Güneş Yanıklarından Korunmanın Yolları nelerdir

Güneş Yanıklarından Korunmanın Yolları nelerdir

Güneş Yanıklarından Korunmanın Yolları nelerdir

Güneş Yanıklarından Korunmanın Yolları nelerdir? Yaz ayları geldiğinde koca bir yılın yorgunluğunu atmak ve şehir stresinden uzaklaşmak için tatile gitmek gerekir. Özellikle yaz aylarında yapılan tatillerdeki amaç, bütün kışın yorgunluğunu atmak ve sıcak havalarda sahile gidip ferahlamaktır. Sahil ve plajlarda saatlerce şezlong üzerinde uzanmanın da verdiği rahatlık kış boyu kurulan hayallerdendir. Ancak yazın en büyük sorunlarından biri de, güneşlenirken oluşan güneş yanıkları olmaktadır.

Kışın çok fazla kapalı mekanda kalan insan teni oldukça beyazlaşır ve solar. Yazın ise plajlar, hem tatil yapıp hem de biraz bronzlaşmak için harika mekanlardır. Ancak oluşan güneş yanıkları ciltte oldukça kötü görüntü bırakabilmektedir. Küçük çocuklar ve kadınların cildi çok hassas olduğu için güneşte fazla kalmaları güneş yanıklarına sebep olmaktadır.

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, cildin çok fazla güneşe veya güneş benzeri yapay bir ışık kaynağından gelen UV ışıklarına maruz kalması sonucu ciltte oluşan kızarıklık ve lekelerdir. Bu kızarıklıklar ve lekelerin ağrıları bir kaç saatte ev yöntemleri ile geçebilir. Ancak lekelerin tamamen kaybolması günler sürebilir. Sürekli ciddi miktarda UV ışığına maruz kalmak, ciltte kırışıklık ve solma belirtileri ile devam eder. İleri safhalarda ise cilt kanserine yol açabilir.

Özellikle yaz aylarında bilinçsizce yapılan güneşlenmeler, sizi yoğun UV ışığına maruz bırakacağı için güneş yanıklarından korunmak sizin için önemlidir. Güzel bir cilt görünümü için her ne kadar gerekli de görülse, gereğinden fazla güneşlenmemenizde fayda var.

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?

Eğer güneş yanığı olduysanız hemen yanık bölgelerini soğutmanız gerekir. Bu işlem ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Vücuda soğuk su ile ıslatılmış bir bez veya havlu tutmanız yeterlidir. Bu işlemi yanıklardaki ağrı geçene kadar yapın. Ayrıca vücut çok fazla su tükettiği için en az 2 – 2.5 litre su içmelisiniz. Yanıklara iltihap giderici merhem sürmek de iyileşme sürecini hızlandırır.

Geleneksel yöntemlerden olan güneş yanığına yoğurt sürmek sadece soğuk olduğu için ağrıyı azaltır. Onun dışında sütteki bakteriler iltihabı etkileyebileceği için kullanılması tavsiye edilmez. Papatya gibi bitkiler de iltihaba iyi geldiği için yanık bölgelerine sürülebilir. Vücudunuza ilaçlar sürmeden önce alerjiniz olup olmadığını da kontrol ettirmelisiniz. Güneşten Korunmanızı Sağlayacak Tavsiyeler nelerdir başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Güneş Yanıklarından Nasıl Korunursunuz?

Güneş yanıklarından korumanın yolları güneşten sakınmaktır. Öncelikle sadece güneş alan yerlerde fazla bulunmamanız gerekir. Eğer güneşli havlarda bulunmanız gerekiyorsa vücudunuzu korumanız yeterli olacaktır. Geniş bir şapka ile kendi gölgelik alanınızı oluşturun. Vücudunuzda kıyafetin kapatamadığı yerleri güneş kremi ile koruyun. Bu kremler sizi UV ışıklarında koruyacaktır. Böcek koruma ilacı ile karıştırılmış güneş kremlerini tercih etmeyin. Önce güneş kremini ardından böcek ilacını vücudunuza sürün.

Gündüz saatlerinde 10:00 – 16:00 saatleri arası güneşin en fazla ve en şiddetli olduğu saatlerdir. Bu saatlerde olan etkinliklere katılmayın. Katılırsanız da gölgelik alanlardan ayrılmayın. Güneş yanıkları gölgelik alanlarda bile oluşabilecek kadar tehlikeli olabilmektedir. Kendinizi güneşten muhafaza etmeniz güneş yanıklarından kurtulmak için yeterlidir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık