Lejyoner Hastalığı Nedir?
Lejyoner hastalığı nedir? Legionella pneumophila’nın neden olduğu nadir fakat ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Klima, jakuzi ve havalandırma sistemleri gibi sistemlerin solunum sistemi yoluyla yayılır. Bakteriler genellikle oteller, hastaneler veya ofisler gibi halka açık alanlarda bulunur. Aile ortamında Lejyoner hastalığı riski hemen hemen hiç yoktur.
Lejyoner Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Legionella bakterileri genellikle göller, nehirler ve akarsular gibi tatlı su ortamlarında bulunur. Lejyonella toprakta da yaşayabilir, ancak çoğu insan topraktan bakteri yakalayamaz. Lejyoner hastalığı yerel su tesisatı sistemiyle bulaşabilse de salgın hastalıkların çoğu oteller gibi kamusal yaşamı ilgilendiren büyük binalarda görülür. Çünkü karmaşık dağıtım sistemi, bakterilerin çoğalmasını ve yayılmasını kolaylaştırır.
Ilık suda üreme eğiliminde olan bakteriler genellikle binanın kanalizasyon dağıtım sistemi yoluyla yayılır. Ancak bu hastalık, havada asılı duran su damlacıklarının solunması ile insanlara bulaşır. Bakteriler o kadar küçüktür ki, su buharı gibi küçük su damlacıklarına yerleşip havaya karışırlar. Bakteriler, sauna, banyo veya kaplıcalardan kirli su buharını soluyarak akciğerlere ulaşır. Çok az bakteri bulaşmış su, içme sırasında trakeaya sızdığında yayılacaktır. Kişiden kişiye iletişim yoktur. Uygun olmayan bakım altındaki Legionella’nın ana üreme alanları şunlardır:
- Spa ve termal havuzları kullanmak
- Havalandırma sistemlerini kullanmak
- Manav reyonlarında olan sis püskürtme sistemleri altında bulunmak
- Dekoratif fıskiyeler kullanmak
- Otel, hastane ve bakım evlerinin su dağıtım sistemlerini kullanmak
Lejyoner Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Lejyoner hastalığının semptomları genellikle Lejyonella bakterisine maruz kaldıktan 2 ila 10 gün sonra ortaya çıkar. Diğer pnömoni türlerine benzer semptomlar gösterir ve genellikle aşağıdaki belirti ve semptomlarla başlar:
- Baş ağrısı oluşması
- Kas ağrıları oluşması
- Halsizlik durumunun ortaya çıkması
- Yorgunluk halinin var olması
- Titreme belirtisi göstermek
- 40 santigrat derece ya da daha fazla olabilen ateş belirtisi göstermek
Bazı hastalarda ilk başta sadece kas ağrısı ve hafif baş ağrısı olur. Diğer belirtiler 1-2 gün sonra ortaya çıkmaya başladı. Daha şiddetli semptomlar ortaya çıktığında, ateş kötüleşir, kas ağrısı genellikle kötüleşir ve hasta titrer. İlk semptomun ikinci veya üçüncü gününde aşağıdaki semptomlar eklenebilir:
- Balgamlı veya bazen kanlı öksürük çıkarmak
- Nefes darlığı yaşamak
- Göğüs ağrısı hissetmek
- Mide bulantısı, kusma ve ishal benzeri sindirim sistemi ile alakalı semptomlar
- Akılda meydana gelen karışıklık, bilinç bulanıklığı, ajitasyon benzeri nörolojik farklılıklar
Lejyoner hastalığı esas olarak akciğerleri etkilese de diğer doku ve organlar belirti ve semptomlar gösterebilir. Bazen yara enfeksiyonları gelişir ve kalp gibi vücudun diğer organlarını etkileyebilir. Pontiac ateşi olarak adlandırılan hafif Lejyoner hastalığı, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi hafif semptomlarla karakterizedir. Pontiac ateşi akciğerleri etkilemez ve semptomlar genellikle 2 ila 5 gün içinde kaybolur. Legionella’ya maruz kaldığını düşünen kişiler hemen tıbbi yardım almalıdır. Çünkü hastalığı erken teşhis etmek ve tedaviye başlamak, iyileşme sürecini kısaltmaya ve ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Lejyoner Hastalığı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Legionella’ya maruz kalan herkes bu hastalığa yakalanmaz. Aşağıdaki durumlarda enfeksiyona daha duyarlı olabilirsiniz:
- Sigara içiyor. Sigara içmek akciğerlere zarar verir ve insanları her türlü akciğer enfeksiyonuna karşı daha duyarlı hale getirir.
- Bağışıklık sistemi zayıf. Nakil, kemoterapi ve diğer kanser tedavileri veya HIV ve diğer enfeksiyonlardan sonra reddi önlemek için kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve insanları ikincil enfeksiyonlara duyarlı hale getirebilir.
- Kronik hastalıkları olanlar. Amfizem gibi kronik akciğer hastalıkları veya diyabet, böbrek yetmezliği veya kanser gibi diğer ciddi hastalıkları olan kişiler.
- 50 yaş ve üstü bireyler.
Hastanelerde ve bakım evlerinde Lejyoner hastalığı, bakterilerin yayılmasının kolay olduğu ve insanların kolayca enfekte olduğu daha yaygın bir enfeksiyon türüdür.
Lejyoner hastalığı komplikasyonları nelerdir?
Lejyoner hastalığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hayatı tehdit eden bazı komplikasyonlara neden olabilir:
- Solunum yetmezliği. Solunum yetmezliği, akciğerler vücut için yeterli oksijen sağlayamadığında veya kandaki karbondioksiti çıkaramadığında ortaya çıkar.
- Septik şok. Bu, kan basıncında ani bir düşüş yaşamsal organlara (özellikle böbrekler ve beyin) kan akışına neden olduğunda gerçekleşir. Kalp, dışarı pompalanan kan miktarını artırarak bunu telafi etmeye çalışır, ancak fazladan iş yükü kalbi zayıflatır ve sonuçta kan akışını daha da azaltır. Şok tablosunun geliştirilmesiyle bitirin.
- Akut böbrek yetmezliği. Bu ani bir böbrek fonksiyonu kaybıdır. Böbrekler kandaki maddeleri ve vücutta biriken zararlı sıvıları ve atıkları filtreleyemez: Hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilemezse, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda ölümcül olabilir.
Lejyoner Hastalığından Korunma Yolları
Lejyoner Hastalığının salgını, hastalığı etkili bir şekilde yayabilecek çevreyi (su tedarik sistemleri, havuzlar ve kaplıcalar gibi) dikkatlice temizleyerek ve dezenfekte ederek önlenebilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için, bir bireyin yapabileceği en önemli şey sigara içmekten kaçınmaktır. Çünkü sigara içmek bakterileri hastalıklara maruz bırakır.
Lejyoner hastalığı tanısı nasıl konulur?
Lejyoner hastalığı, diğer pnömoni türlerine benzer şekilde teşhis edilir. Bir Legionella antijeninden şüphelenildiğinde, bakteri varlığını hızla belirlemek için idrar kontrol edilmelidir. Ayrıca teşhisi desteklemek için bazı testler ve görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bu testlerden bazıları şunları içerir:
- Kan testi.
- Bir kan testi enfeksiyonun varlığını gösterebilir.
- Göğüs radyografisi.
- Akciğer enfeksiyonunun derecesi göğüs radyografisi ile belirlenebilir:
- Balgam örneği incelemesi veya kültürü.
- Akciğer dokusu örneklerinin incelenmesi. Bilgisayarlı tomografi.
- Sinir sistemi ile ilgili konfüzyon gibi bulgular varsa beyin tomografisi veya lomber ponksiyon yapılabilir.
Lejyoner Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lejyoner Hastalığı teşhisi konan hastalar genellikle takip ve tedavi için hastaneye kaldırılır. Hastane tedavisi şunları içerebilir:
- Damar içi antibiyotik tedavisi uygulamak
- Oksijen desteği sağlamak
Hasta iyileşmeye başladığında evde oral antibiyotik tedavisine devam edebilir. Antibiyotik tedavisi toplam 1 ila 3 hafta sürer. Çoğu insan tedaviyle tamamen iyileşebilir, ancak semptomların tamamen ortadan kalkması birkaç hafta alabilir. Peki; Akciğere iyi Gelen Besinler nelerdir? Hastanın durumuna bağlı olarak, aşağıdaki üç farklı antibiyotik türünden birine başlayın:
- Florokinolonlar
- Makrolidler
- Tetrasiklinler
Hasta halinin kötüye gitmemesi için aşağıdaki konulara dikkat etmelidir:
- Sigara içmeyin ve sigara ortamından uzak durun.
- Alkol kullanılmamalıdır.
- İşe veya okula gitmemeli ve mümkün olduğunca dinlenmemelidir.
- Bolca su iç.