istanbul’un Tarihi Camileri
istanbul’un Tarihi Camileri hangileridir? Taşı toprağı altın olarak özelleştirilen İstanbul tarihi ve yapıları ile herkesin büyük bir ilgisini çekiyor. Peki hiç düşündünüz mü, İstanbul’daki tarihi yapıların sayısının ne kadar olduğunu… Tarihi yapı denildiğinde ilk akla gelen camii medrese kale olmaktadır. Ama bunlar arasında en büyük dikkat çekenleri elbette tarihi camiler oluyor. İslam dünyası açısından çok önemli bir yere sahip olan camiler eskiden padişahlar ya da hükümdarların emri ile inşa ediliyordu. İşte size İstanbul’daki tarihi camiler ve hikayelerini sizlere paylaşıyoruz.
Fatih Cami istanbul
İstanbul fatihte bulunan fatih camii 1462 yılında Sultan Mehmet’in emri ile inşası başlamış ve 1470 yılında da tamamlanmıştır. Fatih camii 1766 yılında meydana gelen depremden dolayı büyük hasar gördüğü için yenilenmiş ve orijinalliğini kaybetmiştir.
Beyazid Camii istanbul
Beyazid camii zaten adından da anlaşılıyor Sultan 2. Beyazid tarafından inşa edildiği… Fakat bu camii ikinci Sultan Beyazid’in kendisi değil, onun adına Mimar Yakup Şah tarafından 1501-1506 yılları arasında inşa edilmiştir. Fatih camii gibi 1509 depreminde hasar görmüş ve mimar Sinan tarafında yenilenmiştir. Beyazid camii İstanbul’da orijinalliğini koruyan tek camidir.
Sultanahmet Camii istanbul
İstanbul’un en popüler camilerinden birisi olan Sultanahmet camii 1609-1619 yıllar arasında Sultan Ahmet’in emri ile mimar sedefkar Mehmet ağa tarafından inşa edilmiştir.
Süleymaniye Camii istanbul
Süleymaniye camii 1549-1557 yılları arasında mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına inşa edilmiştir. Aslında bu camii Osmanlının en önemi mimari eserlerinden biridir. Aynı zamanda Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem sultan türbeleri de caminin havlusu içerisinde yer alıyor.
Rüstem Paşa Camii istanbul
1563 yılında inşası biten Rüstem Paşa camii Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamlığını yapan ve aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenen “Rüstem Paşa” adına mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Dünyada ilk apartman camii olan Rüstem Paşa camii binlerce çeşit cini motifleri ile süslü duvarlarıyla büyük ilgi görüyor.
Yeni Camii istanbul
İstanbul’un tarihi camileri arasında yer alan Yeni camii ise 1597 yılında 3. Murat’ın eşi Safi Sultan’ın emriyle temeli atılmıştır. Temeli atılan inşaatı o dönemler tamamlanamamış ve 66 yıl boyunca beklemek zorunda kalmıştır. 66 yıl aradan sonra 1663 ‘te zamanın padişahı 4. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultanın bağışları ve mücadelesiyle tamamlanarak ibadete açılmıştır. Cami klasik Osmanlı mimarilerindedir ve Eminönü’nde yer alıyor.
Eyüp Sultan Camii istanbul
Aslında cami olmasından daha çok kutsal bir ziyaret yeri olmasından dolayı büyük ilgi görmektedir. Çünkü bu camiinin türbe kısmında Eyüp Sultan hazretlerinin kabri şerifi bulunuyor.1800 yıllarında 3. Selim’in emri ile restore edilmiştir. Fatih Sultan tarafından yapılan Eyüpsultan camii günümüzde yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi ve önemli yerlerdendir.
Ortaköy camii, Şehzade Mehmet camii, Mihrimah Sultan Camii, Yavuz Sultan Selim camii, kuşkonmaz ve Şemsi Paşa camii, Yuşa camii de İstanbul’un tarihi camileri arasında yer alıyor.