Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Blog

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi?

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi?
icra Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi?

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi? Ülkemizde icra dosyalarının sayısı gittikçe artıyor. İcra dosyalarının artması ile beraber, icra borcu yüzünden ailenin diğer fertlerine haciz gelir mi sorusu da gündeme geliyor. Borcun şahsiliği ilkesine göre, birinin borcu sadece kendisini bağlar. Bir aile ferdinin borcundan dolayı diğer aile fertlerinden borç talep edilemediği için, icra dosyası sadece borçlu için açılır.

Ancak şöyle bir durum vardır: A kişisi borçlu ise, alacaklı kişi veya kurum, A kişisinin ailesine, A kişisinin size borcu var mı şeklinde bir soru yöneltebilir. Sadece aile fertleri için değil, borçlu ile alakası tespit edilen herkese böyle bir soru sorulabilir. Bu durumda ailenin diğer bireylerine, icra dairesinden haciz ihbarnamesini göndertme hakkı alacaklınındır. Alacaklı kişi veya kurum, icra dairesine başvurarak, A kişisinin size ödemesi gereken borcunu araştırabilir. Bunun için de size haciz ihbarnamesi gelebilir. Yani borçlunun ailesine haciz ihbarnamesi gelebilir. Ama bu durum dünyanın sonu değildir.  Pekiyi bu durumda borçlu olmayan aile bireyleri ne yapabilir?

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi?

Aile bireylerine Haciz İhbarnamesi Gelirse Ne yapılmalıdır?

Alacaklı kişi veya kurum, diğer aile fertlerini bu şekilde bilgilendirerek, A borçlusunun borcunu size ödemek yerine, kendisine ödemesini isteyebiliyor.  A kişisi, borcunu ailenin diğer fertlerinden saklamak istemiş olabilir. Böyle bir durum ortaya çıktığında ise, A kişisinin borçlu olduğu da ifşa edilmiş olur. Bu durum aile içinde bazı sorunlara ve huzursuzluklara yol açabilir.  Ailenin diğer fertlerinin mağdur olmaması için, ihbarnameyi alan her ferdin 7 gün içinde icra dairesine başvurması işi çözecektir. İster sözlü ister yazılı olarak, ”A kişisi bana borçlu değildir” diye belirtmeniz yeterlidir. İcra dairesine giderek bu itirazda bulunmak, muhatapların sorumluluğundadır.

Borçlu Anne veya Babadan Kalan Miras

Borç Yüzünden Ailenin Diğer Fertlerine Haciz Gelir mi? Ailenin diğer bireylerine düşen miras, hem mal varlıklarını hem de borçları kapsar. A kişisinin 300 bin liralık bir dairesi olsun. Bunun yanında 400 bin liralık borcu da icralık olsun. Bu durumda varislere hem 300 bin liralık ev kalır hem de 400 bin liralık borç kalır. Bu durumda 100 bin liralık bir zarar söz konusudur. Mirastan feragat edebilmek için, A kişisi vefat edince 3 aylık süre zarfında mirası reddetme hakkınız vardır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Bu süre zarfında miras reddedilmezse, miras otomatik olarak size kalır. Bazı insanlar, ölen kişinin öldüğünü bilmediklerini, bu durumdan çok sonra haberdar olduklarını ileri sürebilir. Ancak bunu ispat edebiliyorlarsa, mahkeme bunu dikkate alarak 3 ay zaman geçse dahi, mirası reddetme talebinizi kabul edebilir.  Aile fertlerinin hepsi, mirası reddederse bu kez miras alt soya geçer. Onlar da reddederse bu kez miras yine birinci derece akrabalara geri döner. Bu arada borç işlemeye devam eder. Borcun ( icra dosyasının kapanması) zaman aşımı ile mümkün olabilir. Bazı borçlar 3 yıl, bazı borçlar 5 yıl, bazı borçlar 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar. Varlık yönetim şirketleri tarafından açılan icra dosyalarında zaman aşımı, yirmi yıldır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yorum Yap