Rektum Anatomisi ve Fonksiyonu Nedir?
Rektum Anatomisi ve Fonksiyonu Nedir? Sindirim sistemi ve işleyişi yaşamsal fonksiyonlarımızın devamı açısından son derece önemlidir. Sindirim sistemin de oluşabilecek istenmeyen durumlar kişilerin hayatlarına olumsuz şekilde yansıyacaktır. İstenmeyen durumlara maruz kalmamak adına vücudumuza önem göstermeliyiz. İyi bir sindirim için vücudumuz da iç organlarımıza çeşitli görevler düşmektedir. Sindirim de görevli organlarımızdan birisi de kalın bağırsağımızdır.
Kalın bağırsağın temel görevi geçici bir süre dışkıyı depolamaktır. Buradaki geçici depolama görevi kalın bağırsağın bir parçası olan rektum adlı bölüme düşmektedir. Rektum dışkının atılmadan önce tutulduğu son kısımdır. Rektumun diğer adı göden bağırsağıdır. Bunun sebebi ise son birkaç santimetresinin deriye benzer olmasından dolayıdır. Rektum kalın bağırsakta depolama görevinin yanı sıra ince bağırsaktan sıvı halde gelen içerikten suyu ve tuzları emmektedir. Bu sayede dışkı koyu ve katı bir hal alır. Rektum depolama yaptıktan ve içerikten sıvı maddeleri arındırdıktan sonra kişi de oluşacak dışkılama hissiyatı çerçevesinde anüse görevini devreder.
Rektum Anatomisi ve Fonksiyonu Nedir?
Sindirim sisteminin anüsten önceki bölümü kalın bağırsaktır. Kalın bağırsak çekum, kolon, rektüm ve anüs bölümlerini barındırır. Kalın bağırsak yaklaşık 8 metre uzunluğundadır ve bu uzunluğun 1.8 metrelik kısmını çekum, kolon, rektüm ve anüs oluşturur. Rektumun çevresi kalın bir kas duvarıyla kaplıdır. Bu kas duvarının esas görevi ise dışkı kaçırma durumunun önüne geçmektir. Bu kalın kas örgüsü kişiler yaşlandıkça direncini ve bütünlüğünü kaybetmektedir. Rektumun son kısımları deriye benzer bir yapıya sahiptir. Rektum stratejik olarak hayati önem taşıyan bir konum da ve yine hayati önem taşıyan bazı organlarımıza yakın oluğu için burada meydana gelebilecek olumsuz bir hastalık diğer organları da son derece olumsuz etkileyecektir.
Rektumun fonksiyonu ise yukarıda da belirttiğimiz gibi dışkıyı depolamak ve onun katı hale gelmesini sağlamaktır. Daha sonra gerekli şartlar oluştuktan sonra görevini anüse devreder ve sindirim sisteminin son bölümü olan anüsten boşaltım gerçekleşmiş olur. Bu gerekli şartlardan en önemlisi kişinin beynine gönderilen boşaltım ihtiyacı mesajının akabinde eğer ki kişi konum ve durum olarak uygunsa rektum görevini anüse devreder ve boşaltım işlemi gerçekleşir. Fakat aksi olduğu göz önüne alınırsa bu durum da rektumun yeni oluşan bu şartlar da yeni görevi olur ve kişi uygun durumu bulana dek –bu durum 24 saate kadar geçerli olabilir. Tekrar geçici depolama görevini sürdürür. Sonuç olarak sindirim sisteminin önemli halkalarından ve yapıtaşlarından biri olan rektuma çok şey borçluyuz diyebiliriz. İyi ve rahat bir yaşam sürmek için vücudumuzu tanımaya önem göstermemiz gerektiğini unutmayalım.