Kurban Eti nasıl Dağıtılmalı
Kurban Eti nasıl Dağıtılmalı? Kurban Bayramı’na sayılı günler kala herkesin aklı kurban eti kaça bölünür ve kurban eti nasıl dağıtır gibi konulara takılır kaldı. Müslümanların Allah’a olan kulluk görevini yerine getirmek için yapılan ibadetlerden birisi de Kurban Bayramı’nda kurban kesmek oluyor. Keçi, koyun sığır dana ve benzeri hayvanların Allah rızası için kurban edenler bunların etlerini de İslam dini gereğince dağıtmaları gerekmektedir. Toplum açısından da birlik ve beraberliğin en önemli simgesi haline gelen Kurban Bayramı ve kurban ibadeti dayanışma ve yardımlaşmanın temelini sağlamlaştırıyor. Zenginin malını fakir ile bölüşmesi gerektiğinin bilincini artıran Kurban Bayramı ve kurban eti nasıl dağıtılır ile ilgili konulu bilgiler haberimizde yer alıyor.
Kurban Eti Kaça Bölünmeli
Kurban eti üç eşit parçaya bölünmelidir. Bunlardan birincisi kişinin kendi ve ailesinin yemesi, ikincisi eve gelen misafirlere ikramlık için üçüncüsü ise kurban kesmeye gücü yetmeyenlerin et tüketimini sağlamak ve bunları ihtiyaç sahiplerini ulaştırmak için ayrılması gerekir. Bu dinimizde müstehaptır. Aynı zamanda kişi eğer çok sık et tüketemiyorsa ve ancak Kurban Bayramı’nda kurban etini tüketme gücüne sahipse hepsini kendi evinde kullanmak üzere de ayırabilir. Ama kurban kesmeyenlere de vermenin Allah katında sevabı büyüktür.
Olması gerekende bu şekildedir. Ayrıca zengin bir kimse kendisi için ya da zekatının parasının tamamını kurban kesemeyen bir fakire vererek kurban kesmesine vesile olabilir. Kurban etinin dağıtılıp dağıtılmaması kurban kesecek kişini maddiyatı ve ailede çocuk sayısına veya evdeki kalabalık olması durumuna göre değerlendirilmelidir. İslam dini bu konuda kurban etini üçte birini kişinin kendisi ve ailesi için üste birini evine gelen eş dost ve akrabalara ikramlık için, üçte birini ise fakir fukaraya dağıtmak dağıtması gerektiğini uygun görmüştür.
Kurban Eti Dağıtımı Nerede ve Nasıl Yapılmalı
Kurban eti dağılımı kurban kesenin kişini eş dost komşu ve akrabaları arasında yapması daha müntahaptır. Kişi öncelikle kendi akraba ve yakınlarından başlamalıdır. Eğer yoksa komşu ve çevresine bakmalıdır. Son olarak bu çevreden kurban kesmeyen birine rastlamamışsa bu işi yapan vakıf ve derneklere başka mahallelerdeki kurban kesemeyen vatandaşlara kurban eti dağıtımı yapabilir.
Kurban Eti ve Organları Satılır Mı
Kurbanın etini sakatatını ciğeri böbreği dalağı işkembesi yağı gibi organlarını yiyebilirsiniz. Fakat kurbanın derisini veya yemediğiniz iç organlarını satmanız İslam dininde caiz değildir. Yenilemeyen yerleri olan kemikleri bağırsakları ve benzeri gibi kalan parçaları da toprağa gömerek imha etmeniz gerekmektedir. Birçok kimse kurbanın derisini para kazanmak amacıyla satar ve bu tamamen İslam dinine aykırı bir davranıştır. Fakat yine de satacak olursa da derinin parasını kendisi değil de yoksul bir kimseye ya da hayır işi yapan kuruluşlara camiye bağışlaması daha uygun olur.
Kurban Eti ile İlgili Yapılacak İşler Nedir
Müslümanlar kurban kesmek için büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlar içinden dilediğini seçmekte özgürdür. Eğer inek sığır gibi büyükbaş hayvanlar kesilecekse, bir büyükbaş hayvanı en az bir en fazla 7 kişi kesmek zorundadır. 7 hisseli bir hayvanın parası ve eti yedi eş parçaya bölünür. Kestikten ve kurbanın etlerini parçaladıktan sonra tartılarak paylaşılması gerekir. Tartmadan bölüşüp helalleşmeniz bile İslam dinide caiz değildir.
Eti tartmadan önce ortakların etten bir miktar alıp pişerek beraberce yenilmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Koyun keçi gibi küçük baş hayvanlar zaten kişinin kendi başına kesmesi gerekir. Bunu dilediğince tüketebilir. Ama kesemeyen kimselere de ikram etmesi İslam dininde sevaptır. 2021 yılı Kurban Bayramı ne zaman başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.