Omuz Ağrıları neden olur?

Omuz Ağrıları neden olur

Omuz Ağrıları neden olur?

Omuz Ağrıları neden olur? 50 yaşından sonra daha sık görülen omuz ağrısının nedenleri ve doğal ve tıbbi tedavileri bu makalede ele alınmaktadır…

Kronik omuz ağrısının en yaygın nedenleri ve genel tedavi prensipleri hakkında bilgi vermenin yanı sıra, doğal gevşeme uygulamalarını da tartışacağız. Ağrı nedeniyle doktora başvuranların omuz ağrısından yakınmaktadır. Omuz ağrısı 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür. Omuz ağrısının önemli özelliği, geç iyileşme süresidir (1 aydan 18 aya kadar). Omuz ağrısı genellikle sınırlı omuz hareketi olduğunda. Kolunu kaldıramama, traş olamama, giyinememe veya herhangi bir şey taşıyamama gibi fonksiyon kayıplarına sıklıkla şiddetli ağrı eşlik eder.

Omuz ağrısı için risk faktörleri

Mesleki tehlikeler: ağır, darbeli iş, makine veya titreşimli araç kullanan kişiler. Dikiş makinesi kullanma, kasiyer benzeri hareketleri tekrarlama,
Sporcular: Bedeniyle spor yapanlar, kısıtlamalar, çarpışmalar, stres gibi faktörler bu omuz problemleri için risk altındadır.

En yaygın nedenler

Omuz dışındaki bir organdaki problemler omuz ağrısı dediğimiz şeye neden olabilir. Örneğin, safra kesesi sorunları veya boyun fıtığı. Omuz problemlerine bağlı ağrı ve fonksiyon kaybından bahsedeceğiz. En yaygın olanları;

Omuzda sinir sıkışması, omuzda kas yırtılması,
Omuz kireçlenmesi, Donmuş omuz.

Omuzda sinir sıkışması

Omuz Sendromunda sinir sıkışması, omuz ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Omuzda ağrı hissinin p’ini sağlayan sinirin sıkışması sonucu oluşur. Genellikle ağrıyan ağrı olarak bilinen, kireçlenme ve omzun üzerindeki kemik büyümesi nedeniyle altından geçen omuzdaki ağrılı sinirin (süper eklem) tekrar tekrar kesilmesi, sıkıştırılması ayrıca şişme veya iltihaplanmadan kaynaklanabilir. Artan hacim nedeniyle bu siniri sıkıştırabilen kesikleri destekler. Hastalar ağrı nedeniyle sırta ulaşmada zorluk, kolu başının üzerine kaldıramama, omuz kaslarında güçsüzlük, kola doğru yayılan uyuşma gibi semptomlarla başvururlar.

Sırt Kası

Omuz yırtılması terimi genellikle omuzdaki ağrıyı belirtmek için kullanılır. Bunlar, omuz eklemini saran kordon adı verilen kas tendonlarının tam veya kısmi yırtılmalarıdır. Rotator manşet, omuzun stabilitesine katkı sağlayan, eklemi çevreleyen ve eklemlerin, kemiklerin, kasların ve tendonların belirli bir bütünlük ve uyum içinde hareket etmesini sağlarken, omuz döndürme, uzanma, fırlatma gibi birçok işlevi yerine getiren bir yapıdır. İtme, çekme ve kaldırma. Özellikle genç sporcularda ani veya yoğun egzersiz sonrası oluşur. Bu anatomik yapılar yaşlı erişkinlerde zayıfladığı için, daha hafif egzersiz ve eforla bile rotator manşet yırtıkları meydana gelebilir.

Kireçlenme

Omuz eklemi çok esnek ve birçok farklı hareketi yapabilen eklemlerimizden biridir. Özellikle yaşla birlikte omuz eklemini oluşturan kemiklerin uçlarını kaplayan kıkırdak aşınır, yağlama yeteneği azalır ve kalsiyum tuzları eklemin sertleşmesine ve giderek hareketsizleşmesine neden olabilir. Omuzda reaktif şişlik ve çevre dokularda bozulma görülebilir.

Herhangi bir nedenle omzunuzda ağrı varsa ve bazı hareketleri yapmakta zorlanıyorsanız, durumu ciddiye alın ve doktorunuza görünün. Erken tedavi, durumun tedaviyi karmaşık hale getirmesini ve omuz fonksiyonunun kaybolmasını önleyecektir. Doktorunuz sizi detaylıca dinledikten sonra muayene edecektir. Omuz muayenesi için çeşitli testler uygulanarak tanı konur. Gerekirse doktorunuz filmler, MRI’lar, EMG’ler ve kan testleri isteyerek diğer durumları teşhis etmek ve ekarte etmek isteyebilir. Sonunda teşhis konur.

Folikülit

Bu, kalıcı ağrı, omuzda sınırlı hareket açıklığı ve sertlik ile başvuran bir klinik tablodur. Yapışkan bursit (yapışkan balanit) olarak da bilinir. Omuz eklemini çevreleyen bağların iltihaplanması nedeniyle oluşur. Ağrı ve hareket kısıtlılığı tedavi edilmezse omuz hareket edemez. Hasta elini arkada ve başının üstünde hareket ettiremez. Kronik boyun ve omuz ağrısının nedeni ne olursa olsun, hasta bunu yapmaya sebat etmeli ve çok geç olsa bile iyileşeceğini bilmelidir. Tedaviler, basitten karmaşığa, nadiren cerrahiye kadar çok çeşitli tedavileri içerir. Omuz ağrılarının %90’ı ameliyatsız tedavi edilebilen bir problemdir. Tedavide en önemli nokta hastanın ağrılarının giderilmesidir. Bu durum hastada çaresizlik ve stres duygusu oluşturarak yaşam kalitesini daha da düşürür. Bilinen ağrı kesiciler veya kas gevşeticiler kronik omuz ağrısına pek yardımcı olmaz.

Yüksek tansiyonu ve diyabeti olan kişilerde kortizon tedavisi kısa süreli fayda sağlayacaktır. Eklemlerde de kullanılabilir. Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan hastalarda son derece dikkatli kullanılmalıdır. Eklem içine ozon enjekte edilmesi: Uzun süreli tekrarlayan kullanım gereklidir. Bu yeterli olmayabilir. Ayrıca eklem çevresinde verilir. Ozonlu PRP: PRP (Platelet Rich Plasma), kendi kanımızdan ayrıştırılan özel hücrelerin bir laboratuvar yardımıyla tedavide kullanılmasıdır. 1-1 efekti oluştururken PRP’ye ozon eklenmesi aktivasyonun 600 katına kadar sonuç verir yani etkisi katlanarak artar. Bu yöntem etkili bir uygulama, ağrı kesici ve iyileşme olup, yan etkisi olmayan güncel bir tedavidir.

DOĞAL YÖNTEMLER

Çamur Tedavisi: Tüm omuz ağrısı ve kireçlenme durumlarında güvenle kullanabileceğiniz doğal bir tedavidir. Tıbbi kullanıma hazır halde bulabilirsiniz. Bu çamuru omuzlarınıza macun şeklinde sürüyorsunuz, streç film ile ağrı olan bölgeyi sarın. Bir gece bu şekilde bekledikten sonra ertesi sabah yıkayın. Bu çamurlar artık dünya çapında popülerdir, yalnızca ağrıyı gidermek için değil, aynı zamanda omuz çevresindeki yumuşak dokuları onarmaya yardımcı olmak, eklem hareketliliğini kolaylaştırmak ve diğer birçok fayda sağlamak için de yararlıdır.

Ozon Yağı ile Tedavi: Hemen hemen her türlü omuz ağrısına uygulanabilen, kasları gevşetmeye, ağrıyı azaltmaya ve egzersizlere uyumu artırmaya yardımcı olan basit ama rahatlatıcı bir uygulamadır. Sorunlu bölgeye yumuşak hareketlerle sürülerek uygulanır. Diğer yöntemlerle birleştirmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Buz tedavisi: Çok ağrınız olduğunda ve elinizde başka bir imkan yoksa evde uygulayabileceğiniz basit bir yöntemdir.
Böyle anlarda buz ile masaj yapmak iyi gelecektir. Buzu havluya sarın ve dairesel hareketlerle omuz bölgesinden ağrıyan bölgeye uygulayın.
Buz Masajı uzun süreli omuz ağrıları için etkili tedavi getirecektir.

Kelle-Paça Çorbası: Kas, kemik ve bağ onarımı için bildiğiniz ilaçlardan daha faydalı olabilecek, özellikle önemli ve kilo kaybına katkıda bulunan maddeler içeren önemli ve geleneksel bir besindir.

Zerdeçal ile Tedavi: Zerdeçal, vücutta yayılan iltihabı gidermede çok etkili bir baharattır.
Zerdeçal ile omuz ağrısına çare hazırlayarak bu ağrıyı kısa sürede vücudunuzdan atabilirsiniz. Yatmadan önce zerdeçal ve hindistan cevizi yağını karıştırarak krem kıvamı elde edin. Bu karışımı omuz bölgesine sürün. Sürdükten sonra 30 dakika kadar kurumasını bekleyin ve ardından temizleyin. Doğal bir ağrı kesici olduğundan dolayı ağrıyı kısa bir sürede tedavi eder.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık