. Acı yemeklere baharat olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde acı denildiği zaman akla acı tuşular, acı biberler ve karabiber gelmektedir. Ancak acı olarak en çok tüketileni acı biberdir. Türk yemek kültürünün hemen hemen her parçasında acı biber yerini almaktadır. Özellikle kebapların yanında olmazsa olmaz bir yiyecektir.

Acı besinler tüketmek çok eski zamanlardan beri olan bir durumdur. Acı gıdalar beslemenin yanı sıra tedavi amaçları ile de kullanılmaktadır. Acı gıdalarda bulunan maddeler tedavi edici özellik taşır ve bazı hastalıklara yakalanma oranını azaltır. İnsanoğlunun bu kadar severek tükettiği acının faydaları kadar bazı zararları da bulunur.

Acının Yararları Nelerdir?

Acı tüketmenin bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Acının faydaları şunlardır;

  • Acı tüketmek kan dolaşımını hızlandırır.
  • Yaşlanmayı geciktirir ve daha genç görünmenize yardımcı olur.
  • Kan şekerini düzenler ve şekerin düşmesini sağlar.
  • Acı tüketmek yağ yakmayı hızlandırır bu nedenle kolay kilo vermenizi sağlar.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • Acı biber tüketmek doğal kemoterapi görevi görür. Bu sayede kanserli hücrelerin ölmesini sağlar.
  • Ödem atmaya yardımcı olur, vücuttaki şişkinlikleri giderir.
  • Dolmuş olan sinüsleri açar ve rahat nefes almanıza yardımcı olur.
  • Romatizmadan kaynaklanan eklem ağrılarını azaltır.
  • Soğuk algınlıklarında çok yararlıdır.
  • Acı tüketmek kalp krizi riskini azaltır.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Mide rahatsızlıkları arasında olan ülseri önler.

Acının Zararları Nelerdir?

Acı tüketmek çok faydalıdır ancak çok fazla tüketildiğinde bazı zararları vardır. Acı tüketmek bazı durumlarda olumsuz sonuçlara yol açabilir. Acının zararları şunlardır;

  • Mide rahatsızlıkları: Mide rahatsızlıklarında acı tüketmek oldukça zararlıdır. Midesinde yara ve yanma olan kişilerin acı biber tüketmeleri, midede bulunan yaraların iyileşmesini geciktirir. Hatta yaranın genişlemesine ve derinleşmesine neden olmaktadır. Mide rahatsızlığı bulunan kişilerin acı tüketmesi tavsiye edilmez.
  • Hemoroid: Acı tüketmek hemoroid şikâyeti bulunan kişilere zarar vermektedir. Bu yüzden hemoroid rahatsızlığı bulunan kişiler acı tüketmekten kaçınmalıdır.
  • Asabiyet: acı tüketmenin bilinmeyen bir özelliği de insanlarda sinirlilik yapmasıdır. Acı besinlerin içerisinde bulunan maddeler asabiyeti arttırır. Aşırı acı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık