Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır
Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır? Hırçın ve bir o kadarda öfkeli çocuklar bu davranışı çoğu zaman anne babayı örnek olarak öğrenmektedir. Bu yüzden ebeveyn olarak çocuğumuzda öfke kontrolü sağlamak istiyorsanız önce kendi davranışlarınızı düzeltmeniz gerekir. Yalnız siz yanlış olan öfke ve hırçın davranışlarınızı bıraksanız dahi çocukta hemen bir düzelme meydana gelmemesi gayet normaldir. Çocuğun olumsuz davranışı bırakıp, sizi örnek alarak olumlu davranışa yönelmesi zaman alabilir. Çünkü öfke zamanla çocuklarda huy haline dönüşür. Edinilen bu huyların düzeltilmesi ise büyük bir çare ve süre gerektirir. Bu süreçte ebeveynleri sakinliğini koruması ve hoşgörü ile yaklaşması daha kolay sonuca ulaşmayı sağlar.
Çocuklarda öfke ve hırçın davranışların oluşmasına zemin hazırlayan bir diğer etken ise izlediği şiddet içerikli videolar, oynadığı şiddet içerikli oyunlardır. Çocuğunuzun bu tip şiddet içeren ve onu olumsuz etkileyen oyunlardan uzak kalmasını sağlamalısınız. Oynadığı oyunlar ve izlediği videolar sizin kontrolünüz altında olmalıdır. Şiddet içeren videolar ve oyunlar yasaklanmalı ve tablet, televizyon ve telefon kullanımı belli bir saat olarak sınırlandırılmalıdır. Koyulan kurallara istikrarlı bir şekilde uymak, çocuğunuz şiddet içerikli davranışlar sergilese bile sakinliğinizi koruyarak ona karşılık vermeniz gerekir.
Etkinliklerle Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır
Çocuğa özgüven kazandırmak hem çocukluk hem yetişkinlik döneminde öfke sorunu yaşamasının önüne geçmektedir. Bunun için çocuğunuzu asla başka çocuklar ile kıyaslama yapmamalısınız. Başarılı olduğu konularda onu desteklemeli ve tebrik etmelisiniz. Başarısız olduğu konularda ise kızmadan onu cesaretlendirmelisiniz. Her çocuk değer verildiğini ve sevildiğini bilmek ve hissetmek ister. Bunun içinde sevginizi ve değer verdiğinizi çocuğunuza hissettirin. Sarılın, konuşun, her zaman yanında olduğunuzu hissettirin. Özgüveni gelişmiş olan çocuklar öfke kontrolünü daha iyi sağlamaktadır. Konu her ne olursa olsun aşağılayıcı tavır ve sözlerden uzak durmaya çalışmalı, eleştirel yaklaşmamalısınız. Arkadaş ortamlarında akranları ile birlikte sosyalleşmesi için ona fırsat tanımanız özgüven gelişimi için önemlidir. Çocuğunuzun öfke kontrolünü düzgün ve doğru şekilde sağlamasını istiyorsanız özgüven gelişimine destek olmalısınız.
Sürekli eleştiriye maruz kalan ve ihmal edilen çocuklarda benlik duygusu gelişemez. Aynı zamanda ileriki yaşlarda öfke kontrolünü sağlamama, aile ve arkadaş çevresine karşı güvenini kaybetme, şiddete eğilim gibi sorunlar ortaya çıkar. Çocuğunuzun hem öz bakım hem de manevi ihtiyaçlarını zamanında ve yeterince yerine getirmeye özen göstermelisiniz. Gün içinde ne kadar yoğun olursanız olun mutlaka çocuğunuza zaman ayırmalı, onunla oynamalı, onunla konuşmalı ve dinlemelisiniz. Bu sayede kendine güveni gelişen çocuk çevresine karşı da güven geliştirecektir. Güven sorunu olmayan çocuklar ise öfke kontrolünü daha kolay sağlarlar.
Söyledikleriniz ile yaptıklarınız çelişkili olmamalıdır. Çocuğunuza yerine getirmeyeceğiniz sözler vermemelisiniz. Bu çok ufak bir söz bile olabilir. Sana çikolata alacağım deyip almamak, seni parka götüreceğim deyip götürmemek gibi verdiğiniz ve yerine getirmediğiniz küçük sözler bile çocuğun size karşı tutarsız ve dengesiz tavırlar sergilemesine neden olur. Tutarlı, dengeli ve aile içinde yeterli miktarda alınan kurallar ile çocuğunuza bir denge ve uyumu sağlamalısınız. Dengeli, uyumlu ve tutarlı bir yaşam içinde bulunan çocuklar öfke kontrolü sorununu daha az yaşarlar. Herhangi bir nedenle yaşasalar bile çok çabuk düzelme sağlarlar. Etkili iletişim Nasıl Sağlanır başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Tuzla Gazetesi