Fay hattı nedir?

Fay hattı nedir

Fay hattı nedir?

Fay hattı nedir? Yer kabuğundaki kayaçların sıkışma, gerilme kuvvetleriyle birbirinden bağısız bir biçimde kopmasıyla gerçekleşen kırılmadır. Fay, kırılma olarak da bilinir.

Fayların uzunluğu milimetreden, kilometreye kadar olup, değişkenlikte gösterebilir. Enerjinin ne kadar fazla, şiddetli olduğuyla ilgilidir. Fay kırıklarının boyları, enlemleri, dağılış şekilleri oldukça düzensizdir. Fay hatları yerküre oluştuğundan beri vardır.

Fay hattı kırılması nedir?

Yerkürede enerji açığa çıkar. Bu enerjinin yukarıya çıkması gerekir. Enerjinin boşalması için ise fay hatlarının kırılması gerekmektedir. Ve bu şekilde enerji ortaya çıkıyor ve depremler meydana geliyor.

Fayların birbirine sürtünmesi sonucu oluşan yapıdır. Jeolojik tabakalar zıt yönde yer değiştirirler.

“Eğim atımlı faylar”

  • Normal Faylar: Eğim aşağıya doğrudur. Bloklar birbirinden uzaklardır. Uzunlukları çok küçük ölçeklerden, kilometrelerce mesafeye kadar uzanabilir.
  • Ters Faylar:  Eğim aşağıya doğru da yukarı doğru da olabilir. Değişkendir. Blokların eğimleri 35 dereceden 75 dereceye kadar değişebilir.
  • Yanal atımlı Faylar: Sağ veya sol bloklara doğru uzanırlar. Sağa mı yoksa sola doğru mu yanal atımlı olduğunu görmek için bloklara bakmak gerek.
  • Oblik atımlı Faylar: Tek bir yöne atımlı değildir. İkincil bir harekete sahiptir.

Fay hatları olmasaydı ne olurdu?

Fay hatları olmasaydı, yer kürede enerji atılamazdı. Ve sürekli yükselirdik. Ülkemizde fay hattı olmasaydı ise yine yükselirdik. Ama depremler meydana gelmezdi. Kayıplar olmazdı, mal kayıpları olmazdı. Ve ekonomik kayıplar yaşanmazdı.

Fay hatları ülkemizde nerelerden geçiyor?
  • Kuzey Anadolu Fattı (KAF)
  • Doğu Anadolu  Fattı (DAF)
  • Batı Anadolu Fattı (BAF)

Kuzey Anadolu Fattı: Marmara Denizi, Sakarya, Sapanca Gölü, Adapazarı, Tosya ve Erzincan üzerinden Van Gölü’ne kadar gider. Yanal atımlı faydır. Doğu Anadolu Fattı: Hatay’dan başlayarak Bingöl’e kadar uzanır.

Batı Anadolu Fattı: İçinde birçok fayı barındırır. Fethiye-Burdur fayı, Gökova Grabeni, Knidos Fayı, Büyük Menderes Grabeni, Yavansu Fayı, Küçük Menderes Fayı, Gediz Grabeni, Simav Grabeni ve Eskişehir Fayıdır.

Depremden en az etkilenen bölge Akdeniz Bölgesi’dir. Tuzla ‘da oluşan deprem bilgilerine anlık web sitemizden ve burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tuzla Gazetesi Haberin Merkezi.

0216 494 2 494

0532 151 0 813

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık