5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü; Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Dünyada 5 aralık kadın hakları günü olarak kabul edilen, 5 aralık kadın hakları (seçme ve seçilme) gününden bahsedeceğim. Nerede, ne zaman ilan edilmiştir? Bunlara gelin bir bakalım. İlk kadın hakları bildirgesi yani seçme ve seçilme hakkı ne zaman nerde verilmiştir?

5 Aralık Dünya Kadınlar Günü ilk Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 yılında ilan edildi. Bir Avrupa ülkesinde dahi yokken Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkını Atamız vermiştir. Biz kadınlara verdiği değeri buradan da anlamak mümkündür. Atatürk’ün kadınlar için söylediği güzel sözlerde, kadının toplumdaki yeri ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Atatürk 1923 yılında yaptığı bir konuşmada bu sözlerle kadının toplumdaki yerine vurgu yapmaktadır. “Şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz kadının eseridir.”

“Toplumun başarısızlığının asıl sebebi kadınlara karşı olan bilgisizlikten ileri gelir, bir toplumun bir organı faaliyette iken diğer organı işlemez ise o toplum felç olur” demiştir. kadınlara atıfta bulunarak.

Türkiye’de 5 aralık 1934 yılında Atatürk’ün Türk kadınlarına armağan etti

1789 yılında Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni de geçen “insan” sözcüğü yalnızca erkeği kastetmesi nedeniyle 1791 yılında kadın ve yurttaş hakları bildirgesi yayımlandı. Bu insanlık tarihindeki ilk ve tek kadın hakları bildirgesidir diyebiliriz.

Türkiye’de 5 aralık 1934 yılında Atatürk’ün Türk kadınlarına armağan ettiği kadın hakları kanunu yani seçme ve seçilme hakkı verildiği de sadece dünyada 28 ülkede vardı ve 17 ülkede uygulama yapılıyordu. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması Avrupa da ki birçok ülkeden önce olması da Türk toplumundaki kadına verdiği değerini ve önemi bir kez daha vurgulamak gerekiyor. Fransa’da  seçme ve seçilme hakkı 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da  1952 de Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında bu hak tanınmıştır.

Bu anlamlı gün, kadınların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için önemlidir. kadın ve erkek eşitliğinin tekrar vurgulayarak demokrasiye ve  çağdaş bir ülke olan Türkiye de kadının birçok alanda da iş hayatında, siyasette ve birçok alanda olması çok büyük bir mutluluk kaynağıdır.

Kadın bir anne, bir eş, bir öğretmen, bir muhtar, bir doktor, bir pazarcı, bir temizlik işçisi bunun gibi daha birçok şey sayabilirim ama artık toplumuzda bu kadın işi bu erkek işi diye ayırdım da olmaması kadınların çalışma hayatı içerisinde ne kadar başarılı olduklarını ortaya koymaktadır.

Bu erkek işi diye bakılan işlerde bir kadını görmek mümkündür artık örnek verecek olursak. Bir kepçe operatörü, tır şoförü, otobüs şoförü. Araba tamircisi ve son zamanlarda birçok benzin istasyonunda gördüğümüz pompacı olarak kadınlarımız çalışmaktadır. Ve kadınlar çalıştıkları her alanda erkeklerden dahada başarılılardır. bunun da altını çizmek isterim.

Türk Toplumda kadının yeri ve önemi

Sonuç olarak kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan, Mutafa Kemal Atatürk’ün sadece büyük bir lider değil. Dünya çapında bir lider olduğu ve ileri görüşlü bir lider, bir komutan, adaletli, güçlü ve halkının refahını düşünen bir devlet adamı olduğu  yapılan her devrimin çıkardığı her yasanın 100 yıl sonra dahi bizlere ışık tutuyor olması sizce de olağan üstü değil mi? Burada biz kadınlara düşen ise bu büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’ü çocuklarımıza ve gençlerimize örnek göstererek vatan sever dürüst akıllı çağdaş bir toplum haline getirmektir.

Sevgili okuyucularımız, Mustafa Kemal Atatürk toplumda kadının önemini ve toplumdaki yerini her zaman biliyordu. Bu yüzden de 5 Aralık günü Kadınlar Seçme Seçilme hakkını vermiştir. Kadının önemi Mustafa Kemal Atatürk için de her zaman başka bir yerdeydi.

Sümeyye Nur Gündüz

 

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık