AFAD Tuzla
AFAD Deprem; Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ilk kez 1939 Erzurum depremi sonrasında kurulmaya başlanmıştır. Hakkındaki ilk yasal düzenlemeler 1959 tarihinde yapılmaya başlanmıştır. Özellikle deprem fay hatlarının geçtiği ülkemizde afet olduğu anda afet merkezine bir an önce ulaşılması hedeflenmiş ve bu hedef için yasal düzenlemeler 1980’li yıllar boyunca bu amaçla devam etmiştir. Türkiye çapında modern dönemlerin en büyük depremi ve afeti olarak anılan Marmara Depremi sonrasında bu kurum modern anlamda kurumsallaşma yoluna girmiş ve bu nedenle bu depremin bir kilometre taşı olduğu söylenebilmektedir.
AFAD Kısa Tarihi ve Amaçları
Bu afet sonrasında afet yönetimi ve afet sırsındaki hız ve koordinasyonun zayıf olması, Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı gibi gelişmiş kurumun ortaya çıkmasının bir zorunluluk olduğunu acı bir şekilde göstermiştir. Bu amaçlar ile İçişleri Bakanlığı bünyesinde bazı kurum ve kuruluşlar afet yönetimi ve koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulmuş olsa da beklenen modern anlamda Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı ilk kez 2009 yılında kurulmuştur. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesi ile Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.
Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’ ın modern anlamda kurumsallaşması ile kriz yönetim anlayışından risk yönetimi anlayışına geçilmiştir. Bunun olması afet oluşabilecek bölgelere önceden ulaşarak bölgelerdeki risklerin giderilmesi amacı gütmektedir. Bu anlamı ile Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı bunu gerçekleştiren ilk ve tek kurum olmaktadır. Afet ve acil durumlara ilişkin AFAD başta Dışişleri ve Sağlık olmak üzere pek çok bakanlık ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Buna ek olarak AFAD’ ın görev alanı sadece Türkiye sınırları ile sınırlı olmamakta ve pek çok ülkeye insani yardım ve afet durumlarına ilişkin destek ekipleri göndermektedir. Bu anlamda Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı birçok ülkeye afet durumlarında yardım etmiş ve acil durumlarda olan binlerce insanın hayatını kurtarmış bir örgüt olmaktadır.
AFAD Açılımı
AFAD’ ın Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği adı altında bir projesi olmaktadır. Bu proje yardımı ile deprem riski taşıyan binalar önceden tespit edilmekte ve gerekli yasal prosedürler işletilmektedir. Buna ek olarak Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’ nın geliştirdiği bir uygulama olan Türkiye Deprem Riski Haritası e- devlet üzerinden vatandaşlara sunulmaktadır. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar yaşadıkları bölgenin hasar durumunu görebilmektedirler. Bir başka uygulamada deprem tehlikesi olan bölgelerde olası toplanma alanlarının görülebilmesi uygulamasıdır. Türkiye çapında deprem anında toplanılacak alanlar oluşturulmuş ve vatandaşların bilgisine sunulmuştur. Bu tür uygulamalar Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’ nın çağdaş afet ve kriz yöntemlerine uyum sağladığını göstermektedir.
AFAD Deprem
2013 yılında Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı tarafından “Afete Hazır Türkiye” adı altında bir eğitim etkinliği düzenlenmiş ve binlerce insan afete hazır hale getirilmek adına eğitimler almıştır. Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı ayrıca internet teknolojilerini kullanarak afet ve krizlere yönelik önceden durum tespiti yapan sistemler geliştirmiş ve bu sistemleri diğer kurum ve kuruluşların kullanımına hazır hale getirmiştir. Türkiye genelinde yüzlerce deprem gözlem istasyonu kurulmuş ve bu sayı itibari ile Avrupa’nın en çok sayıda gözlem istasyonu bulunan ikinci ülkesi Türkiye olmuştur. Ülke genelinde oluşabilecek çığ, sel, deprem gibi çok sayıda afete ilişkin afet haritaları hazırlanmış ve vatandaşların ve kurumların bilgisine sunulmuştur.
AFAD kurulduğu günden bu güne binlerce insana insani yardım yapmış ve afet anında arama ve kurtarma çalışmaları ile pek çok kişinin hayatını kurtarmıştır. Bu anlamda Kızılay ve AKUT ile birlikte sayısız çalışmaya imza atmış ve Türkiye genelinde pek çok ilke öncülük etmiştir. Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’nın kriz tespit alanlarına ilişkin çalışmaları devam etmekte ve bu yol ile çok sayıda afeti önleme amacına hizmet etmeye devam etmektedir. Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı’nın mevcut genel başkanı Doktor Mehmet Güllüoğlu olmaktadır.