Vitiligo Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo Hastalığı Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Vitiligo Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Nedeni kesin belirlenmeyen ve derinin pigment kaybetmesi nedeni ile deride açık renkli görünümün olması durumu olarak deri hastalığına verilen addır.

Genelde 20 yaş öncesinde belirtilerine rastlanılan hastalık vitiligo halk dilinde alaca veya ala hastalığı olarak tanınmaktadır. Hastada fizyolojik olarak herhangi bir sorun yaratmayan hastalık sadece deride bazı renk değişimlerine neden olur. Hastanın deri renginin normal renge kavuşması için tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Vitiligo hastalığı nedir?

Cilde rengini veren pigmentlerden melonosit hücreleri sorumludur. Hücreler bazı sebeplerden dolayı zarar görürse pigment üretimi yeterli olarak sağlanmaz ve virtiligo hastalığı ortaya çıkar. Kişilere göre değişen yayılım vücudun belli yerlerine dağılacağı gibi birçok yerine de yayılabilir. Deride kötü görünüm yaratan virtiligo lekeleri fark edilir fark edilmez tedaviye başlanmalıdır.

Vitiligo hastalığının belirtileri nelerdir?

Çocukluk döneminden yetişkin olana dek geçen bir geçmişe sahip hastalık uzun süredir ilerleyen bir hastalıktır. Güneş ışınlarının zarar vermesi sonucu güneşin gördüğü bölgeler bacak, boyun, yüz, kollar ve ellerde beyaz lekelenmeler görülebilir. Erkeklere oranlara kadınlarda cilt yapısındaki değişiklik daha kolay fark edilmektedir. Vitiligo deride hücrelerden kaynaklanan sorunlarda derinin ani beyazlaması şeklinde görülmektedir.

Vitiligo hastalığının nedenleri nelerdir?

Oluşum nedeni tam bilinmeyen vitiligo hastalığı ottoimmun rahatsızlığının etki etmesi ve bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı tutumu sonrası hücrelerini yok ederek hastalığa neden olduğu gösterilebilir. Diğer vitiligo hastalığına etki eden faktörler ise şunlardır;

  • Stres
  • Diyabet hastalığı
  • Kansızlık (anemi)
  • Diyabet hastalığı
  • Sedef hastalığı
  • Ateşli hastalıklar
  • Güneş yanıkları ve travmalar
  • Otoimmün tiroid hastalıkları (guatr)

Genetik faktörler en çok etki eden faktörlerden kabul edilir. Aileden %30 oranında hastalığı taşıyan kişilerin bulunması vitiligo hastalarının genetik faktörden sebep bu hastalığa sahip olduğu görülmektedir. Yapılan araştırmalara göre siyah renkli insanlar bu hastalığa daha fazla yakalanma durumu taşımaktadır.

Vitiligo hastalığı nasıl teşhis edilir?

Hastalığın tanı ve tedavisi için uzman bir doktora gidilerek muayene edilmesi önem taşır. Hastalığın teşhisinde wood ışığı denilen ışıkla lekeler tespit edilir. Başka bir teşhiste deri biyopsisi tanısı sayesinde konulabilir.

Vitiligo hastalığı nasıl tedavi edilir?

Hastalığın nedenleri tespit edilerek tedavi yolu izlenmelidir. Cilt tedavileri için amaç cildin doğal rengini yakalamak ve eski haline getirmektir. Yapılacak tedavilerden ışık tedavisi Fototerapi excimer ile yapılan lazer tedavisi ile lekelerin giderilmesi hedeflen dirilir. Tedavi sırasında bazı kremlerden de faydalanılabilir.

Vitiligo dış görünüm olarak hastanın özgüvensiz olmasında ve mutsuz bir yaşam geçirmesinde etki ettiğinden mutlaka tedavisinin yapılması gereken bir hastalıktır. Hasta psikolojik olarak desteğe ihtiyaç duyabilir.

Hastalığın etkilerinden korunmak için cilt uzmanına başvurarak gerekli tedaviyi olabilirsiniz. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneşe çıkmadan veya denize gitmeden önce koruyucu faktörde güneş kremi kullanmanız önem taşır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık