Hünnap İle Gelen Şifa

Hünnap İle Gelen Şifa

Hünnap İle Gelen Şifa

Hünnap İle Gelen Şifa… Söz konusu doğa olduğu zaman birçok şifa da beraberinde geliyor. Ormanda yanından geçtiğimiz bir ağaç ya da yerde gördüğümüz bir bitki bile belki de mucizevi etkilere sahip. İşte şifa denilince akla gelen bir meyve varsa o da hünnap! Yaza veda edip soğuk havalara merhaba dediğimizde bu lezzetli meyve de tezgahlarda yerini almaya başlıyor. Eylül ayında olgunlaşmaya başlayan ve Ekim ayı bitene kadar da taze halini koruyan şifa deposu hünnabın faydaları ise saymakla bitmiyor.

Hünnap Nedir?

Halk arasında çiğde, innabi ya da ünnap gibi isimlerle bilinen hünnap Bursa ilimiz ile özdeşleşmiştir. Cehrigiller familyasından olan bu bitkinin boyu 5 metreye kadar ulaşabilir. Dikenli dalları ile meşhur olan hünnap ağacı ilkbahar geldiğinde ise sapsarı çiçeklerle bezenir. Etrafa mis gibi koku yayan bu ağacın verdiği meyveler ise altın kadar kıymetlidir. Çiçeklenmeden sonra olgunlaşmaya başlayan hünnap meyvesi sonbaharda yenilecek kıvama gelir. İlk etapta yeşil bir görünümdeyken güz güneşinde zamanla kahverengileşir. Biraz sert bir yüzeye sahip olan hünnap kahverengileştikçe tatlanan bir meyvedir.

Görünüş ve büyüklük itibari ile iğdeye benzeyen hünnap misket büyüklüğündedir. Kahverengimsi ince kabuğu ile göze çarpan bu mucizevi meyve lezzeti ile de damakları şenlendirir. Yüzyıllardır insanlık tarafından ”ölümsüzlük meyvesi” olarak da anılan hünnabın, tanrının bir hediyesi olduğuna inanılır. Özellikle Çin‘de oldukça bilindik olan ve pek çok hastalık için kullanılan hünnap oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Alternatif tıbbın vazgeçilmezleri arasında olan bu kahverengi meyveler Hindistan, Suriye ve Kuzey Afrika bölgelerinde de yaygındır. Taze şekilde tüketilmesi çok makbul olsa da yıl boyunca kurutulmuş haline de ulaşmak mümkündür. İçeriğinde doğal şeker barındıran hünnap meyvesi evde eksik olmaması gereken bir şifa kaynağıdır.

Hünnabın Faydaları Saymakla Bitmiyor!

%85’i C vitamini olan hünnap tam bir hastalık savardır. Vücut bağışıklığını ciddi manada güçlendiren bu meyve toksinleri arındırma konusunda da oldukça başarılıdır. A vitamini, B vitamini, manganez, çinko, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve sodyum bakımından da zengindir.
Hünnabın kalorisi oldukça düşüktür. Hem enerji verici hem de tok tutucu olduğundan kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.

  • Bağırsakları düzenleme konusunda da etkili olan hünnap kabızlık probleminin ortadan kalkması konusunda faydalıdır. Sindirimi kolaylaştıran hünnap zararlı bakterileri azaltır ve oluşumlarını önler.
  • Tam bir karaciğer dostu olan hünnap çeşitli rahatsızlıkları önleyici etkiye sahiptir. Kanda bulunan iltihabı önler ve kalbin fonksiyonlu şekilde çalışmasını sağlar.
  • Özellikle bahar mevsimlerinde ortaya çıkan grip, nezle gibi rahatsızlıklar üzerinde de etkilidir. Boğaz enfeksiyonu, inatçı öksürük gibi semptomları keser.
  • Cilt sağlığı ve güzelliği konusunda da olumlu etkileri olan bu kahverengi meyveler antioksidan özellik taşır. Cilt bariyerini korumakla kalmaz aynı zamanda güzelleştirir.
  • Hünnabın içeriğinde pektin yer alır. Bu da boğazdaki balgamın yumuşaması ve sökülmesini sağlar. Astım rahatsızlığını önleme konusunda da etkilidir.
  • Doğal bir anti depresan olan hünnap; stres, depresyon, gerginlik ve huzursuzluk gibi duyguları dizginleyerek, kişinin daha sakin ve mutlu hissetmesini sağlar.
  • Kas ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olduğu için kas ve kemik gelişimlerinin sağlıklı şekilde ilerlemesinde etkilidir. Kemik ve kas kaybını önleyen hünnap aynı zamanda ağız ve diş sağlığını koruma noktasında da faydalıdır.
  • Halsizlik ve yorgunluğun giderilmesinde de önemli rol oynayan hünnap kişinin daha zinde ve enerjik hissetmesine olanak sağlar.
  • Potasyum bakımından da zengin olan bu mucizevi meyve kalp ve damar sağlığını korur ve destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler arasında hünnap ciddi ve riskli olan hastalıklara karşı vücudun daha dirençli hale gelmesini sağlar.
  • Vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu minerallerin doğal şekilde karşılanması için ideal bir besindir. Vücuttaki hücrelerin sağlıklı işleyişinde etkili olan potasyum, hünnap meyvesi içerisinde bol miktarda bulunur.

Günde Ne Kadar Tüketmeli?

Hünnabın günlük olarak tüketilmesi gereken miktar bir avuçtur. Uzmanlar tarafından tavsiye edilen ölçü miktarı budur ve aşılmaması gerekir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi aynı şey hünnap tüketiminde de geçerlidir. Ayrıca şunu söylemeden de geçmeyelim; gereğinden fazla hünnap tüketmek bağırsaklarınızı fazlasıyla harekete geçireceği için ishal durumları ortaya çıkabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve devamlı ilaç kullananlar hünnap tüketmeden önce doktora danışmalıdır.

Eylül – Ekim döneminde özellikle pazar tezgahlarında yerini alan bu minik kahverengi mucizeler oldukça taze ve lezzetlidir. Ancak ”ben sadece sonbaharda değil, yılın her döneminde hünnap tüketmek istiyorum” derseniz de kurutulmuş formlarını bulmak için yakınınızdaki bir aktara uğramanız yeterli!

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık