Concept Gayrimenkul Danışmanlık
  1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı Nedir?

Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı Nedir?
Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı Nedir
Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı Nedir?

Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı Nedir? Poliomyelit çocuk felci hastalığı çoğunlukla 15 yaşından küçük çocuklarda nadir olarak da 15 yaşından büyük yetişkin bireylere bulaşan poliovirüs nedeniyle kol ve bacakların felç olmasına neden olan bir hastalıktır. En çok 5 yaşından küçük çocuklara bulaşmakta ve öldürücü olabilmektedir.

Çocuk Felci (Poliomyelit) Belirtileri Nelerdir?

Bulaştığı kişilerde uzun süre çocuk felci belirti göstermeyebilir. Hastalık ilk belirti göstermeye başladığında kas ağrıları, ateş, kusma, baş ağrısı, ense sertliği ve sırtta ağrı yapmaktadır. Daha sonra virüs merkezi sindirim sistemine ulaşmakta ve önce geçici sonra kalıcı felce neden olmaktadır.

Çocuk Felci (Poliomyelit) Nasıl Bulaşır?

Çocuk felci hastalığı sindirim sistemi yoluyla bulaşmaktadır. Yani ortak tuvalerden, kanalizasyon karışmış sulardan bulaşabilmektedir. Kirli suların tüketilmesi yada hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanımı sırasında vücuda giren polio virüsü hızlı şekilde çoğalmaya başlar. İlk belirtilerini 7-14 gün içerisinde göstermeye başlar. Bazen 30 güne kadar belirti göstermediği kişilerde olabilmektedir. Virüs bulaştığı kişilerde 2,5 ay boyunca konakçı görevi görüp başkalarına da bulaşmaya yayılmaya başlayabilmektedir. En sık görüldüğü dönemler yaz ayları ve son baharın başlarıdır. Ilıman iklimlerde görülme sıklığı daha fazladır.

Çocuk Felci Teşhisi Nasıl Konur?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin görüldüğü kişilerde fizik muayene sırasında refleks kayıpları bulunuyorsa çeşitli laboratuvar testleri istenir. İhtiyaç halinde dışkı testi, boğaz sürüntüsü veya beyin omurilik sıvısından patoloji numunesi alınarak incelenir ve kesin tanı koyulur.

Çocuk Felcinden Korunmanın Önemi

Çocuk felci nedeniyle felç kalan bireyler olurda ölmezlerse maalesef ömür boyu o şekilde kalmaya devam etmektedirler. Tedavisi şuan için mümkün değildir. Fizik tedavi yada rehabilitasyon yöntemleriyle bir nebze fayda görülse de kalıcı düzelme için uygulanabilen rekonstrüktif veya ortopedik bir cerrahi yöntem bulunmamaktadır. Çocuk felci hastalığına yakalanan bireylerin hayatları kısıtlanmakta ve toplum desteğine ihtiyaç duyan bireyler haline gelmektedirler. Çocuk felci solunum sistemi kaslarına yayıldığı durumda hastanın vefat etmesine neden olmaktadır.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık

Çocuk Felci (Poliomyelit) Aşısı

Çocuk felci hastalığının bilinen tedavi yöntemi olmaması nedeniyle tek korunma yöntemi hastalığa karşı aşılanmadır. Çocuk felci aşısı 2 farklı tipte uygulanarak vücutta bağışıklık sağlanır. Birincisi ağızdan damla şeklinde alınan ve canlı aşı olarak bilinen oral polio aşısı diğeri ise kol omuz bölgesine yapılan ölü aşı olarak bilinen inaktif polio aşısıdır. Oral polio aşısı bağırsaklardan vücut dolaşımına karışmakta ve inaktif polio aşısı ise koldan kan dolaşımına karışarak çift yönlü etkili bağışıklanma sağlamaktadır.

Çocuk Felci Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebek dünyaya geldikten sonra 2. 4. ve 6. ayın sonunda beşli aşı denilen bir karma aşı içerisinde inaktif polio aşısı çocuklara yapılır. Oral polio aşısı ise 6. ayın ve 18. ayın sonunda bebeğin ağzına 2 damla damlatılarak uygulanır. Toplam 5 doz yapılarak tam bir bağışıklanma sağlanmış olur.

Çocuk Felci (Poliomyelit) Aşısının Yan Etkileri Var Mı?

İnaktif polio aşısının bilinen özel bir yan etkisi bulunmamaktadır. Sadece tüm diğer aşılar gibi aşı bölgesinde hafif ağrı ve geçici yüksek ateş yapabilmektedir. Oral polio aşısıyla ilgili özel bir durum vardır. Oral polio aşısı bağışıklık sistemini güçsüzleştiren hastalıklara sahip kişilere, kanser hastalarına, lösemi tedavisi gören çocuklara uygulanmaz. Evde kanser hastası bulunuyorsa oral aşı yapılan dönemde aynı tuvaleti kullanmamaları gerekir. Kanser hastaları kemoterapi vb. ağır tedaviler almadıkları dönemlerde eğer zorunluysa doktorlarının gözetiminde polio çocuk felci aşısı olabilirler.

Concept Gayrimenkul Danışmanlık
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

Yorum Yap